Περήφανος για την προσπάθεια της Σοφίας Ασβεστά ο Πρόεδρος-«Είναι ήδη νικήτρια» (pics)

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης παρακολούθησε την Κυριακή τον αγώνα της τζουντόκα Σοφίας Ασβεστά, δηλώνοντας «περήφανος» για την προσπάθειά της.

Η Σοφία Ασβεστά με το waza-ari επί της Μαροκινής Soumiya Iraoui, μπήκε στις «16» του κόσμου στην κατηγορία -52 κιλών, όπου πάλεψε γενναία απέναντι στη Γαλλίδα κάτοχο δύο Ολυμπιακών μεταλλίων (αργυρό και χρυσό), την Amandine Buchard, χάνοντας με ippon στα τελικά στάδια του αγώνα. Η Κύπρια πρωταθλήτρια πέτυχε την πρώτη νίκη του κυπριακού τζούντο σε Ολυμπιακούς Αγώνες μετά το 1992 και μόλις 5η στην ιστορία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στην 9η θέση των Ολυμπιακών Αγώνων η Σοφία Ασβεστά-Πάλεψε, αλλά, αποκλείστηκε

Μετά την ολοκλήρωση του αγώνα της Σοφίας Ασβεστά, στο Champ-de-Mars Arena, είχε κατ΄ιδίαν συνάντηση μαζί της και με τον προπονητή της, για να τους συγχαρεί και να τους εκφράσει την περηφάνια του. 

«Είμαστε περήφανοι για τη Σοφία, όχι μόνο γιατί προκρίθηκε στους "16" αλλά αντιμετωπίζοντας την Γαλλίδα αθλήτρια σε ένα γήπεδο γεμάτο Γάλλους, έφτασε πάρα πολύ κοντά στην πρόκριση. Στα 24 της χρόνια, πρώτη φορά σε Ολυμπιάδα να πετυχαίνει να είναι στους "16", να διεκδικεί με αξιώσεις, και το είδαμε όλοι, μέσα στην Γαλλία απέναντι στην Γαλλίδα αθλήτρια θεωρώ ότι είναι ήδη νικήτρια. Είμαστε πάρα πολύ περήφανοι», είπε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, μιλώντας στη δημοσιογραφική ομάδα της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής.

DOC.20240729.7051034.CHRISTODOULIDES_©elli_ioannou_OLYMPIC_VILLAGE001 (Copy)

DOC.20240729.7051032.CHRISTODOULIDES_©elli_ioannou_OLYMPIC_VILLAGE003 (Copy)

DOC.20240729.7051031.CHRISTODOULIDES_©elli_ioannou_OLYMPIC_VILLAGE004 (Copy)

Η μάχη στους «16»

Ο αγώνας για τους «16», ξεκίνησε με την Γαλλίδα πρωταθλήτρια να μπαίνει επιθετικά, όμως η Σοφία Ασβεστά προσπάθησε να αποκτήσει πλεονέκτημα με την χρήση των ποδιών της, ωστόσο η Γαλλίδα πρωταθλήτρια είχε μαζί της όλο το στάδιο το οποίο φώναζε το όνομα της. Όμως, ο προπονητής της Σοφίας Ασβεστά, Χρίστος Χριστοδουλίδης, της έδινε οδηγίες και την ενθάρρυνε συνεχώς.

Η Κύπρια πρωταθλήτρια προσπάθησε με όλη τη δύναμη της να επιβληθεί στην αντίπαλο της, έκανε μια πάρα πολύ καλή και εκπληκτική εμφάνιση. Παρόλο που είχε απέναντι της μια από τις καλύτερες τζουντόκα στον κόσμο, η Σοφία Ασβεστά πάλεψε με όλες τις δυνάμεις της, αλλά η Γαλλίδα πρωταθλήτρια κατάφερε να κάνει Ippon εις βάρος της Κύπριας πρωταθλήτριας, να την ρίξει στο τατάμι και να πάρει την νίκη. Η παρουσία της Κύπριας τζουντόκα στη φάση των «16» ολοκληρώθηκε αφήνοντας θετικές εντυπώσεις.

Νωρίτερα, στην φάση των «32» η Σοφία Ασβεστά είχε κερδίσει την Μαροκινή Soumiya Iraoui, η οποία συμμετείχε για δεύτερη φορά σε Ολυμπιάδα ενώ δεν μπορούσε ακολούθως να πιστέψει την ήττα της από την Κύπρια αθλήτρια, βλέποντας σε επανάληψη τις στιγμές του αγώνα. Στα αξιοσημείωτα, το γεγονός ότι παρόλο που η Μαροκινή αθλήτρια είχε «κλειδώσει» την Σοφία με στραγγαλισμό για 20 δευτερόλεπτα η Ασβεστά δεν παραιτήθηκε, κατάφερε να βγει από τη λαβή και στη συνέχεια με waza-ari έριξε στο «καναβάτσο» την Soumiya Iraoui, παίρνοντας την πρόκριση για τους «16», που την κατέταξε και στην 9η θέση.

H Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή συγχαίρει την Κυπριακή Ομοσπονδία Τζούντο για την επιτυχία αυτή και τον προπονητή της Σοφίας, Χρίστο Χριστοδουλίδη, o οποίος μέχρι σήμερα ήταν ο τελευταίος Κύπριος Τζουντόκα που έλαβε μέρος σε Ολυμπιακούς Αγώνες, και συγκεκριμένα το 2004 στην Αθήνα.

Μαζί με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, την προσπάθεια της Σοφίας Ασβεστά παρακολούθησαν η σύζυγος του, Φιλίππα Καρσερά Χριστοδουλίδη, η Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, Αθηνά Μιχαηλίδου, ο Πρέσβης της Κύπρου στην Γαλλία, Παύλος Κόμπος, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής, Γεώργιος Χρυσοστόμου, ο Γενικός Γραμματέας της ΚΟΕ, Αντρέας Γεωργίου και ο Αρχηγός αποστολής, Γιώτης Ιωαννίδης.

DOC.20240729.7051029.CHRISTODOULIDES_©elli_ioannou_OLYMPIC_VILLAGE015 (Copy)

DOC.20240729.7051028.CHRISTODOULIDES_©elli_ioannou_OLYMPIC_VILLAGE022 (Copy)

DOC.20240729.7051027.CHRISTODOULIDES_©elli_ioannou_OLYMPIC_VILLAGE025 (Copy)

Η 9η θέση μας αφήνει πλήρως ικανοποιημένους

Ο Προπονητής της Σοφίας, Χρίστος Χριστοδουλίδης, σε δηλώσεις του και ερωτηθείς ότι κατάφεραν να επανέλθει το Τζούντο σε Ολυμπιάδα, είπε ότι «η αλήθεια δεν είμαι μόνος μου που τα κατάφερα».

«Έγινε μια τεράστια προσπάθεια από αρκετά παιδιά που διεκδικούσαν την πρόκριση για τους Ολυμπιακούς. Στο τέλος τα κατάφερε η Σοφία. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στη Σοφία μας που κατάφερε να μας κάνει περήφανους και να αποδείξει ότι μπορούμε. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους γονείς της, που πραγματικά έπαιξαν σημαντικό ρόλο για να καταφέρει η Σοφία να είναι εδώ που είναι και ελπίζω με αυτή την επιτυχία της Σοφίας στους Ολυμπιακούς Αγώνες και την 9η θέση να δώσει το κίνητρο και στα υπόλοιπα παιδιά να καταφέρουμε στο Λος Άντζελες να πάμε με πιο μεγάλη ομάδα», πρόσθεσε.

Η αλήθεια, συνέχισε ο Χρίστος Χριστοδουλίδης, «είμαι έτσι λίγο συγκινημένος γιατί ειδικά με την Γαλλίδα πρωταθλήτρια η Σοφία έπαιξε πάρα πολύ καλά και σε όλη τη διάρκεια του αγώνα, δεν το κρύβω, πίστεψα ότι μπορούσαμε να κερδίσουμε γιατί μετά το δεύτερο λεπτό του αγώνα άρχισε να κουράζεται πάρα πολύ η Γαλλίδα και την έβλεπα που κοιτούσε τον προπονητή της».

«Εκεί ήμουν σίγουρος ότι αν το παιχνίδι πήγαινε στην παράταση η Σοφία θα κέρδιζε και θα έμπαινε στους «8» που ήταν και ο μεγάλος μας στόχος. Όμως η 9η θέση μας αφήνει πλήρως ικανοποιημένους και εμένα σαν προπονητής της και την Ομοσπονδία γενικά, αλλά και το Τζούντο στην Κύπρο», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για τους Ολυμπιακούς του Λος Άντζελες, ο Χρίστος Χριστοδουλίδης είπε ότι θα δώσουν τα πάντα. «Η στήριξη του ΚΟΑ, της ΚΟΕ, της πολιτείας γενικότερα που μας βοήθησε πράγματι το τελευταίο καιρό ελπίζω να συνεχιστεί και θα μας βρείτε και εκεί με Ομάδα», σημείωσε.

DOC.20240729.7051025.CHRISTODOULIDES_©elli_ioannou_OLYMPIC_VILLAGE038 (Copy)

DOC.20240729.7051024.CHRISTODOULIDES_©elli_ioannou_OLYMPIC_VILLAGE043 (Copy)

DOC.20240729.7051023.CHRISTODOULIDES_©elli_ioannou_OLYMPIC_VILLAGE070 (Copy)

Ευχαριστημένη δηλώνει η Σοφία Ασβεστά

Η Σοφία Ασβεστά, σε δηλώσεις για την εμπειρία και τον αγώνα της είπε ότι είναι ευχαριστημένη.

«Τα πήγα πολύ καλά και γενικά η εμπειρία ήταν πολύ ωραία και το να παίξεις με την τοπ αθλήτρια και στην χώρα της ήταν μια πίεση διαφορετική», αλλά και «ένα βήμα να πιστέψω περισσότερο στον εαυτό μου» είπε. Δήλωσε ακόμη ότι «στο μέλλον θα έρθουν σιγά-σιγά τα μετάλλια, τα αποτελέσματα» και ο αγώνας της ήταν «ένα μικρό σκούντημα για ένα καλό και πιο ωραίο μέλλον στο άθλημα μου».

Πηγή: KΥΠΕ

Δειτε Επισης

Μείωση κατέγραψε ο πληθωρισμός σε Κύπρο και υπόλοιπη Ευρώπη τον Αύγουστο
Προειδοποιήσεις για απεργιακά μέτρα από εργαζόμενους σε εργοστάσια σκυροδέματος
Δύο συμφωνίες για τις μεταμοσχεύσεις υπέγραψαν Ελλάδα και Κύπρος
Προβληματισμοί Βουλευτών για λεωφορειολωρίδα στη Νίκου και Δέσποινας Παττίχη
Ενώπιον 250 Στροβολιώτων, παρουσιάστηκε το έργο αναβάθμισης της Τσερίου
Εξετάζεται βελτίωση δρόμου αεροδρομίου – Πάφου και εναλλακτική όδευση
Εκδήλωση διαμαρτυρίας ΑΚΕΛ έξω από το Προεδρικό, μετά την παύση Οδυσσέα
Διαβεβαιώσεις Αναπληρωτή Γενικού Ελεγκτή ότι η Υπηρεσία θα συνεχίζει το έργο της
Βροχές σε ανατολικά και βόρεια, στο «μενού» του καιρού σήμερα
Στις 25/9 ξεκινά ο διάλογος ΥΠΑΝ – αρμοδίων φορέων για καταλόγους