Ζητά διασφάλιση των δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών των ΚΙΕ η Επ. Παιδείας-Το αίτημα της ΟΕΛΜΕΚ

Να διασφαλιστούν τα δικαιώματα των εργαζομένων στα Κρατικά Ινστιτούτα Επιμόρφωσης (ΚΙΕ) ζήτησαν τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας, η οποία συζήτησε την Τετάρτη σε σχέση με την αλλαγή του τρόπου πρόσληψης εκπαιδευτικών στα προγράμματα των ΚΙΕ και ΔΡΑΣΕ.

Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνεδρίας της Επιτροπής Παιδείας, ο Αναπληρωτής Πρόεδρός της, Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρύσανθος Σαββίδης, αναφερόμενος σε απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για το θέμα της διαδικασίας προσλήψεων στα ΚΙΕ, είπε ότι ως ΔΗΚΟ «δεν θα δεχθούμε με τίποτα να θυματοποιηθούν τα 226 άτομα που εργάζονται στα ΚΙΕ". 

«Αν έστω και ένας εργαζόμενος χάσει τη δουλειά του, θα είμαστε απέναντί τους», τόνισε.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Γιώργος Κάρουλλας, ανέφερε ότι τον Ιανουάριο του 2023 λήφθηκε απόφαση για κατάργηση της αγοράς υπηρεσιών, η οποία – όπως είπε – «μάς βρίσκει σύμφωνους και εξορθολογίζει την απασχόληση στα προγράμματα του Υπουργείου Παιδείας». 

«Η πρακτική της αγοράς υπηρεσιών, όπως εφαρμόζεται ακόμα, αφορά εκατοντάδες πτυχιούχους που εργάζονται στην εκπαίδευση, οι οποίοι δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να θυματοποιηθούν», σημείωσε, ζητώντας παράλληλα να εξαντληθεί η διαβούλευση με τις συντεχνίες όσων επηρεάζονται και να μη μείνει κανείς χωρίς εργασία.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Χρίστος Χριστοφίδης, είπε ότι πρέπει να εξευρεθούν τρόποι ώστε να διασφαλιστούν τα εργασιακά δικαιώματα όσων εργοδοτούνται από το Υπουργείο Παιδείας. «Υπάρχουν λύσεις», ανέφερε, προσθέτοντας ότι δεν μπορούν να υπάρχουν εργαζόμενοι δύο ειδών εντός του σχολείου. 

Ακόμη, εξέφρασε τη θέση ότι ο θεσμός του Ολοήμερου Σχολείου θα πρέπει να επεκταθεί και στη Μέση Εκπαίδευση. 

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ, Αλέκος Τρυφωνίδης, ανέφερε ότι «δεν μπορούμε να αποδεχθούμε να μείνει έστω και ένας εργαζόμενος έξω από τη διευθέτηση», προσθέτοντας ότι «δεν μπορούμε διαμιάς να ρίξουμε τους εργαζομένους στον δρόμο». 

Θα πρέπει να συνεχιστεί η διαβούλευση με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις και οι εκπαιδευτικοί που εργάζονται τόσα χρόνια να συνεχίσουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, επεσήμανε.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, Δημήτρης Ταλιαδώρος, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το ότι τα ΔΡΑΣΕ θα ενταχθούν στους διορισμούς που κάνει η Επιτροπή Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας (ΕΕΥ), με βάση τους καταλόγους διοριστέων και διορισίμων. 

Όπως είπε, προκύπτει σοβαρό ζήτημα για τα ΚΙΕ, εκφράζοντας την έκπληξή του για το ότι, ενώ το Υπουργείο Παιδείας, η Κυβέρνηση και η Βουλή είχαν συμφωνήσει πέρυσι ότι τα απογευματινά σχολεία θα εντάσσονταν στο νέο σύστημα διορισμών της ΕΕΥ, εντούτοις στη Μέση Εκπαίδευση ακολουθείται εντελώς διαφορετική διαδικασία.

«Αναμέναμε τα ΚΙΕ να μετεξελιχθούν σε Ολοήμερα Σχολεία», σημείωσε ο κ. Ταλιαδώρος, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει πολιτική βούληση να φτιαχτεί το Ολοήμερο Σχολείο. «Δεν φαίνεται να ξεκινά η υλοποίηση των προεκλογικών δεσμεύσεων του Προέδρου της Δημοκρατίας», συνέχισε.

«Δεν θέλουμε να διοριστούν ή να αποκλειστούν συγκεκριμένα άτομα. Ζητάμε αξιοκρατικές προσλήψεις σε αυτά τα προγράμματα», κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Αναζητούν καλύτερη κομματική λειτουργία και νέο αντιπρόεδρο στον ΔΗΣΥ
Λάμπουν αλλά... δεν είναι χρυσά διαμάντια από τα κατεχόμενα-Ξεγελούν πολίτες, αντιδρούν οι χρυσοχόοι
Εκπαιδεύτηκαν 150 γιατροί για αναγνώριση σεξουαλικά κακοποιημένων παιδιών-Εκκρεμούν άλλοι 50 για φέτος
Μέσα από την έκθεση Ολγκίν περνούν τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό
Αντίδραση Συνδέσμου Φυλακισμένων για την επιχείρηση στις Φυλακές-«Δεν επιτρέπεται έρευνα με γενική συγκατάθεση, παραβίαση δικαιωμάτων»
Χειροπέδες σε οκτώ πρόσωπα που καταζητούνταν για την άγρια συμπλοκή στη Λεμεσό
Η νέα Κυβέρνηση του Κιρ Στάρμερ-Ποιοι αναλαμβάνουν χαρτοφυλάκια επίσημα
Ο Στάρμερ σχηματίζει τη νέα Κυβέρνηση-Υπ. Οικονομικών η 45χρονη Ρέιτσελ Ριβς, υπουργός Εξωτερικών ο Λάμι
Σε λειτουργία σύστημα παρατήρησης καιρού στο παράνομο αεροδρόμιο στην Τύμπου
Ο Economist απαξιώνει τον Μπάιντεν, βάζει στη θέση του ένα «πι» και τον καλεί να αποσυρθεί