«Παράπλευρες απώλειες στις γερμανοτουρκικές σχέσεις»-Πλησιάζει στο τέλος της η δίκη του Κενάν Αγιάζ

Στη δίκη του ΡΚΚ στο Αμβούργο, η υπεράσπιση του Κενάν Αγιάζ επεσήμανε την πολιτική διάσταση της διαδικασίας και ζήτησε αθώωση. Οι καταθέσεις των υπηρεσιών πληροφοριών είναι φυσικά το ακριβώς αντίθετο των αποδεικτικών στοιχείων, λόγω έλλειψης επαληθευσιμότητας.

Η κύρια δίκη κατά του Κούρδου πολιτικού Kenan Ayaz ενώπιον του Ανώτατου Περιφερειακού Δικαστηρίου του Αμβούργου πλησιάζει στο τέλος της. Ενώ η ομοσπονδιακή εισαγγελία ζητεί ποινή φυλάκισης τεσσεράμισι ετών, οι τρεις συνήγοροι υπεράσπισης επικαλέστηκαν την Τρίτη αθώωση. Αναλυτική δήλωση του κατηγορουμένου αναμένεται να ακολουθήσει στις 9 Ιουλίου. Η επιτροπή #FreeKenan καλεί τον κόσμο να παραστεί στη δίκη.

Κουν: Η Γερμανία προστατεύει ένα δικτατορικό καθεστώς
Στην αγόρευσή του, ο δικηγόρος Stephan Kuhn επιτέθηκε αρχικά στο άρθρο 129b του γερμανικού ποινικού κώδικα. Ήταν προφανές ότι προστατεύεται το λάθος πρόσωπο, δηλαδή ένα δικτατορικό καθεστώς. Η τιμωρία αποσκοπεί στο να αποτρέψει άλλους Κούρδους από το να δραστηριοποιηθούν με ορισμένους τρόπους, ώστε να αποδυναμωθούν ή να καταστραφούν ορισμένες δομές. “Τίποτα από όλα αυτά δεν είναι προς το συμφέρον της Γερμανίας, αλλά κυρίως επειδή η γερμανική κυβέρνηση έχει υιοθετήσει τα συμφέροντα του τουρκικού κράτους για λόγους συμμαχίας, μετανάστευσης και εξωτερικής πολιτικής”, λέει ο δικηγόρος.

Καθεστώς μαχητή για τα μέλη του PKK
Ο συνήγορος υπεράσπισης χαρακτήρισε την άδεια του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Δικαιοσύνης για τη δίωξη του PKK ως “αντικειμενικά αυθαίρετη”, καθώς δεν ήταν το PKK αλλά η πολιτική του τουρκικού κράτους που στρέφεται κατά των βασικών αξιών μιας κρατικής τάξης που σέβεται την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και την ειρηνική συνύπαρξη των λαών. Η Τουρκία είναι “ένα αυταρχικό, άδικο κράτος που βασάνιζε συστηματικά τον ίδιο του τον άμαχο πληθυσμό, συνεργαζόταν με ισλαμιστικές τρομοκρατικές πολιτοφυλακές και διεξήγαγε διάφορους επιθετικούς πολέμους κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, καταστρέφοντας συστηματικά τους συνταγματικούς θεσμούς και τη δημοκρατική συμμετοχή γενικά, αλλά κυρίως εις βάρος των Κούρδων”. Ήταν ένα κράτος που “δεν φοβήθηκε να αφήσει τη χώρα να βυθιστεί στον εμφύλιο πόλεμο προκειμένου να κρατηθεί στην εξουσία”. Ο Kuhn ζήτησε να παραχωρηθούν στους μαχητές του PKK προνόμια μαχητή και να αφαιρεθεί το PKK από το πεδίο εφαρμογής του ποινικού νόμου περί τρομοκρατίας σύμφωνα με το ευρωπαϊκό δίκαιο.

Οι πληροφορίες των υπηρεσιών πληροφοριών δεν αποτελούν απόδειξη
Ο Kuhn κατήγγειλε επίσης το γεγονός ότι οι φερόμενες ως “πράξεις ένταξης” του Kenan Ayaz προβλήθηκαν ως αποδεικτικά στοιχεία αποκλειστικά βάσει ευρημάτων της εγχώριας υπηρεσίας πληροφοριών. Ωστόσο, οι πληροφορίες των υπηρεσιών πληροφοριών είναι φυσικά το ακριβώς αντίθετο των αποδεικτικών στοιχείων λόγω της έλλειψης δυνατότητας επαλήθευσης. “Ωστόσο, δεν έχω καμία ελπίδα ότι εσείς, που προσποιείστε ότι δεν έχετε καμία κατανόηση για τον κ. Ayaz, θα κάνετε το μόνο σωστό μπροστά σε αυτό, δηλαδή να τον αθωώσετε ή εναλλακτικά να διακόψετε τη διαδικασία με πρωτόδικη απόφαση σύμφωνα με το άρθρο 260 παράγραφος 3 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και να ανακαλέσετε το ένταλμα σύλληψης, πράγμα που ζητώ με το παρόν”, κατέληξε ο Kuhn.

Behrens: Εάν η Ρωσία δεν είχε επιτεθεί στην Ουκρανία
Η δικηγόρος Antonia von der Behrens εξήγησε ότι η ποινική διαδικασία κατά του Kenan Ayas βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε πολιτική και όχι νομική λογική. Όπως και στην κύρια δίκη, αναφέρθηκε στην απαίτηση της Τουρκίας κατά τη διάρκεια των ενταξιακών διαπραγματεύσεων στο ΝΑΤΟ να διώκονται ακόμη πιο αυστηρά τα μέλη του PKK στη Σουηδία, τη Φινλανδία, τη Γερμανία και τα άλλα κράτη του ΝΑΤΟ. Οι γερμανικές αρχές ασφαλείας δέχονται πιέσεις από το καθεστώς Ερντογάν δημοσίως και στις διπλωματικές συναλλαγές, καθώς και στη συνεργασία σε θέματα ασφαλείας, ώστε να συλλαμβάνουν όλο και περισσότερους φερόμενους ως υποστηρικτές του PKK. Αυτή η πίεση είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική επειδή το PKK είναι μια οργάνωση που η Τουρκία και η Γερμανία μπορούν να συμφωνήσουν να διώξουν. Το ένταλμα σύλληψης βασίζεται σε έναν λεπτό φάκελο έρευνας με υποτιθέμενα ευρήματα από παρακολούθηση τηλεπικοινωνιών, έλεγχο διαβατηρίων, τρεις έρευνες των υπηρεσιών πληροφοριών και δύο παρατηρήσεις. Κανένα από αυτά τα μέτρα δεν απέδωσε συγκεκριμένες πληροφορίες. Η διαδικασία θα είχε διακοπεί κάποια στιγμή αν η Ρωσία δεν είχε επιτεθεί στην Ουκρανία. Αυτός ήταν ο μόνος λόγος για τον οποίο ο Kenan Ayaz είχε γίνει “παράπλευρη απώλεια στις τουρκογερμανικές σχέσεις”, δήλωσε ο von der Behrens.

Ευρωπαϊκά εντάλματα σύλληψης προς το συμφέρον της γερμανικής εξωτερικής πολιτικής
Η εξαγωγή της γερμανικής δομής για τη δίωξη των μελών του PKK οδηγεί στην εδραίωση της νομολογίας κατά του PKK στην Ευρώπη. Ο άξονας Γερμανίας-Γαλλίας οδηγεί αυτή την ποινική δίωξη. Η Antonia von der Behrens συνέχισε λέγοντας ότι δεν υπάρχει κανένα διακριτό εσωτερικό πολιτικό ενδιαφέρον για το “γιατί η Γερμανία θα πρέπει να βάλει στόχο να συγκεντρώσει Κούρδους από όλη την Ευρώπη – αναγνωρισμένους πρόσφυγες, δημοσιογράφους, ανθρώπους που, όπως ο κ. Ayaz, έχουν υποστεί τις πιο μαζικές διώξεις από την Τουρκία – προκειμένου να τους δικάσει στη Γερμανία και να χρησιμοποιήσει πόρους της κρατικής ασφάλειας για αυτές τις διαδικασίες”. Επομένως, μόνο προς το συμφέρον της εξωτερικής πολιτικής θα μπορούσε να είναι η αίτηση για περισσότερα ευρωπαϊκά εντάλματα σύλληψης.

“Δεν έχει ξανασυμβεί ποτέ σε δίκη του PKK”
Στο δεύτερο μέρος του λόγου της, η συνήγορος υπεράσπισης επέκρινε τη φύση της κύριας ακροαματικής διαδικασίας. Η Γερουσία δεν είχε επιδείξει κανένα αναγνωρίσιμο ενδιαφέρον για μια σε βάθος διευκρίνιση των ισχυρισμών που διατυπώθηκαν κατά του Kenan Ayaz. Από την αρχή, η κύρια ακρόαση αποσκοπούσε στην επιβεβαίωση των κατηγοριών και όχι στην αποσαφήνιση των προφανών αντιφάσεων.
Η Antonia von der Behrens δήλωσε επίσης ότι δεν είχε ξαναζήσει δίκη του PKK στην οποία ο προεδρεύων δικαστής είχε επιτεθεί τόσο ανοιχτά στο ακροατήριο και η υπεράσπιση είχε δυσχερανθεί τόσο πολύ. Για παράδειγμα, ο διορισμός δεύτερου δημόσιου συνηγόρου είχε απορριφθεί, παρόλο που ο Ομοσπονδιακός Γενικός Εισαγγελέας ήταν παρών με δύο άτομα και αυτό ήταν κατά τα άλλα σύνηθες σε αυτές τις διαδικασίες. Η επικοινωνία μεταξύ της υπεράσπισης και του Kenan Ayaz είχε επίσης δυσχερανθεί από ένα διαχωριστικό παραβάν και μια λεγόμενη εντολή αναγνώστη.

Κανένα δικαίωμα λόγου για τους Κούρδους
Ο ίδιος ο Kenan Ayaz δεν είχε τη δυνατότητα να δώσει εξηγήσεις, αν και αυτό ήταν δικαίωμά του. Ο κατηγορούμενος είχε στερηθεί του δικαιώματος του λόγου όταν θέλησε να κάνει δήλωση σχετικά με την πραγματογνωμοσύνη του Dr Günter Seufert: “Για τον κ. Ayaz, η στέρηση του δικαιώματος του λόγου σημαίνει ότι απαγορεύεται σε έναν Κούρδο να μιλήσει όταν μιλάει για την κουρδική ιστορία και οι μη Κούρδοι, όπως ο εμπειρογνώμονας Seufert, έχουν το αποκλειστικό δικαίωμα να ερμηνεύουν την κουρδική ιστορία”, εξήγησε ο συνήγορος υπεράσπισης.

Τίποτα εναντίον του Κενάν Αγιάζ στο χέρι
Σε ένα ακόμη βήμα, η Antonia von der Behrens εξήγησε λεπτομερώς ότι, από την άποψη της υπεράσπισης, οι κατηγορίες δεν είχαν επιβεβαιωθεί και ότι δεν υπήρχαν σχεδόν καθόλου επαρκή στοιχεία. Μόνο οι επίσημες μαρτυρίες της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας και της Κρατικής Υπηρεσίας Προστασίας του Συντάγματος του Αμβούργου, των οποίων οι πηγές δεν μπορούσαν να αμφισβητηθούν, δεν ήταν επαρκείς. Επιπλέον, η παρακολούθηση των τηλεπικοινωνιών δεν είχε αποκαλύψει δραστηριότητες που ήταν “τυπικές για τα στελέχη του PKK, όπως η συλλογή δωρεών ή η παρακολούθηση συλλογών, η εξέταση ιστοσελίδων για την ανταλλαγή μηνυμάτων, η σύνταξη εκθέσεων ή η λήψη οδηγιών από ολλανδικούς αριθμούς”.

Απαιτείται ακατανόητη και δυσανάλογη ποινή
Στο τέλος της απολογίας της, η συνήγορος υπεράσπισης έθεσε την ποινή που ζήτησε ο Γενικός Εισαγγελέας με πολιτικούς όρους. Η απαιτούμενη ποινή των τεσσάρων ετών και έξι μηνών ήταν εντελώς ακατανόητη για ένα άτομο όπως ο Kenan Ayaz, ο οποίος είχε υποστεί μαζικές διώξεις, είχε φυλακιστεί στην Τουρκία για πολλά χρόνια και πολλές φορές χωρίς να είναι ένοχος, δεν είχε κατηγορηθεί για κανένα βίαιο αδίκημα και δεν είχε ποινικό μητρώο, και ήταν εντελώς δυσανάλογη ακόμη και αν η κατηγορία γινόταν δεκτή. Μια τόσο υψηλή ποινή, η οποία είναι πολύ υψηλότερη από τις ποινές που εκδίδονται σε ανάλογες διαδικασίες, μπορεί να εξηγηθεί μόνο πολιτικά. Αυτή η υψηλή ποινική δίωξη από τον Ομοσπονδιακό Γενικό Εισαγγελέα έχει προφανώς επίσης ως στόχο να αποδείξει στην Τουρκία ότι η δίωξη των Κούρδων στη Γερμανία είναι αμείλικτη.

Τι έχει να ευχαριστήσει η Ευρώπη τους Κούρδους
Η Antonia von der Behrens ολοκλήρωσε την αγόρευσή της με τα λόγια του Kenan Ayaz, τα οποία είχε πει κατά την πρώτη ημέρα της κύριας δίκης: “Το γεγονός ότι οι άνθρωποι στη Μεγάλη Ευρώπη μπορούν να κάνουν έναν άνετο περίπατο και να ζουν την καθημερινότητά τους οφείλεται κυρίως στους Κούρδους, τους οποίους χαρακτηρίζουν τρομοκράτες. Αν οι Κούρδοι δεν είχαν αντιταχθεί στον φασισμό του ΙΚ και δεν είχαν εκκαθαρίσει το Ισλαμικό Κράτος, το ΙΚ θα κατακτούσε σήμερα τη Μέση Ανατολή υπό την ηγεσία του Ερντογάν, καθιστώντας τον κόσμο ακατοίκητο και μετατρέποντάς τον σε λουτρό αίματος. Ωστόσο, ο κίνδυνος δεν έχει ακόμη αποτραπεί”.

Ευσταθίου: Αποδίδοντας δικαιοσύνη στη ζωή του Κενάν Αγιάζ
Ο Κύπριος δικηγόρος Ευστάθιος Γ. Ευσταθίου αναφέρθηκε στην κοινή εμπειρία Κούρδων και Κυπρίων με τη βία και την κατοχή από την Τουρκία και εξήγησε το ιστορικό διώξεων του Kenan Ayaz:
“Είδαμε ότι ο Kenan Ayaz έπρεπε να μάθει πολύ νωρίς ότι τα φιλοκουρδικά αισθήματα διώκονται ανελέητα στην Τουρκία και ότι όλοι όσοι ασχολούνται με τον πολιτικό ακτιβισμό, ο οποίος μάλιστα είναι νόμιμος για τα τουρκικά δεδομένα, αντιμετωπίζουν τον πολύ πραγματικό κίνδυνο βασανιστηρίων, κακομεταχείρισης και φυλάκισης. Σε μια ηλικία που η ζωή αρχίζει για άλλους νεαρούς ενήλικες, έγινε μάρτυρας των βασανιστηρίων του 13χρονου αδελφού του και βίωσε ο ίδιος τα βασανιστήρια. Φυλακίστηκε σε μια εποχή που άλλοι έχτιζαν τη ζωή τους, σπούδαζαν, μάθαιναν ένα επάγγελμα και δημιουργούσαν οικογένεια. Στη φυλακή, είδε και άκουσε επανειλημμένα για τις σκληρές μεθόδους που χρησιμοποιεί το τουρκικό κράτος για τη δίωξη των απλών Κούρδων και του κουρδικού κινήματος. Έγινε μάρτυρας του πώς το τουρκικό κράτος προσπάθησε να καταστρέψει τις ελπίδες του κουρδικού λαού για μια αξιοπρεπή και αυτοπροσδιοριζόμενη ζωή με ίσα δικαιώματα. Έγινε επίσης μάρτυρας ότι ακόμη και στις πιο σκοτεινές στιγμές υπάρχει ελπίδα και αλληλεγγύη και ότι το κουρδικό κίνημα δεν μπορούσε να φιμωθεί από κάποιον όπως ο Esat Okay Yildiran, ο διευθυντής των διαβόητων στρατιωτικών φυλακών του Ντιγιάρμπακιρ, ο οποίος είχε μάθει τις θηριωδίες του κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο. Αν και αυτά τα λόγια δεν αποδίδουν δικαιοσύνη στη ζωή του Κενάν Αγιάζ, ελπίζω να σας θύμισαν τη βιογραφία του, στην οποία έγραψε για πολλά περισσότερα από τις διώξεις. Έγραψε για τη μάθηση, την ευαισθητοποίηση και τις ελπίδες του κουρδικού λαού την εποχή των ειρηνευτικών συνομιλιών”.

Γιατί οι άνθρωποι στην Κύπρο δεν βλέπουν τον αγώνα των Κούρδων ως τρομοκρατία
Ο κ. Ευσταθίου κατηγόρησε το δικαστήριο και την εισαγγελία ότι “κηρύσσουν την άσκηση βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων όπως η ελευθερία του συνέρχεσθαι, η ελευθερία της γνώμης και η ελευθερία του λόγου ως τρομοκρατικές πράξεις”. Ο γερμανικός τρόπος, ωστόσο, δεν μπόρεσε να πείσει τους Κύπριους:
“Αν χαρακτηρίζετε κάθε πράξη ενός φερόμενου ως μέλους του ΡΚΚ ως τρομοκρατία, τι κάνετε με την πραγματική τρομοκρατία, της οποίας στόχος είναι η διάδοση του φόβου και του τρόμου, και γιατί δεν χαρακτηρίζετε τις σκληρές και παράνομες πράξεις του τουρκικού στρατού ως τρομοκρατία; Επιπλέον, αυτή η γερμανική άποψη δεν πείθει τον κυπριακό λαό, γιατί βλέπει τον κουρδικό αγώνα ως ένοπλη σύγκρουση, ως αγώνα των καταπιεσμένων ενάντια στο καταπιεστικό τουρκικό καθεστώς”.
Ο Νέλσον Μαντέλα και ο Τσε Γκεβάρα θεωρήθηκαν επίσης κάποτε τρομοκράτες. “Όλες αυτές οι προσπάθειες να φιμώσουν τους ελεύθερους ανθρώπους κατέρρευσαν μπροστά στην αλήθεια. Είμαι βέβαιος ότι αυτό θα συμβεί και σε αυτή τη δίκη. Το αυθαίρετο κατασκεύασμα ότι ο Kenan Ayaz είναι τρομοκράτης δεν θα αντέξει στην ιστορία”, δήλωσε ο Ευσταθίου.

Περαιτέρω ημερομηνίες της δίκης
Οι περαιτέρω προγραμματισμένες ημερομηνίες είναι 9 Ιουλίου, 11 Ιουλίου, 17 Ιουλίου, 22 Ιουλίου, 29 Ιουλίου και 19 Αυγούστου. Η δίκη θα διεξαχθεί στον πρώτο όροφο του Ανώτατου Περιφερειακού Δικαστηρίου του Αμβούργου, Sievekingplatz 3, είτε στην αίθουσα 237 είτε στην 288. Οι ακροάσεις ξεκινούν συνήθως στις 9.30 π.μ.

Δειτε Επισης

Αντίδραση Συνδέσμου Φυλακισμένων για την επιχείρηση στις Φυλακές-«Δεν επιτρέπεται έρευνα με γενική συγκατάθεση, παραβίαση δικαιωμάτων»
Χειροπέδες σε οκτώ πρόσωπα που καταζητούνταν για την άγρια συμπλοκή στη Λεμεσό
Η νέα Κυβέρνηση του Κιρ Στάρμερ-Ποιοι αναλαμβάνουν χαρτοφυλάκια επίσημα
Ο Στάρμερ σχηματίζει τη νέα Κυβέρνηση-Υπ. Οικονομικών η 45χρονη Ρέιτσελ Ριβς, υπουργός Εξωτερικών ο Λάμι
Πέντε κινητά από τις έρευνες στις Κεντρικές-Διερευνώνται τα κίνητρα για τη βόμβα στον δεσμοφύλακα λέει η Αστυνομία
Ο Economist απαξιώνει τον Μπάιντεν, βάζει στη θέση του ένα «πι» και τον καλεί να αποσυρθεί
Καταδικάστηκε συνταξιούχος που παρενόχλησε σεξουαλικά δύο 15χρονες-Κατέβασε το παντελόνι του και έκανε άσεμνες χειρονομίες
Σκάνδαλο στη Γαλλία με τον θάνατο δύο παιδιών από μολυσμένες πίτσες-Ασκήθηκε δίωξη κατά της Nestlé France
Συνελήφθησαν 13 πρόσωπα που διαμένουν παράνομα στην Κύπρο
Εκτός λίστας ο μάρτυρας που εμπλέκει συναυτουργό στην δολοφονία Ανδρονίκου-Απέσυρε τους ισχυρισμούς του