Φόβος για νέα μεγάλη ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή-Η Δύση προειδοποιεί για αποσταθεροποίηση

Εν αναμονή μίας ισχυρής απάντησης από την Κνεσέτ, προειδοποιήσεις για μεγάλη ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή και εκκλήσεις για αποκλιμάκωση φτάνουν από τη Δύση μετά την πυραυλική επίθεση από το έδαφος του Λιβάνου που χτύπησε υπαίθριο χώρο στα Υψίπεδα του Γκολάν με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 12 νεαρά παιδιά.

«Δεν θέλουμε να δούμε ενέργειες κλιμάκωσης αλλά εστιάζουμε στο δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα» τόνισαν οι ΗΠΑ από την πλευρά τους. 

Η Βρετανία καταδίκασε την επίθεση και εξέφρασε τον προβληματισμό της για ενέργειες περαιτέρω κλιμάκωσης κι αποσταθεροποίησης. 

Το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών, με τη σειρά του, ζητά να αποφευχθεί οτιδήποτε που θα οδηγήσει σε νέα στρατιωτική κλιμάκωση. 

Η Αίγυπτος, από την άλλη, προειδοποιεί ότι ενδεχομένως να ξεκινήσει νέος πόλεμος ανάμεσα σε Ισραήλ και Λίβανο, με το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας να εστιάζει στη σημασία στήριξης του Λιβάνου. 

Συναγερμός σήμανε νωρίτερα στη διεθνή κοινότητα όταν ο Νετανιάχου απείλησε τη Χεζμπολάχ ότι θα «πληρώσει βαρύ τίμημα», ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι το Ισραήλ κι ηοργάνωση με έδρα τον Λίβανο ανταλάσσουν πυρά από τον Οκτώβριο οπότε και ξεκίνηση η σύρραξη με τη Χαμάς.  

Θρήνος στις κηδείες των 12 παιδιών, θυμάτων της επίθεσης στα Υψίπεδα του Γκολάν

Απόλυτος θρήνος επικρατεί στο Ισραήλ για την πυραυλική επίθεση από το έδαφος του Λιβάνου.
Χαρακτηριστική είναι η ανάρτηση της Ισραηλινής Πρεσβείας στην Αθήνα η οποία δημοσιεύει βίντεο από την κηδεία των παιδιών τα οποία έχασαν την ζωή τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Θρήνος στις κηδείες των 12 παιδιών θυμάτων της επίθεσης-«Έπαιζαν ποδόσφαιρο και δεν πρόλαβαν να φύγουν»

«Πώς οργανώνεις μια μαζική κηδεία παιδιών κοντά στα σύνορα υπό απειλή πυραύλων; Σήμερα, το Majdal Shams στο βόρειο Ισραήλ θρηνεί καθώς κηδεύει τα 12 παιδιά που σκοτώθηκαν από πύραυλο της Χεζμπολάχ χθες το βράδυ. Πονάει η καρδιά μας για τις οικογένειες. Αιωνία τους η μνήμη», γράφει.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως γράφουν ισραηλινά Μέσα Ενημέρωσης, χιλιάδες άνθρωποι συμμετείχαν στις κηδείες των 12 παιδιών και εφήβων που σκοτώθηκαν το βράδυ του Σαββάτου.

Οι υπουργοί της κυβέρνησης που παρευρίσκονται στις κηδείες των παιδιών και των νεαρών ενηλίκων που σκοτώθηκαν στην επίθεση του Σαββάτου αποδοκιμάστηκαν από τους πενθούντες, αναφέρουν οι Times of Israel. «Δεν έχετε καμία ντροπή. Ένα αγόρι πήγε να παίξει ποδόσφαιρο και δεν γύρισε σπίτι», φέρεται να φώναξε ένας άνδρας στους υπουργούς Nir Barkat και Idit Silman. Τα σχόλιά του έγιναν δεκτά με επευφημίες.

Χιλιάδες άνθρωποι από την κοινότητα των Δρούζων έχουν συγκεντρωθεί για τις κηδείες. Κλαίγοντας άνδρες, ντυμένοι με παραδοσιακά ρούχα, μετέφεραν τα σκεπασμένα με λευκά σκεπάσματα φέρετρα στους δρόμους του Majdal Shams, όπου συνέβη το χτύπημα.

kideia-maketa-golan-12

Σε ύψιστη επιφυλακή η Χεζμπολάχ απομακρύνθηκε από σημαντικές τοποθεσίες

Την ίδια ώρα η Χεζμπολάχ βρίσκεται σε ύψιστη επιφυλακή, είπαν δύο πηγές ασφαλείας στο Ρόιτερς, καθώς κλιμακώνεται η ένταση έπειτα από την φονική επίθεση στα κατεχόμενα από το Ισραήλ υψίπεδα του Γκολάν με 12 νεκρούς για την οποία το Ισραήλ κατηγορεί την ένοπλη σιιτική οργάνωση.

Η Χεζμπολάχ αρνείται κάθε ευθύνη για την επίθεση. Οι πηγές ασφαλείας είπαν ότι η Χεζμπολάχ απομακρύνθηκε προληπτικά από μερικές σημαντικές τοποθεσίες τόσο στον νότιο Λίβανο όσο και στην ανατολική Κοιλάδα της Μπεκάα για το ενδεχόμενο μιας πιθανής επίθεσης από το Ισραήλ.

Δειτε Επισης

Ποιος ήταν ο «Παγκόσμιος Τρομοκράτης» της Χεζμπολάχ, στόχος των Ισραηλινών στην αεροπορική επιδρομή στη Βηρυτό
Τουλάχιστον 8 νεκροί μετά από ισραηλινή επίθεση στη Βηρυτό-Νεκρός και ο ανώτατος διοικητής της Χεζμπολά
Ο Νετανιάχου αναβάλλει την αναχώρησή του για τη Νέα Υόρκη λόγω της κατάστασης στο βόρειο Ισραήλ
Υψηλόβαθμο στέλεχος της Χεζμπολάχ ο στόχος της επίθεσης στη Βηρυτό-Τρεις νεκροί και 17 τραυματίες
Η Χεζμπολάχ παρέδιδε στα μέλη της νέους βομβητές λίγο προτού αυτοί εκραγούν
Ανατριχίλα από τις μαρτυρίες θυμάτων του Μοχάμεντ Αλ Φαγέντ-Τον αποκαλούν «κατά συρροή βιαστή»
Αλλεπάλληλοι βομβαρδισμοί του Ισραήλ στο νότιο Λίβανο μετά τις απειλές Νασράλα για «τρομερή» τιμωρία
«Μου είπε να την χαϊδέψω, αλλά δεν υπήρξε καμία αντίδραση» – Μαρτυρίες φρίκης στην υπόθεση Πελικό
Η ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ στον Λίβανο ζητά άμεση αποκλιμάκωση
«Βαθιά ανησυχία» Λονδίνου για τις εξελίξεις στον Λίβανο