Παρέμβαση Ερωτοκρίτου σε συνεδρία της COSAC για Ουκρανία και Μ. Ανατολή
15:51 - 29 Ιουλίου 2024
Η υποστήριξη της ΕΕ προς την Ουκρανία πρέπει να παραμείνει σταθερή και ακλόνητη ανέφερε το μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, η οποία συμμετείχε στη συνάντηση των Προέδρων των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των Κοινοβουλίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (COSAC) στη Βουδαπέστη, στο πλαίσιο της τρέχουσας εξάμηνης Προεδρίας του Συμβουλίου από την Ουγγαρία.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Βουλής των Αντιπροσώπων, σε παρέμβασή της κατά τη συζήτηση του θέματος των προτεραιοτήτων της Ουγγρικής Προεδρίας, η κ. Ερωτοκρίτου ανέφερε ότι δικαίως το θέμα της αντιμετώπισης του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία περιλαμβάνεται στις προτεραιότητες.
«Υπογράμμισε ότι η εισβολή σε μία κυρίαρχη χώρα και η χρήση βίας δεν έχουν θέση στο σύνολο των αρχών και αξιών της ΕΕ. Εάν επιτρέψουμε να γίνουν οποιεσδήποτε εκπτώσεις στις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, πρόσθεσε, αυτό σημαίνει ότι θέτουμε την ίδια την ΕΕ σε θέση συμβιβασμού επί των ίδιων των αρχών τις οποίες πρεσβεύει, πράγμα το οποίο δεν πρέπει να επισυμβεί σε καμία περίπτωση», αναφέρεται.
Η κ. Ερωτοκρίτου επισήμανε ακόμη ότι η κρίση στην περιοχή της Μέσης Ανατολής πρέπει να τύχει άμεσης αντιμετώπισης, καθότι η Μέση Ανατολή δεν βρίσκεται μακριά από την ΕΕ και υπενθύμισε ότι ο πόλεμος στη Συρία, το 2011, αποτέλεσε το έναυσμα της μεγαλύτερης προσφυγικής κρίσης στην ευρύτερη γειτονία της ΕΕ. Είμαι περήφανη για τη χώρα μου, αφού με πρωτοβουλία της Κυπριακής Δημοκρατίας και στη βάση του Σχεδίου «Αμάλθεια» αποστέλλεται ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα μέσω του θαλάσσιου διαδρόμου που διανοίχθηκε για τον σκοπό αυτό, σημείωσε.
Ολοκληρώνοντας την παρέμβασή της, η κ. Ερωτοκρίτου αναφέρθηκε στη φετινή 50ή επέτειο της τουρκικής εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής της Κύπρου. Υπογράμμισε ότι, σύμφωνα με τις αρχές της Ένωσης, η εισβολή είναι εισβολή είτε έλαβε χώρα στην Ουκρανία το 2022 είτε στην Κύπρο το 1974 και ως εκ τούτου, η ΕΕ δεν πρέπει ποτέ να αποδέχεται φαινόμενα παραβιάσεων του διεθνούς δικαίου και των αρχών και αξιών της, ούτε να εφαρμόζει πολιτικές δύο μέτρων και δύο σταθμών.