Στο Πειθαρχικό δυο δικηγόροι-Με καταδίκη για υποβοήθηση μεταναστών ο ένας, σε δίκες χωρίς άδεια η άλλη

Ενώπιον του Πειθαρχικού Συμβουλίου του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου παραπέμφθηκε δύο δικηγόροι, αφού εναντίον τους φαίνεται να προκύπτουν ζητήματα, ειδικότερα στην μία περίπτωση όπου υπάρχει καταγγελία για εξάσκηση επαγγέλματος χωρίς άδεια, ενώ στην άλλη, οι εξελίξεις είναι συνεπακόλουθο καταδικαστικής απόφασης από το Δικαστήριο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ενώπιον του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου τέθηκε καταγγελία σε βάρος δικηγόρου, η οποία φαίνεται να παρουσιαζόταν κανονικά στα Δικαστήρια, χωρίς ωστόσο να κατέχει άδεια εξασκήσεως του επαγγέλματος.

Ως εκ τούτου, ακολούθησε καταγγελία και η υπόθεση εξετάζεται από το Πειθαρχικό Συμβούλιο, ωστόσο συνάδελφοι της αναφέρουν πως η εν λόγω δικηγόρος συνεχίζει να παρουσιάζεται στα Δικαστήρια.

Αρμόδια πηγή ανέφερε στον REPORTER, πως παρά το γεγονός ότι υπάρχει καταγγελία για τη συγκεκριμένη δικηγόρο ότι ασκούσε το επάγγελμα χωρίς άδεια, εντούτοις έχει το δικαίωμα να παρουσιάζεται στο Δικαστήριο, έως ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία ενώπιον του Πειθαρχικού Συμβουλίου, σύμφωνα με τα όσα προνοούν οι κανονισμοί.

Την ίδια ώρα, το Πειθαρχικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου, εξετάζει άλλη μια σοβαρή υπόθεση, η οποία αφορά δικηγόρο, ο οποίος καταδικάστηκε τόσο στην Αγγλία όσο και στην Κύπρο για υπόθεση παράνομης μετανάστευσης.

Το συγκεκριμένο πρόσωπο, όπως μας αναφέρθηκε από πηγή που επιβεβαίωσε τις υποθέσεις που εξετάσει ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος, καταδικάστηκε από το Δικαστήριο, συνεπώς αυτόματα ενεργοποιούνται και οι πειθαρχικές διαδικασίες, ενώ ο εν λόγω δικηγόρος, σύμφωνα με πληροφορίες, βαρύνεται με προηγούμενες καταδίκες.

Ωστόσο, η άδεια του συγκεκριμένου δικηγόρου είχε ανανεωθεί κανονικά και ως εκ τούτου, ο Δικηγορικός Σύλλογος προέβη σε νέες ενέργειες, παραπέμποντας τον στο Πειθαρχικό Συμβούλιο.

Αναφορικά με τις ποινές που προβλέπονται, αυτές διαφέρουν ανάλογα με τη σοβαρότητα του αδικήματος αλλά και τις περιστάσεις. Με βάση τις εξουσίες που παρέχονται στο Πειθαρχικό Συμβούλιο, αυτό μπορεί να διατάξει τη διαγραφή του ονόματος του/της δικηγόρου από το Μητρώο των Δικηγόρων ή να αναστείλει την άδεια άσκησης του δικηγορικού επαγγέλματος του/της δικηγόρου για χρονικό διάστημα που κρίνει το Πειθαρχικό Συμβούλιο, ακόμα και διαπαντός. Παράλληλα, στις ποινές προβλέπεται πρόστιμο μέχρι είκοσι χιλιάδες ευρώ και σε λιγότερο σοβαρές υποθέσεις, απλά να προειδοποιήσει ή να επιπλήξει το/τη δικηγόρο.

Όπως θέλησε να αναφέρει αρμόδια πηγή στον REPORTER, το Συμβούλιο του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου επιδεικνύει μηδενική ανοχή σε φαινόμενα παρανομούντων δικηγόρων, ενώ όπως ανέφερε, είναι αρκετές οι υποθέσεις που παραπέμφθηκαν στο Πειθαρχικό και αφορούν κυρίως παραβίαση του κώδικα δεοντολογίας.

Παράλληλα, δικηγόροι παραπέμφθηκαν ακόμα και στην Αστυνομία για περεταίρω διερεύνηση πιθανών ποινικών αδικημάτων εναντίων τους. Κάποιες από τις υπόθεσης που βρέθηκαν στην Αστυνομία αφορούν εγγραφή στο μητρώο των δικηγόρων που ασκούν το επάγγελμα με ψευδείς παραστάσεις, ενώ υπήρχαν περιπτώσεις όπου δικηγόροι χρησιμοποίησαν ψεύτικο πιστοποιητικό λευκού ποινικού μητρώου. Επίσης, σύμφωνα με την ίδια πηγή, στις Διωκτικές Αρχές παραπέμφθηκαν δικηγόροι που ασκούσαν το επάγγελμα χωρίς να ανανεώσουν την άδεια τους, όπως προβλέπεται από τη σχετική νομοθεσία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

Δειτε Επισης

Συγκλονιστικό timelapse βίντεο με το μπαράζ εκρήξεων των ασυρμάτων σε όλη τη Βηρυτό
Απορρίφθηκε η προσφυγή φαρμακείων κατά Διατάγματος για ωράρια λειτουργίας
Εντείνει την ανησυχία το Ισραήλ-«Η Χεζμπολάχ θα πληρώνει ολοένα και μεγαλύτερο τίμημα»
Η Ρωσία προειδοποιεί τη Δύση με πυρηνικό πόλεμο με αφορμή την απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου
Πληροφορίες για πρόταση συμφωνίας προς τη Χαμάς για τερματισμό των μαχών στη Γάζα από το Ισραήλ
Σε δίκη παραπέμφθηκαν δυο πρόσωπα για υπόθεση διακίνησης μεταναστών
Ξανά στο ΥΠΕΣ οι πρόεδροι ΕΟΑ για το θέμα των αδειοδοτήσεων-«Πρόβλημα με τον ΙΠΠΟΔΑΜΟ»
Κατηγορεί ευθέως το Ισραήλ για τις επιθέσεις με τα walkie-talkie ο Νασράλα-«Κήρυξη πολέμου»
Τέλος η μεταφορά βομβητών και γουόκι τόκι από επιβάτες σε πτήσεις από Βηρυτό μετά τις εκρήξεις
Χάθηκαν τα ίχνη 17χρονου από το χώρο διαμονής του στη Λεμεσό (pics)