Στο κάδρο της διερεύνησης οι ισχυρισμοί Νεκτάριου για €450.000 σε Ησαΐα-«Δεσπότη μου τα φάρμακα σου το συνθηματικό»

Ιδιαίτερα καυτός αναμένεται να είναι και ο Ιούλιος για το σκάνδαλο της Ιεράς Μονής του Οσίου Αββακούμ, με τα μέτωπα, αντί να κλείνουν, να διευρύνονται. Και αυτό, γιατί ο Αρχιμανδρίτης Νεκτάριος προχώρησε σε νέες καταγγελίες για οικονομικά πάρε-δώσε με τον Μητροπολίτη Ησαΐα. Προς αυτή την κατεύθυνση, οι διωκτικές Αρχές προχώρησαν στη σύσταση νέας ανακριτικής ομάδας, η οποία θα διερευνήσει τις αναφορές του Νεκτάριου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αρχιμανδρίτης έθεσε ενώπιον των ανακριτών τα όσα κατέγραψε μέσα από ένορκο δήλωσή του, η οποία κατατέθηκε ενώπιον της Αστυνομίας κατά την πρώτη παρουσία του Νεκτάριου ενώπιον Δικαστηρίου.

Στο επίκεντρο των ανακριτών για περεταίρω διερεύνηση, είναι μεταξύ άλλων, οι αναφορές από πλευράς του ιερωμένου για τις 450 χιλιάδες ευρώ, οι οποίες σύμφωνα με τα λεγόμενά του, δόθηκαν στον Ησαΐα, πριν από τις Αρχιεπισκοπικές Εκλογές, για σκοπούς προεκλογικής εκστρατείας. Όπως υποστηρίζει ο Ηγούμενος της Μονής Αββακούμ, τα χρήματα αυτά δόθηκαν σε δόσεις. Συγκεκριμένα, αναφέρει πως, το ποσό των €155.000 μεταφέρθηκε στον τραπεζικό λογαριασμό του Μητροπολίτη Ταμασού. Το ποσό των €50.000, όπως υποστηρίζει, δόθηκε τον Σεπτέμβριο του 2022 στον χώρο στάθμευσης της Μητρόπολης και παραδόθηκε προσωπικά από τον Πάτερ Αββακούμ με οδηγίες δικές του, στον Μητροπολίτη Ταμασσού σε πλαστική σακούλα, στη παρουσία του οδηγού του, λέγοντας του το συνθηματικό: «Δεσπότη μου τα φάρμακα σου», για να μην αντιληφθεί ο οδηγός το περιεχόμενο της τσάντας».

Για το υπόλοιπο ποσόν των €250.000, αναφέρει πως τα παρέδωσε ο ίδιος προσωπικά. Όπως αναφέρει στην ένορκη του δήλωση:

(α) το ποσόν των €80.000 δόθηκε αρχές του 2022, πριν την διεξαγωγή των Αρχιεπισκοπικών Εκλογών, για τον ίδιο λόγο. Για αυτό το ποσό το παρέδωσα εγώ προσωπικά στο γραφείο του Μητροπολίτη Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐα στη παρουσία του Πάτερ Πορφύριου.

(β) Το ποσόν των €12.000 κατέβαλα εγώ προσωπικά κατ' εντολήν του Μητροπολίτη Ταμασσού και Ορεινής κ. Ησαΐα στους επικοινωνιολόγους για τις Αρχιεπισκοπικές Εκλογές. Διευκρινίζω ότι για αυτό το ποσόν υπάρχουν δύο χειρόγραφες βεβαιώσεις τις οποίες ετοίμασα εγώ και τις υπέγραψε ο επικοινωνιολόγος κος ΧΘ, σύμφωνα με τις οποίες βεβαίωνε την παραλαβή σε διάφορες ημερομηνίες το ποσόν των €8.000 και €4.000 αντίστοιχα. Οι εν λόγω βεβαιώσεις κατασχέθηκαν παράνομα από τον Μητροπολίτη Ταμασσού και Ορεινής, για αυτό τον λόγω αδυνατώ να τις επισυνάψω ως Τεκμήριο.

(γ) Το ποσόν των €19.000 μεταφέρθηκε κατ' εντολήν του Μητροπολίτη Ταμασσού και Ορεινής προς στον τραπεζικό λογαριασμό του αδελφού του. Η Αστυνομία μπορεί να προβεί σε δέουσα έρευνα ούτως ώστε να εξακριβώσει την μεταφορά του εν λόγω ποσού.

(δ) Επίσης στις 29/11/2021 από τον επίσημο τραπεζικό λογαριασμό της Μονής μετέφερα το ποσόν των €5.000 στον τραπεζικό λογαριασμό του Μητροπολίτη Ταμασσού και Ορεινής κ. Ησαΐα, με τις οδηγίες του να δηλωθεί ότι το ποσόν δόθηκε δήθεν ως «χριστουγεννιάτικο δώρο», ενώ στη πραγματικότητα το εν λόγω ποσό δόθηκε για την προεκλογική του εκστρατεία. Επισυνάπτω ως ΤΕΚΜΗΡΙΟ "Ζ" απόδειξη της Τράπεζας Κύπρου εν σχέση με την εν λόγω μεταφοράς του χρηματικού ποσού των €5,000.

(ε) Το ποσόν των €40.000 δόθηκε ένα χρόνο πριν την διεξαγωγή των Αρχιεπισκοπικών Εκλογών, αρχές 2022, για τον ίδιο λόγο. Για αυτό το ποσό το παρέδωσα εγώ προσωπικά στο γραφείο του Μητροπολίτη Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐα στη παρουσία του Πάτερ Πορφύριου,

Στην αντίπερα όχθη, το περιβάλλον της Μητρόπολης Ταμασού απορρίπτει τους ισχυρισμούς και αποδέχεται ότι έλαβε το ποσό των €155.000, ενώ φαίνεται να υπήρξε συμφωνητικό πως τα χρήματα αυτά, θα επιστραφούν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ζητήθηκε η συνδρομή της Ελλάδας για τις έρευνες στην Μονή, ψάχνουν τον αγιογράφο των εικόνων

Περεταίρω, ο Αρχιμανδρίτης αναφέρθηκε και σε άλλα ποσά τα οποία δίνονταν κατά καιρούς, ενώ, όπως κατέγραψε στην ένορκο δήλωσή του, «κάθε μήνα δίνονταν χρηματικά ποσά από εμένα προς τον Μητροπολίτη Ταμασσού ανελλιπώς, περίπου 2 ή 3 χιλιάδες τον μήνα, τουλάχιστον. Οι καταβολές αυτές έγιναν κατά ή περί τους μήνες Ιανουάριο του 2022 μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2023».

Επιπρόσθετα, στο πεδίο της αντιπαράθεσης των δυο πλευρών, φαίνεται να μπαίνει και όχημα το οποίο σύμφωνα με τα ευρήματα των ανακριτών, εξόφλησε ο Αρχιμανδρίτης Νεκτάριος από εισφορές πιστών, ωστόσο, ο ίδιος αναφέρει πως ναι μεν δόθηκε από τον ίδιο το ποσό των €14.200, ωστόσο, όπως ισχυρίζεται, το εν λόγω όχημα χρησιμοποιείτο από τον Μητροπολίτη Ησαΐα, ενώ ισχυρίζεται πως έχει και μηνύματα που αντάλλαζε με τον Μητροπολίτη που αποδεικνύουν τα λεγόμενά του.

Eπιπλέον, ένα ιδιαίτερα σημαντικό κομμάτι, όσον αφορά την υπό διερεύνηση φοροδιαφυγή, είναι τα λογιστικά βιβλία της Μονής, για τα οποία κατά την τελευταία διαδικασία ενώπιον Δικαστηρίου, ενώπιον του οποίου οδηγήθηκε ο Νεκτάριος, ο δικηγόρος του Αρχιμανδρίτη έθεσε σωρεία ερωτημάτων προς τον ανακριτή της υπόθεσης, χωρίς, ωστόσο να λάβει ουσιαστική απάντηση.

Ο διάλογος δικηγόρου – Ανακριτή για τα λογιστικά αρχεία

Δικηγόρος: Πέραν από αυτή την έκθεση, έχετε στα χέρια σας λογιστικά αρχεία;

Ανακριτής: Έχουμε διάφορα έγγραφα.

Δικηγόρος: Λογιστικά αρχεία;

Ανακριτής: Διάφορα έγγραφα, αξιολογούνται.

Δικηγόρος: Λογιστικά βιβλία εξασφαλίσατε;

Ανακριτής: Εξασφαλίσαμε διάφορα έγγραφα.

Δικηγόρος: Δεν θέλετε να απαντήσετε. Αν δεν ξέρετε, πείτε δεν ξέρω, μην προσπαθείτε να παραπλανήσετε το Δικαστήριο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αναβλήθηκε για Σεπτέμβριο η διαδικασία για ακύρωση δέσμευσης των περιουσιακών στοιχείων των μοναχών

Από την πλευρά του, ο Αρχιμανδρίτης υποστηρίζει πως τα βιβλία εσόδων και εξόδων της Μονής έχουν κατασχεθεί στις 5 και 6 Μαρτίου 2024 παρανόμως από πρόσωπα που όπως ισχυρίζεται ο Νεκτάριος, ενεργούσαν υπό τις οδηγίες του Μητροπολίτη Ταμασσού και για την ώρα παραμένει άγνωστο κατά πόσο αυτά τα βιβλία βρίσκονται ενώπιον των ανακριτών.

Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες, οι ανακρίσεις από το περιβάλλον τόσο του Αρχιμανδρίτη, όσο και των άλλων μοναχών, φαίνεται να έχουν ολοκληρωθεί, ωστόσο, δεν αποκλείεται μετά και τις νέες καταγγελίες του Νεκτάριου να κληθούν εκ νέου για κατάθεση τα μέλη της αδελφότητας της Μονής Αββακούμ.

Δειτε Επισης

Παραδέχθηκε την εμπλοκή του στις ληστείες με τον πυροσβεστήρα ο 18χρονος
Στο κελί οι δύο ύποπτοι για τη συμπλοκή μεταξύ οικογενειών στη Λεμεσό
Δεν επιθυμεί να συνεχίσει ως Επίτροπος Υγείας η Στέλλα Κυριακίδου-Ενημέρωσε τον Πρόεδρο
Απαντά σε Πογιατζή ο Χριστοφίδης-«Καταγγέλλω τον Αναστασιάδη και μου απαντούν ότι δεν είναι υπό διερεύνηση»
Οι πρώτες δηλώσεις Στάρμερ στη Ντάουνινγκ Στριτ-«Η χώρα μας ψήφισε αποφασιστικά υπέρ της αλλαγής»
Σύντομα επίλυση της έλλειψης φαρμάκων, διαβουλεύσεις Υπουργείου Υγείας με Ελλάδα
Ενημέρωσε τους Αρχηγούς ο Πρόεδρος για το Κυπριακό-Επί τάπητος και το θέμα των σφετερισμών
Αναμμένο αποτσίγαρο προκάλεσε πυρκαγιά στο Κρατικό δάσος Πάφου-Τέθηκε έγκαιρα υπό έλεγχο
Διαβεβαιώσεις Ιωάννου για Τ.Α.-«Παρά τα μικροπροβλήματα όλα κυλούν ομαλά με τη μεταρρύθμιση»
Παραπέμφθηκε σε δίκη ο 48χρονος για την γυναικοτονία στην Τρεμιθούσα-Παραμένει υπό κράτηση