Ανεβαίνει το θερμόμετρο στην Μέση Ανατολή, προειδοποιεί Ισραήλ το Iράν-«Βαριές συνέπειες αν επιτεθεί στον Λίβανο»

Ο νέος Πρόεδρος του Ιράν Μασούντ Πεζεσκιάν προειδοποίησε τη Δευτέρα το Ισραήλ να μην επιτεθεί στον Λίβανο, καθώς οι εντάσεις κλιμακώνονται λόγω της φονικής επίθεσης με ρουκέτα στα υψώματα του Γκολάν που έχουν προσαρτηθεί από το Ισραήλ.

«Το Σιωνιστικό καθεστώς (Ισραήλ) θα κάνει μεγάλο λάθος με βαριές συνέπειες αν επιτεθεί στον Λίβανο», είπε ο Πεζεσκιάν κατά τη διάρκεια συνομιλίας με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Ιρανού Προέδρου.

Ο Πεζεσκιάν ανέλαβε επίσημα τα καθήκοντά του την Κυριακή ύστερα από επίσημη έγκριση από τον ανώτατο ηγέτη Αγιατολάχ Αλί Χαμανέι και πρόκειται να ορκιστεί στο κοινοβούλιο την Τρίτη.

Το Ισραήλ υποσχέθηκε να αντεπιτεθεί μετά το χτύπημα σε γήπεδο ποδοσφαίρου στο  Μαντζιάλ Σιάμς, μια αραβική πόλη των Δρούζων στα υψώματα του Γκολάν που προσαρτήθηκαν από το Ισραήλ, κατά την οποία σκοτώθηκαν 12 παιδιά.

Το Ισραήλ κατηγόρησε την Χεζμπολάχ του Λιβάνου ότι είναι υπεύθυνη για το χτύπημα, κάτι που η οργάνωση αρνείται.

Ο Πεζεσκιάν, στην τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Μακρόν, κατηγόρησε το Ισραήλ ότι «παραβιάζει όλα τα διεθνή πλαίσια και νόμους στα «εγκλήματά του κατά των Παλαιστινίων».

Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν, Νάσερ Κανάνι, προειδοποίησε την Κυριακή το Ισραήλ ότι τυχόν νέες στρατιωτικές «περιπέτειες» στον Λίβανο θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε «απρόβλεπτες συνέπειες» και «διεύρυνση του εύρους της αστάθειας, της ανασφάλειας και του πολέμου στην περιοχή».

Ο Κανάνι δήλωσε ότι το Ισραήλ κατηγορεί τη Χεζμπολάχ «για να αποσπάσει την κοινή γνώμη και την παγκόσμια προσοχή από τα μαζικά εγκλήματά του» στη Λωρίδα της Γάζας.

Πρόσθεσε ότι το Ισραήλ «δεν έχει την παραμικρή ηθική εξουσία να σχολιάσει» τους θανάτους στο στα Υψίπεδα του Γκολάν, τα οποία το Ισραήλ κατέλαβε από τη Συρία το 1967 και αργότερα προσάρτησε σε μια κίνηση που δεν αναγνωρίστηκε από τα Ηνωμένα Έθνη.

Η Ισλαμική Δημοκρατία χαιρέτισε την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου που πυροδότησε τον πόλεμο στη Γάζα, αλλά αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμειξη.

Ο Νετανιάχου κατηγορεί τη Χαμάς

Στο μεταξύ, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς αποτρέπει μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και απελευθέρωσης των ομήρων στη Γάζα, και ότι το Ισραήλ δεν έχει αλλάξει καμιά από τις προϋποθέσεις που έχει θέσει.

Ο Νετανιάχου δήλωσε ότι το Ισραήλ παραμένει στους όρους της αρχικής πρότασης, η οποία περιλαμβάνει τη διασφάλιση της απελευθέρωσης του μέγιστου αριθμού ομήρων που παραμένουν εν ζωή, τον ισραηλινό έλεγχο του μεθοριακού διαδρόμου μεταξύ Γάζας και Αιγύπτου και την παρεμπόδιση Παλαιστινίων μαχητών και όπλων να επιστρέψουν στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.

Λευκός Οίκος: Mπορεί να αποφευχθεί ευρύτερος πόλεμος

Από την πλευρά του ο Λευκός Οίκος δήλωσε «πεπεισμένος» ότι είναι δυνατόν να αποφευχθεί ένας ευρύτερος πόλεμος μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ, έπειτα από την αναζωπύρωση της έντασης στην περιοχή μετά την επίθεση, κατά την οποία σκοτώθηκαν 12 νέοι στα Υψίπεδα του Γκολάν το Σάββατο.

«Κανείς δεν θέλει έναν ευρύτερο πόλεμο και είμαι πεπεισμένος ότι θα μπορέσουμε να αποφύγουμε μια τέτοια εξέλιξη», δήλωσε ο Τζον Κίρμπι, εκπρόσωπος τύπου του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας.

«Αν και έχουμε όλοι ακούσει να μιλούν για αυτόν τον ολοκληρωτικό πόλεμο επανειλημμένως κατά τη διάρκεια των τελευταίων δέκα μηνών, αυτές οι προβλέψεις ήταν υπερβολικές. Ειλικρινά, συνεχίζουμε να πιστεύουμε πως είναι υπερβολικές σήμερα», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου υποσχέθηκε σήμερα να δώσει μια «σκληρή απάντηση».

Εδώ και μήνες, η διεθνής κοινότητα εκφράζει την ανησυχία για μια περιφερειακή ανάφλεξη που θα συνδέεται με τον πόλεμο, ο οποίος βρίσκεται σε εξέλιξη στη Γάζα μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς και τον οποίο προκάλεσε η άνευ προηγουμένου επίθεση της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης στο ισραηλινό έδαφος την 7η Οκτωβρίου.

Η Χεζμπολάχ, λιβανέζικη οργάνωση σύμμαχος του Ιράν, άνοιξε ένα μέτωπο εναντίον του Ισραήλ, που συνορεύει με τον Λίβανο, την επομένη του ξεσπάσματος του πολέμου στη Γάζα, ως στήριξη στη Χαμάς.

«Τίποτα δεν υποδηλώνει προς το παρόν ότι θα υπάρξει σημαντικός αντίκτυπος» στις συνομιλίες για μια κατάπαυση του πυρός, διευκρίνισε ο Τζον Κίρμπι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στο κόκκινο η ένταση Ισραήλ και Τουρκίας-«Ο γενοκτόνος Νετανιάχου θα τελειώσει όπως ο Χίτλερ» απειλεί η Άγκυρα

Δειτε Επισης

Οι στόχοι μας είναι ξεκάθαροι, οι ενέργειές μας μιλούν από μόνες τους-Ανακοίνωση Νετανιάχου
Ισοπεδώνει τη Ράφα το Ισραήλ-Kοντά στα σύνορα με την Αίγυπτο οι IDF
Κάμαλα Χάρις: «Αν κάποιος εισβάλει στο σπίτι μου, θα τον πυροβολήσω»
Σε τρομοκρατικά κίνητρα ενδέχεται να οφείλεται η επίθεση με μαχαίρι στην Ολλανδία
Παγκόσμια φρενίτιδα στην πρεμιέρα της κυκλοφορίας του iPhone 16-Ουρές απο ΗΠΑ μέχρι Ρωσία
Ποιος ήταν ο «Παγκόσμιος Τρομοκράτης» της Χεζμπολάχ, στόχος των Ισραηλινών στην αεροπορική επιδρομή στη Βηρυτό
Τουλάχιστον 8 νεκροί μετά από ισραηλινή επίθεση στη Βηρυτό-Νεκρός και ο ανώτατος διοικητής της Χεζμπολά
Ο Νετανιάχου αναβάλλει την αναχώρησή του για τη Νέα Υόρκη λόγω της κατάστασης στο βόρειο Ισραήλ
Υψηλόβαθμο στέλεχος της Χεζμπολάχ ο στόχος της επίθεσης στη Βηρυτό-Τρεις νεκροί και 17 τραυματίες
Η Χεζμπολάχ παρέδιδε στα μέλη της νέους βομβητές λίγο προτού αυτοί εκραγούν