Συνεχίζονται οι αντιδράσεις στην Τουρκία για κριτική βουλευτή στη «Γαλάζια Πατρίδα»

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις στην Τουρκία για την κριτική που έκανε ο Ναμίκ Ταν, βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (ΡΛΚ) και πρώην διπλωμάτης, για το δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας» το οποίο αποκάλεσε «παραμύθι».

Η τουρκική Κυβέρνηση αντέδρασε οργισμένα, με τον Χουλούσι Ακάρ, βουλευτή του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) και πρόεδρο της Επιτροπής Αμυνας της Βουλής, να αμφισβητεί την εθνική πίστη του κ. Ταν, διερωτώμενο δημοσίως "για το χρώμα του διαβατηρίου του". Ο κ. Ακάρ υποστήριξε ότι η "Γαλάζια Πατρίδα" είναι "εθνικό ζήτημα" και "πραγματικότητα", ενώ κατηγόρησε τον Ταν για υπονόμευση των τουρκικών ένοπλων δυνάμεων.

Οι αντιδράσεις από το εθνικιστικό MHP ήταν επίσης έντονες, με τον Ισμαήλ Οζντεμίρ να κατηγορεί το CHP για «προδοσία» και τον Γιασάρ Γιλντιρίμ να ασκεί έντονη κριτική στον κ. Ταν. Ο απόστρατος Τσοσκούν Μπασμπούγ ισχυρίζεται ότι «είναι σαν να λέει αυτά τα λόγια ένας Ελληνοκύπριος, Αρμένιος ή Έλληνας με τουρκική ταυτότητα. Είναι προδοσία να λες αυτές τις λέξεις», ενώ ο συνταγματάρχης εν αποστρατεία Ερσάν Εργκιούρ χαρακτηρίζει τις δηλώσεις του "προδοσία".

Το ΡΛΚ υποστηρίζει τον Ταν

Σε αντίθεση με τα πυρά της Κυβέρνησης, το κόμμα της τουρκικής αξιωματικής αντιπολίτευσης υπερασπίστηκε τον κ. Ταν, υποστηρίζοντας ότι η κριτική του αφορούσε την έλλειψη ουσιαστικής δράσης από την πλευρά της Κυβέρνησης στην υπεράσπιση των τουρκικών συμφερόντων. 

«Αποφασίστηκε να σταλούν τα ερευνητικά σκάφη που δεν μπορούν να επιχειρήσουν στη Μεσόγειο στη Σομαλία και είναι προφανές ότι δεν θα διεξαχθούν έρευνες στην ανατολική Μεσόγειο. Υπάρχει σιωπή απέναντι στη συστηματική παρενόχληση των ψαράδων μας από την Ελλάδα», αναφέρει μεταξύ άλλων το ανακοινωθέν του ΡΛΚ. 

Ο εκπρόσωπος του κόμματος, Ντενίζ Γιουτζέλ, κατηγόρησε την Κυβέρνηση ότι χρησιμοποιεί τη «Γαλάζια Πατρίδα» ως «υλικό εσωτερικής πολιτικής» και κάλεσε τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Ομέρ Τσελίκ να ζητήσει συγγνώμη από τον Ταν.

Τι προηγήθηκε

Προηγουμένως μιλώντας από το βήμα της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης της Τουρκίας, ο κ. Ταν χαρακτήρισε τη «Γαλάζια Πατρίδα» «παραμύθι που η Κυβέρνηση εγκατέλειψε λόγω οικονομικών δυσκολιών». 

Ο Ταν, πρώην Τούρκος Πρέσβης στην Ουάσιγκτον, κατηγόρησε την Κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τυχοδιωκτισμό και ονειροπόληση περί «αναβίωσης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας».

Η δήλωση προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης με τον Ομέρ Τσελίκ να τη χαρακτηρίζει «απαράδεκτη» και «ανεύθυνη», κατηγορώντας τον  κ. Ταν ότι υιοθετεί τις θέσεις της Ελλάδας. 

Πηγή: protothema.gr

Δειτε Επισης

Οι στόχοι μας είναι ξεκάθαροι, οι ενέργειές μας μιλούν από μόνες τους-Ανακοίνωση Νετανιάχου
Ισοπεδώνει τη Ράφα το Ισραήλ-Kοντά στα σύνορα με την Αίγυπτο οι IDF
Κάμαλα Χάρις: «Αν κάποιος εισβάλει στο σπίτι μου, θα τον πυροβολήσω»
Σε τρομοκρατικά κίνητρα ενδέχεται να οφείλεται η επίθεση με μαχαίρι στην Ολλανδία
Παγκόσμια φρενίτιδα στην πρεμιέρα της κυκλοφορίας του iPhone 16-Ουρές απο ΗΠΑ μέχρι Ρωσία
Ποιος ήταν ο «Παγκόσμιος Τρομοκράτης» της Χεζμπολάχ, στόχος των Ισραηλινών στην αεροπορική επιδρομή στη Βηρυτό
Τουλάχιστον 8 νεκροί μετά από ισραηλινή επίθεση στη Βηρυτό-Νεκρός και ο ανώτατος διοικητής της Χεζμπολά
Ο Νετανιάχου αναβάλλει την αναχώρησή του για τη Νέα Υόρκη λόγω της κατάστασης στο βόρειο Ισραήλ
Υψηλόβαθμο στέλεχος της Χεζμπολάχ ο στόχος της επίθεσης στη Βηρυτό-Τρεις νεκροί και 17 τραυματίες
Η Χεζμπολάχ παρέδιδε στα μέλη της νέους βομβητές λίγο προτού αυτοί εκραγούν