Αυστηροποιούνται οι ποινές για πυροτεχνήματα και φωτοβολίδες-Μέχρι και 50.000 ευρώ η... λυπητερή
Πέτρος Πετρή 06:00 - 03 Ιουλίου 2024
Θέμα χρόνου είναι να οδηγηθεί ενώπιον του Υπουργικού Συμβούλιου, η πρόταση της Υπηρεσίας Μεταλλείων για την αυστηροποίηση των ποινών που επιβάλλονται σε όσους πυροδοτούν χωρίς τις απαραίτητες άδειες, πυροτεχνήματα και φωτοβολίδες, με τη Βουλή στη συνέχεια να έχει τον τελικό λόγο για να ανάψει το πράσινο φως στην εν λόγω πρόταση, για τον περιορισμό της ανεξέλεγκτης χρήσης των εκρηκτικών αντικειμένων.
Πρόκειται για μια πρόταση, η οποία έχει συσταθεί από την Υπηρεσία Μεταλλείων σε συνεργασία με το Υπουργείο Δικαιοσύνης και τροποποιεί τον περί Εκρηκτικών Υλών Νόμο, που προβλέπει τον δεκαπλασιασμό της ποινής που υφίσταται μέχρι σήμερα. Δηλαδή, από 5.000 και δέκα χρόνια φυλάκιση που είναι η μέγιστη ποινή, στην πρόταση προβλέπεται ποινή μέχρι και 50.000 ευρώ.
Σημειώνεται επίσης, πως στην παρούσα φάση, διώκεται ποινικά μόνο ο χρήστης των πυροτεχνημάτων, κάτι που επιθυμούν να διαφοροποιήσουν οι αρμόδιοι στη νέα πρόταση τροποποίησης του Νόμου, όπου προτείνεται όπως διώκεται και το πρόσωπο που διοργανώνει την εκδήλωση, όπως και ο ιδιοκτήτης του χώρου της εκδήλωσης, δηλαδή για παράδειγμα, τα ζευγάρια που παντρεύονται και οι ιδιοκτήτες των κέντρων.
Μιλώντας στον REPORTER ο προϊστάμενος της Υπηρεσίας Μεταλλείων, Στέλιος Μιχαήλ, εξήγησε ότι, «πρόκειται για δική μας πρόταση, η οποία θα οδηγηθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο και κατόπιν νομοτεχνικού ελέγχου, πρόκειται να οδηγηθεί στη Βουλή και εναπόκειται πλέον στους βουλευτές να την ψηφίσουν. Υπάρχει ένα πάρα πολύ θετικό κλίμα στη Βουλή για αυστηροποίηση των ποινών και θεωρώ ότι θα ψηφιστεί».
Σημειώνεται ότι, οι φωτοβολίδες, όπως και τα πυροτεχνήματα, ρυθμίζονται από τον περί Εκρηκτικών Υλών Νόμο. Ωστόσο, οι φωτοβολίδες που αδειδοτούνται, χρησιμοποιούνται για θέματα ασφάλειας στα πλοιάρια και όπως γίνεται αντιληπτό, όσες χρησιμοποιούνται σε ποδοσφαιρικούς αγώνες και διάφορες εκδηλώσεις, είναι παράνομες, με τον κ. Μιχαήλ, να εξηγεί ότι, «η παράνομη χρήση πυροτεχνημάτων, είναι κάτι που ρυθμίζεται από την Αστυνομία και από την πλευρά της η Υπηρεσία Μεταλλείων, έχει την αρμοδιότητα να εκδίδει άδειες για τη χρήση τους και σίγουρα, δεν είναι ελεύθερα προς πώληση. Τα μόνα που είναι προς πώληση, είναι κάποια αθώα είδη πυροτεχνίας, όπως είναι για παράδειγμα τα αστεράκια και πρέπει να είναι άνω των 16 ετών οι χρήστες τους».
Πάντως, στην Κύπρο, υπάρχει ήδη πολύ αυστηρή Νομοθεσία για τα πυροτεχνήματα, καθώς τα πυροτεχνήματα μικρού μεγέθους τα οποία εκτοξεύονται, στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης επιτρέπονται, ενώ στη χώρα μας επιτρέπεται η χρήση τους μόνο από συγκεκριμένα άτομα με εξειδικευμένες γνώσεις, που διαθέτουν επίσης και πιστοποιητικό ικανότητας από την Υπηρεσία.
Όσο αφορά τη διάθεση των φωτοβολίδων, ακολουθείται μια συγκεκριμένη διαδικασία από την Υπηρεσία Μεταλλείων, σε συνεργασία με το Υφυπουργείο Ναυτιλίας. «Όταν λήξουν όμως οι φωτοβολίδες, για να μην διακινούνται δεξιά και αριστερά, πρέπει οι κάτοχοί τους να τις παρουσιάσουν σε συγκεκριμένη αποθήκη που είναι αδειοδοτημένη από την Υπηρεσία, για να παραλάβουν άλλες και να τις αντικαταστήσουν και στη συνέχεια γίνεται η καταστροφή των ληγμένων. Οι φωτοβολίδες που διακινούνται, δεν είναι από τις αποθήκες της Υπηρεσίας και δεν είναι αδειοδοτημένες, αλλά είναι παράνομες», ξεκαθάρισε ο κ. Μιχαήλ.
Αξίζει να αναφερθεί, πως χρονιαία εκδίδονται περίπου 500 άδειες για τη χρήση πυροτεχνημάτων, ωστόσο, τους τελευταίους μήνες, η Υπηρεσία Μεταλλείων, λαμβάνοντας υπόψη τις θερμές συνθήκες που επικρατούν, έχει προχωρήσει στην αυστηροποίηση του πλαισίου αδειοδότησης. «Αποφεύγονται και δεν δίνονται άδειες χρήσης πυροτεχνημάτων στην ύπαιθρο, καθώς λαμβάνουμε πρώτα υπόψη τη σύμφωνη γνώμη της Πυροσβεστικής και του Τμήματος Δασών όταν είναι κοντά σε δασική γη. Ως εκ τούτου, με τέτοιες καιρικές συνθήκες, δεν δίδονται άδειες. Οι περισσότερες άδειες, δίδονται σε παράλια, πλοιάρια και σε αστικά κέντρα τα οποία θα πρέπει να επιθεωρηθούν, για να είμαστε βέβαιοι ότι δεν τίθεται το οποιοδήποτε ζήτημα για πρόκληση πυρκαγιάς. Είμαστε πάρα πολύ αυστηροί στην έκδοση αδειών και γι’ αυτό το τελευταίο διάστημα έχουν μειωθεί αρκετά», ανέφερε ο προϊστάμενος της Υπηρεσίας.
Την ίδια ώρα, προβληματισμό προκαλούν τα παράνομα πυροτεχνήματα που χρησιμοποιούνται, όπου κρατούνται μάλιστα δια χειρός, κάτι που αποτελεί και μεγάλο κίνδυνο για τη σωματική ακεραιότητα των χρηστών, σύμφωνα με τον κ. Μιχαήλ. «Τα πυροτεχνήματα που εκτοξεύονται, πρέπει να τοποθετούνται σε βάση στο έδαφος. Αυτά που διακινούνται και βλέπουμε συχνά-πυκνά νεαρούς να τα κρατάνε με το χέρι, δεν επιτρέπονται, καθώς υπάρχουν σχετικές οδηγίες που θα πρέπει να στερεώνονται στο έδαφος και να εκτοξεύονται, καθώς είναι πάρα πολύ επικίνδυνα. Εκτός του ότι χρησιμοποιούνται παράνομα, προκαλούν όχληση και μπορούν να προκαλέσουν και πυρκαγιά, ίσως να προκληθεί και ακρωτηριασμός. Μόνο από εξουσιοδοτημένα άτομα μπορεί να γίνεται η χρήση αυτών των πυροτεχνημάτων».
Το μόνο βέβαιο πάντως, είναι πως για όλα τα είδη πυροτεχνίας που εκτοξεύονται στην Κύπρο, χρειάζεται ειδική άδεια από την Υπηρεσία Μεταλλείων και απαγορεύεται ρητά η ανεξέλεγκτη χρήση τους, όμως δυστυχώς, βλέπουμε ότι μεγάλη μερίδα, βρίσκει τον τρόπο να τις διακινεί και να τις πυροδοτεί, επιφέροντας αλυσιδωτά προβλήματα.