Πήραν ξανά την πάνω βόλτα οι τιμές των καυσίμων-Προβλέψεις για αυξήσεις μέχρι και οκτώ σεντ

Την πάνω βόλτα παίρνουν και πάλι οι τιμές των καυσίμων, οι οποίες καίνε τις τσέπες των καταναλωτών, αφού οι αυξήσεις που ήδη ξεκίνησαν να φαίνονται στις τιμές, αναμένεται να κορυφωθούν το επόμενο διάστημα, με τις προβλέψεις να κάνουν λόγο για άνοδο μέχρι και οκτώ σεντ, εντός του επόμενου μήνα.

Οι αυξήσεις, ξεκίνησαν σιγά σιγά από τα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας, σε κάποια πρατήρια και επεκτάθηκαν σχεδόν σε όλα μέχρι χθες, ενώ αναμένονται επιπλέον αυξήσεις το αμέσως επόμενο διάστημα, αφού οι τιμές ανά βαρέλι παγκοσμίως έχουν ανέβει κι ως εκ τούτου αυτόματα το κόστος μετακυλίζεται στον καταναλωτή.

Μιλώντας στον REPORTER, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Καταναλωτών, Μάριος Δρουσιώτης, ανέφερε ότι η αύξηση που παρατηρείται έχει φθάσει στα οκτώ περίπου σεντ στο πετρέλαιο κίνησης, ενώ σε ότι αφορά την βενζίνη, προς το παρόν είναι αμελητέα. Παρόλα αυτά, οι εκτιμήσεις που γίνονται, είναι πως θα υπάρξουν περαιτέρω αυξήσεις τις επόμενες μέρες και εβδομάδες.

Σύμφωνα με τον κ. Δρουσιώτη και τις συγκεντρώσεις των τιμών που διενεργεί ο Σύνδεσμος Καταναλωτών, στις 10 Μαΐου, η τιμή της βενζίνης ήταν 1,572 και του πετρελαίου κίνησης 1,596.

«Από εκείνη τη μέρα άρχισαν συνεχόμενες μικρές μειώσεις που κράτησαν για περίπου ενάμιση μήνα, μέχρι τις 25 Ιουνίου. Τη συγκεκριμένη ημέρα, η τιμή έφτασε στο 1,491 για την βενζίνη και στο 1,527 για το πετρέλαιο κίνησης. Εάν αφαιρέσουμε αυτές τις τιμές, βλέπουμε ότι σε ενάμιση μήνα η τιμές είχαν μείωση 8,1 σεντ στη βενζίνη και 6,9 σεντ το πετρέλαιο κίνησης».

Όπως εξήγησε ο κ. Δρουσιώτης, από την περασμένη Τετάρτη 26 Ιουνίου, άρχισαν να μπαίνουν αυξήσεις στις τιμές, οι οποίες σε μία εβδομάδα έφθασαν στα 8 σεντ στο πετρέλαιο κίνησης, ενώ σε ότι αφορά στη βενζίνη, οι αυξήσεις είναι μερικά δέκατα και κρίνονται ως αμελητέες, όμως θα μπουν αυξήσεις και σε αυτό το καύσιμο.

«Οι αυξήσεις γίνονται λόγω της αύξησης της τιμής του πετρελαίου παγκοσμίως, όμως στην Κύπρο δεν ξέρουμε αν αυτές οι αυξήσεις είναι αναλογικές της πραγματικής αυξομείωσης των πραγματικών τιμών», υποστήριξε ο κ. Δρουσιώτης.

Κληθείς να σχολιάσει κατά πόσον οι αυξήσεις σχετίζονται με το τεταμένο κλίμα στην Μέση Ανατολή, ξεκαθάρισε πως κάτι τέτοιο δεν υφίσταται και είπε ότι «αναζητούνται αφορμές ώστε να αυξάνονται οι τιμές και το χρηματιστήριο το διεθνές τις ανεβάζει και τις κατεβάζει αναλόγως του κέρδους που θέλουν να έχουν οι πετρελαιοπαραγωγοί και οι εταιρείες πετρελαιοπαραγωγών».

Εξέφρασε επίσης την εκτίμηση ότι μέσα σε ένα μήνα οι αυξήσεις θα φθάσουν στις τιμές που είχαμε πριν τις 10 Μαΐου.

Οι μέσες τιμές και τα φθηνότερα πρατήρια

Πιο κάτω καταγράφονται οι μέσες τιμές σε βενζίνη 95, βενζίνη 98 και πετρέλαιο κίνησης, στο παρατηρητήριο τιμών καυσίμων.

Αμόλυβδη 95

Μέση Τιμή σε € (Παγκύπρια): 1,493

Φθηνότερη Τιμή σε € (Παγκύπρια): 1,429

Ακριβότερη Τιμή σε € (Παγκύπρια): 1,569

unleaded 95

Αμόλυβδη 98

Μέση Τιμή σε € (Παγκύπρια): 1,567

Φθηνότερη Τιμή σε € (Παγκύπρια): 1,494

Ακριβότερη Τιμή σε € (Παγκύπρια): 1,719

αμόλυβδη 98

Πετρέλαιο κίνησης

Μέση Τιμή σε € (Παγκύπρια): 1,555

Φθηνότερη Τιμή σε € (Παγκύπρια): 1,444

Ακριβότερη Τιμή σε € (Παγκύπρια): 1,619

πετρέλαιο

Δειτε Επισης

Παραπέμφθηκε σε δίκη ο 48χρονος για την γυναικοτονία στην Τρεμιθούσα-Παραμένει υπό κράτηση
Οι Εργατικοί ξανά στην εξουσία στη Βρετανία-Τι πιστεύει ο Στάρμερ για Brexit, μετανάστες, Ουκρανία
Ανταπέδωσε τα πυρά σε Χριστοφίδη ο Πογιατζής-«Δεν θα διερευνηθεί ο Αναστασιάδης επί του παρόντος»
Αλληλοκατηγορίες Χριστοδουλίδη και Στεφάνου κατά την έναρξη του Εθνικού Συμβουλίου-Θυμήθηκαν τον Ντάουνερ
Αποσύρθηκε η απόπειρα, παραπέμφθηκαν σε δίκη για φόνο εκ προμελέτης οι οκτώ για την ενέδρα στο Δημητρούι
«Τα συνεχή διατάγματα για χαλλούμι έχουν φέρει ασυδοσία»-Αντιδρούν οι αιγοπροβατοτρόφοι
Τον πυροβόλησε και μετά τον χτύπησε με σίδερο-Ξετυλίγεται το κουβάρι της δολοφονίας στην Ορμήδεια
Πάνω από 30 καταθέσεις για την οικογενειακή τραγωδία-Συνεχίζονται οι έρευνες των Αρχών
Ο Στάρμερ είναι ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας-Θα διοριστεί από τον βασιλιά Κάρολο
Φωνάζουν οι αγελαδοτρόφοι για τις ποσοστώσεις στο χαλλούμι-Ζητούν παρέμβαση Χριστοδουλίδη