ΒΙΝΤΕΟ: Ζωντάνεψε για λίγες ώρες η Αγία Μαρίνα Σκυλλούρας-«Τιμή και συγκίνηση»

Στιγμές συγκίνησης και δέους ένιωσαν οι εκτοπισμένοι κάτοικοι της Αγίας Μαρίνας Σκυλλούρας, που για λίγες ώρες είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν το χωριό τους, που από το καλοκαίρι του 1974 έχει χαρακτηριστεί αυθαίρετα από το κατοχικό καθεστώς ως ούτω καλούμενη «στρατιωτική ζώνη», με αποτέλεσμα να μην υπάρχει πρόσβαση. Το απόγευμα του Σαββάτου πραγματοποιήθηκε η τιμητική λειτουργία της Αγίας Μαρίνας.

Δύο φορές το χρόνο, οι κατοχικές Αρχές δίνουν άδεια στους κατοίκους να επισκεφτούν την Αγία Μαρίνα Σκυλλούρας και να τελέσουν Θεία Λειτουργία. Μία εξ αυτών πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου, όταν οι εκτοπισμένοι κάτοικοι, αλλά και οι επανεγκατασταθέντες του Κορμακίτη και της Καρπάσιας, επισκέφτηκαν το χωριό για να τελέσουν την εορταστική λειτουργία στη τιμή της Αγίας Μαρίνας, προστάτιδας του χωριού, που γιόρταζε στις 17 Ιουλίου.

Οι δεκάδες εκτοπισμένοι κάτοικοι που επισκέφτηκαν το χωριό ένιωσαν συγκίνηση, δέος, αλλά και στεναχώρια, καθώς ο κατοχικός στρατός έχει γκρεμίσει τα σπίτια τους και παρέμειναν ελάχιστα, που πλέον χρησιμοποιούνται ως στρατόπεδα. Μοναδικό σημείο αναφοράς, που θύμιζε το χωριό του τότε, το μικρό εκκλησάκι της Αγίας Μαρίνας, που όπως κάθε χρόνο υποδέχθηκε τους εκτοπισμένους κατοίκους του.

viber_image_2024-07-28_13-52-38-495

Παρούσα στην εκδήλωση ήταν η Επικεφαλής Ανθρωπιστικών Θεμάτων Αγνοουμένων και Εγκλωβισμένων, Άννα Αριστοτέλους, η οποία, απευθυνόμενη στους παρευρισκόμενους, ανέφερε πως με ανάμεικτα συναισθήματα χαράς, απεριόριστης συγκίνησης και υπερηφάνειας έδωσε το παρών της στη Θεία Λειτουργία, αφού το χωριό εδώ και 50 χρόνια δεν είναι προσβάσιμο, καθώς έχει χαρακτηριστεί αυθαίρετα από το κατοχικό καθεστώς ως ούτω καλούμενη «στρατιωτική ζώνη».

«Θέλω να σας διαβεβαιώσω πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι δίπλα σας και σας στηρίζει για να πετύχουμε το καλύτερο για τους ανθρώπους που εδώ και 50 χρόνια παραμένουν μακριά από τον τόπο που γεννήθηκαν. Είναι τιμή μου που βρίσκομαι εδώ και ευχαριστώ τον Κοινοτάρχη κ. Παρτελλή Χατζηφεσά και το Κοινοτικό Συμβούλιο για την πρόσκληση. Η συνεργασία που ξεκίνησε πριν ένα χρόνο, βασιζόμενη στην ανθρωποκεντρική προσέγγιση, τη στήριξη, αλλά και στον αγώνα ώστε να κρατηθεί η μνήμη του χωριού άσβεστη για το σύνολο των Μαρωνιτών, θα συνεχιστεί με την ίδια ένταση και συνέπεια», υπέδειξε η κα Αριστοτέλους.

viber_image_2024-07-28_13-52-19-888

Η κα. Αριστοτέλους, μέσα από την επίσκεψή της στην κατεχόμενη Αγία Μαρίνα Σκυλλούρας, διαπίστωσε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν και την ταλαιπωρία που υφίστανται οι εκτοπισμένοι κάτοικοι του χωριού για να μεταβούν στην Αγία Μαρίνα, για να πατήσουν έστω και για λίγο στα άγια χώματα του χωριού τους, αφού χρειάστηκε να γίνει έλεγχος των στοιχείων όλων των παρευρισκομένων στη Θεία Λειτουργία, με αποτέλεσμα αρκετά άτομα να περιμένουν για ώρες στα οχήματά τους.

Από πλευράς του, ο κοινοτάρχης Αγίας Μαρίνας Σκυλλούρας, Παρτελλής Χατζηφεσάς, στη δική του ομιλία, σημείωσε πως ήταν με ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση που υποδέχθηκε όλους όσοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Κοινοτικού Συμβουλίου και παρευρέθηκαν στη Θεία Λειτουργία. «Λυπάμαι πραγματικά, που για ακόμη μία φορά, υποχρεωνόμαστε να τιμήσουμε τη γιορτή της προστάτιδάς μας κάτω από αυτές τις συνθήκες».

Ο κ. Χατζηφεσάς θέλησε να ευχαριστήσει την κα. Αριστοτέλους, για τις προσπάθειες που καταβάλλει για τους εκτοπισμένους και εγκλωβισμένους και συμβάλλει στον αγώνα τους για επιστροφή στην Αγία Μαρίνα.

viber_image_2024-07-28_13-52-37-714

«Η πανηγυρική Θεία Λειτουργία στον ιερό αυτό χώρο, δείχνει την αποφασιστικότητα και θέλησή μας για να διατηρούμε ζωντανά τα κανάλια και την επικοινωνία με τους αγίους αυτούς τόπους μας. Τα αγαπημένα μας χωριά, τις εκκλησίες και τις περιουσίες μας».

Στη συνέχεια, ο κοινοτάρχης της Αγίας Μαρίνας Σκυλλούρας θέλησε να στείλει ένα μήνυμα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Αναφερόμενος στην Άννα Αριστοτέλους, επεσήμανε ότι «προσδοκώντας σε μία δίκαιη λύση του Κυπριακού προβλήματος, θα ήθελα να μεταφέρετε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κα. Αριστοτέλους, τη δική σας εμπειρία και μαζί και τις δικές μας παρακλήσεις, όπως η Αγία Μαρίνα αναφερθεί στο τραπέζι ως Μέτρο Ανοικοδόμησης Εμπιστοσύνης».

viber_image_2024-07-28_13-52-30-219

viber_image_2024-07-28_13-52-37-192

viber_image_2024-07-28_13-52-37-473

viber_image_2024-07-28_13-52-38-713

viber_image_2024-07-28_13-52-39-140

viber_image_2024-07-28_13-52-39-140

Δειτε Επισης

Αυτοί είναι οι μαγικοί αριθμοί του Τζόκερ που μοιράζουν πάνω από 13,4 εκ. ευρώ
Απορρίφθηκε η προσφυγή φαρμακείων κατά Διατάγματος για ωράρια λειτουργίας
Μείωση κατέγραψε ο πληθωρισμός σε Κύπρο και υπόλοιπη Ευρώπη τον Αύγουστο
Προειδοποιήσεις για απεργιακά μέτρα από εργαζόμενους σε εργοστάσια σκυροδέματος
Δύο συμφωνίες για τις μεταμοσχεύσεις υπέγραψαν Ελλάδα και Κύπρος
Προβληματισμοί Βουλευτών για λεωφορειολωρίδα στη Νίκου και Δέσποινας Παττίχη
Ενώπιον 250 Στροβολιώτων, παρουσιάστηκε το έργο αναβάθμισης της Τσερίου
Εξετάζεται βελτίωση δρόμου αεροδρομίου – Πάφου και εναλλακτική όδευση
Εκδήλωση διαμαρτυρίας ΑΚΕΛ έξω από το Προεδρικό, μετά την παύση Οδυσσέα
Διαβεβαιώσεις Αναπληρωτή Γενικού Ελεγκτή ότι η Υπηρεσία θα συνεχίζει το έργο της