Μύλος με το απειλητικό email στα σχολεία-Όλα δείχνουν ότι ο αποστολέας δεν ήταν ούτε στην Ελβετία

Εξελίξεις προκύπτουν γύρω από την υπόθεση μαζικής αποστολής απειλητικών email σε σχολεία της Κύπρου, περί τον περασμένο Μάιο, τα οποία είχαν προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση σε μαθητές, καθηγητές και γονείς, αφου χρειάστηκε να εκκενωθούν οι χώροι για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, έως ότου επιβεβαιωθεί ότι επρόκειτο για φάρσα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ψάχνουν στην Ελβετία τον αποστολέα των απειλητικών emails στα σχολεία-Συνδράμει στις έρευνες η Europol

Παρότι οι πληροφορίες των Αρχών θεωρούσαν κλειδωμένο το σενάριο ότι το email στάλθηκε από την Ελβετία, όπως τους είχαν ενημερώσει οι Αρχές της Ρωσίας στις οποίες είχαν αρχικά απευθυνθεί, εντούτοις φαίνεται να προκύπτει ανατροπή δεδομένων, καθότι το απειλητικό μήνυμα δεν στάλθηκε ούτε από τη χώρα της κεντρικής Ευρώπης.

Ο υπεύθυνος της δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Ανδρέας Αναστασιάδης, μιλώντας στον REPORTER, ανέφερε ότι το πιο πιθανό είναι πως το email έφυγε από άγνωστο προορισμό, ωστόσο περιμένουν την επίσημη απάντηση των ελβετικών Αρχών, για να προχωρήσουν στα επόμενα βήματά τους.

Όπως εξήγησε ο κ. Αναστασιάδης, «σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε, χρησιμοποιήθηκε VPN (Virtual Private Network), που είναι εικονικό», σημειώνοντας πως «δεν αναμένουμε να έχουμε θετικά αποτελέσματα όπως δείχνουν τα δεδομένα, αλλά περιμένουμε να δούμε την τελική απάντηση».

Διευκρίνισε πως το email ενδεχομένως να αποστάλθηκε από κάπου αλλού, ωστόσο περιμένουν την τελική απάντηση, καθότι άσκησαν έντονες πιέσεις στις ελβετικές Αρχές για να έχουν επίσημη τοποθέτηση επί του θέματος. «Όπως φαίνεται, υπάρχουν κάποιες εταιρείες στην Ελβετία που προσφέρουν αυτές τις υπηρεσίες (σ.σ. απομακρυσμένο VPN), αλλά επίσημα δεν λάβαμε κάτι ακόμα ως απάντηση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ψάχνει την άκρη του νήματος για το απειλητικό email η Αστυνομία-Η Ρωσία δείχνει εμπλοκή από Ελβετία

Υπενθυμίζεται ότι το email είχε σταλεί το πρωί της 17ης Μαΐου σε όλα σχεδόν τα σχολεία δημοτικής και μέσης εκπαίδευσης στην Κύπρο υπό τον τίτλο:

«ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΙΑ ΒΟΜΒΑ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ»

Στο email, ο αποστολέας έγραψε, «πάντα περιμέναμε την ημέρα που μπορούμε να κατεβούμε στην πόλη και να μην κρύψουμε τα πρόσωπά μας. θα έρθει η μέρα που οι εικόνες μας στο κεφάλι μας θα γίνουν η καταστροφική δύναμη της πραγματικότητας που θα νιώσετε σε αυτούς τους τοίχους.

Το αίμα των εκπαιδευτικών θα χυθεί στα σχολεία. Θα τους κόψουμε το λαιμό. Οι εχθροί του Αλλάχ θα πουν ψέματα για τις πράξεις μας. Η Συρία δεν χωρίζει τους μη πιστούς σε πολεμικές και ειρηνικές. Είπα: "Ω Αγγελιοφόρος του Αλλάχ τα άλογά μας ποδοπάτησαν τις γυναίκας και τα παιδιά των ειδωλολατρών". Είπε: "είναι από τους πατέρες τους". Παιδιά και γυναίκες θα σκοτωθούν μόνο αν μπουν στο δρόμο μας. Θα σας καταστρέψουμε στους δρόμους. Τα φορτηγά μας είναι γεμάτα εκρηκτικά. Θα σας καταστρέψουν στις κεντρικές πλατείες όπως στη Νίκαια. Και θα κόψει τα πλήθη με μαχαίρια. Θα σπάσουν σε σας και θα ανατιναχθούν. Θα σε πνίξουμε στο αίμα».

Ακολούθως κτύπησε κόκκινος συναγερμός στις Αρχές, οι οποίες εξέτασαν τα σχολεία και διαπίστωσαν πως επρόκειτο για φάρσα, ενώ σε άμεση κινητοποίηση τέθηκε και το Αρχηγείο Αστυνομίας, που συγκάλεσε σύσκεψη, υπό τον Αρχηγό Αστυνομίας και με τη συμμετοχή του Υπαρχηγού αλλά και στελεχών της Δύναμης όπως και του Υπουργείου Παιδείας.

Κατά τη σύσκεψη, έγινε αξιολόγηση και συντονισμός των ενεργειών, ενώ από την πρώτη στιγμή δόθηκαν οδηγίες στις σχολικές μονάδες όπως ακολουθηθεί το πρωτόκολλο που ισχύει σε τέτοιες περιπτώσεις. Παράλληλα, η Αστυνομία άρχισε τη διενέργεια επιτόπιων εξετάσεων.

Σημειώνεται ότι πανομοιότυπο σε περιεχόμενο email στάλθηκε και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες το προηγούμενο διάστημα, είτε σε σχολεία είτε σε malls.

Δειτε Επισης

Σε δίκη παραπέμφθηκαν δυο πρόσωπα για υπόθεση διακίνησης μεταναστών
Χάθηκαν τα ίχνη 17χρονου από το χώρο διαμονής του στη Λεμεσό (pics)
Έφτασε στην Κύπρο φορτωμένος με 26 κιλά κάνναβης-Χειροπέδες σε 23χρονο (pics)
ΒΙΝΤΕΟ: Πυρκαγιά δίπλα από τον αυτοκινητόδρομο στη Σκαρίνου
Ολονύκτιες εργασίες στον αυτοκινητόδρομο μεταξύ Λατσιών-Πέρα Χωρίου Νήσου
Νομικοί αναλύουν την απόφαση για παύση του Οδυσσέα-Εντύπωση προκάλεσε η σκληρότητα του λεκτικού
Επιτυχής η πρώτη εθνική άσκηση κυβερνοασφάλειας
Υπό κράτηση άλλοι τρεις ύποπτοι για τα επεισόδια στο στάδιο «Αλφαμέγα»
Κατάφερε να ξεγελάσει 23χρονη και να της κλέψει το κινητό-Χειροπέδες σε 25χρονο
Βανδαλισμοί στα γραφεία της Ισότητας στη Λευκωσία (pics)