Σχεδόν 200 παιδιά σε ανάδοχες οικογένειες, 1200 υπό την φροντίδα του κράτους-Κολλημένο από το 2022 το νομοσχέδιο

Στα 300 ανέρχονται τα παιδιά Ελληνοκυπριακής καταγωγής που είναι υπό την φροντίδα του κράτους, με το 65% εξ αυτών να βρίσκονται σε ανάδοχες οικογένειες, κάτι που μεταφράζεται ότι ο πραγματικός αριθμός είναι 195, ενώ τα υπόλοιπα βρίσκονται σε στέγες. Σημειώνεται πως υπάρχουν άλλοι 1,200 ανήλικοι υπό την φροντίδα του κράτους που είναι πρόσφυγες. Όλα αυτά την ώρα που υπάρχει αδήριτη ανάγκη για να προωθηθεί σχετικό νομοσχέδιο, που να διέπει τις διαδικασίες.

Για ακόμη μία φορά, το θέμα είχε τεθεί προς συζήτηση ενώπιον της Επιτροπής Εργασίας, κατά την οποία ακούστηκε ότι αυτή τη στιγμή, παρά το γεγονός ότι έχει ξεκινήσει η διαδικασία από πλευράς Κυβέρνησης από το 2022, το νομοσχέδιο που έχει ετοιμαστεί για το θεσμό της αναδοχής, βρίσκεται ακόμη στη Νομική Υπηρεσία για νομοτεχνικό έλεγχο, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει κάποιο νομοθετικό πλαίσιο που να διέπει τις διαδικασίες.

Όπως ανέφερε η λειτουργός των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας, Παναγιώτα Τριφυλλή, «τα τελευταία χρόνια υπήρχαν συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις. Το 2022 υπήρξε συνεργασία με την Επίτροπο Νομοθεσίας για να δημιουργηθεί νομοσχέδιο. Είναι στη Νομική Υπηρεσία για νομοτεχνικό έλεγχο. Έχει υπάρξει δεύτερη διαβούλευση και γι’ αυτό είναι στη Νομική Υπηρεσία ξανά. Σκοπός είναι η ρύθμιση της φροντίδας, της προστασίας της μετάβασης και της εποπτείας της αναδοχής».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Από το 2009 δεν άλλαξε το επίδομα για τα παιδιά που είναι στην αναδοχή-Ανάγκη για αναθεώρηση

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στις βασικές πρόνοιες του νομοσχεδίου και το πρώτο είναι ότι στοχεύει στην ασφάλιση των αρχών της Σύμβασης των δικαιωμάτων του παιδιού και αυτό μπορεί να γίνει με τη συμμετοχή των παιδιών στις διαδικασίες για πρακτικές που τους αφορούν. Στο μεταξύ, μία άλλη πρόνοια είναι ότι η απομάκρυνση ενός παιδιού από το σπίτι του είναι προσωρινή λύση, ώστε να συνεχίσει να έχει επαφή με το οικογενειακό περιβάλλον. Την ίδια ώρα, βάσει του νομοσχεδίου που προωθείται, η εκάστοτε διεύθυνση των ΥΚΕ έχει την γονική μέριμνα για τακτική επαφή με το παιδί και είναι υπεύθυνη για την φροντίδα του.

Η κα. Τριφυλλή αναφέρθηκε και σε άλλες ενέργειες, στις οποίες προέβησαν οι ΥΚΕ ώστε να αλλάξει το πλαίσιο γύρω από το θεσμό της αναδοχής, όπως είναι οι συνεργασίες με διάφορους ΜΚΟ και η υπογραφή πρωτοκόλλων συνεργασίας, για εκπαίδευση και κατάρτιση των ανάδοχων οικογενειών.

«Για τα επιδόματα, οι ΥΚΕ βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο για αναθεώρηση του ύψους των επιδομάτων. Μπήκαν νέες πρόνοιες στο νομοσχέδιο. Από το 2009 είναι ίδια τα επιδόματα. Δεν έχει αλλάξει τίποτα. Δεν έχει αλλάξει κάτι στο επίδομα, αλλά υπάρχουν άλλες πρόνοιες για να δίνονται έκτακτα επιδόματα, για να καλύπτονται οι ανάγκες. Έχουμε αναγνωρίσει την αναγκαιότητα αναθεώρησης των επιδομάτων».

Από πλευράς της, η Επίτροπος Νομοθεσίας, Λουίζα Ζαννέτου, επεσήμανε πως το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2022 και από την πρώτη στιγμή που άρχισε η συνεργασία με την Αναστασία Ανθούση, δόθηκε έμφαση στο κενό που υπήρχε στη ρύθμιση του ζητήματος στην Κύπρο.

«Υπήρχαν οι διαδικασίες, όμως υπήρχε η έλλειψη θεσμοθέτησης. Εντοπίσαμε τα κενά που έπρεπε να μπουν στη νομοθεσία, καταρτίστηκε το νομοσχέδιο εντός του 2022 και έπρεπε να προωθηθεί στο Υπουργικό αρχές του 2023. Με την αλλαγή της Κυβέρνησης, έγιναν κάποιες συζητήσεις για αλλαγές και βελτιώσεις. Στόχος με το νομοσχέδιο είναι να υπάρχουν αρκετές πρόνοιες που να προσελκύουν ανάδοχους γονείς, επειδή είδαμε ότι υπάρχει ανάγκη για αυτό το θεσμό. Έχει αρκετές σημαντικές πρόνοιες το νομοσχέδιο, που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση το 2024, εμένα η δουλειά μου έχει ολοκληρωθεί».

Οι ανησυχίες της Επιτρόπου Προστασίας Δικαιωμάτων του Παιδιού

Στην τοποθέτησή της, η εκπρόσωπος του γραφείου της Επιτρόπου Προστασίας Δικαιωμάτων του Παιδιού, επεσήμανε πως η Δέσπω Μιχαηλίδου είχε δώσει τις απόψεις για το θέμα, το 2022 και υπέδειξε πως αναγνωρίζεται η μεγάλη κινητοποίηση που υπάρχει, από πλευράς ΥΚΕ για μεταρρυθμίσεις, όπως το νομοσχέδιο και η συνεργασία με ΜΚΟ, για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που υπάρχουν, όμως ακόμη υπάρχουν κάποιες έντονες ανησυχίες.

Όπως αναφέρθηκε, είναι προβληματικό σημείο το γεγονός ότι δεν υπάρχει ακόμη νομοθετικό πλαίσιο, που να περιγράφει τις ελάχιστες προδιαγραφές και τις υποχρεώσεις όλων που εμπλέκονται στο θεσμό. «Το πώς εφαρμοζόταν η διαδικασία της αναδοχής ήταν μέσω εγκυκλίων των ΥΚΕ, το 2018 έγινε συνεργασία με το Hope For Children και άλλους ΜΚΟ και θεωρούμε ότι βελτιώθηκε το πλαίσιο, αλλά υπάρχουν παράπονα».

Εξήγησε πως τα παράπονα που έλαβαν αφορούν στις καθυστερήσεις για την ολοκλήρωση των αιτημάτων και ότι δεν υπάρχει αδιαφάνεια για τα κριτήρια που ακολουθούνται. «Πρόσφατα είχαμε διαβούλευση με παιδιά που είναι υπό τη φροντίδα του κράτους και είναι και παιδιά από ανάδοχες και διαπιστώθηκε μία καθυστέρηση στην προώθηση των αιτημάτων τους, στην απάντηση που λαμβάνουν. Θέματα που αφορούν στα σχολεία τους, υπάρχουν διάφορα θέματα».

Σημειώνεται πως το νομοσχέδιο είχε μεταβιβαστεί στη Νομική Υπηρεσία τον περασμένο Απρίλιο και η Επιτροπή ανανέωσε το ραντεβού για την επόμενη κοινοβουλευτική περίοδο, ώστε να εξετάσει το θέμα ξανά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ανοίγει το θέμα των ανάδοχων οικογενειών η Βουλή-Φωνές για χρόνιες διαδικασίες για ένα αίτημα

Δειτε Επισης

Αναβολή του «Πληρώνω Όσο Πετώ» και διαβούλευση αρμοδίων ζήτησε η Πρόεδρος του ΔΗΣΥ
Στα κορυφαία πανεπιστημιακά ιδρύματα παγκοσμίως το Πανεπιστήμιο Κύπρου
Απαντά ξανά για το eΔΕΑ το ΥΠΑΝ-«Άτοπη η προσπάθεια δημιουργίας αναστάτωσης»
Μπαίνει στην σφαίρα του AI η Κύπρος-Συστάθηκε Εθνικής Εξειδικευμένης Επιτροπής για την Τεχνητή Νοημοσύνη
Διευκρινίσεις ΥΠΕΣ για το στεγαστικό σχέδιο για νέους-Τι συμβαίνει με όσους υπέβαλαν αίτηση για στη Μέριμνα
Έργα πέραν των 12 εκατ. ευρώ προγραμματίζονται στην Ορόκλινη
Εντός επόμενων δυο ημερών το άδειασμα φράγματος Μαυροκόλυμπου
Βροχές και καταιγίδες στο καιρικό μενού-Στους 16 βαθμούς η θερμοκρασία
Καλύπτει και παράνομους το νομοσχέδιο για βία και παρενόχληση στην εργασία-Στο τελικό στάδιο η συζήτηση
Αυτοί είναι οι μαγικοί αριθμοί του Τζόκερ για τα 14,8 εκατ. ευρώ