Πραγματοποίησε την ευχή των μαθητών του Ριζοκαρπάσου η Κυβέρνηση-Για πρώτη φορά εκπαιδευτικό ταξίδι στο εξωτερικό

Μία μοναδική ευκαιρία, με στόχο να αποκτήσουν εμπειρίες ζωής, δόθηκε στους μαθητές των σχολείων του Ριζοκαρπάσου, που για πρώτη φορά είχαν την ευκαιρία να ταξιδέψουν στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στην Ιταλία, ώστε να αποκτήσουν εμπειρίες, τόσο εκπαιδευτικές όσο και κοινωνικές, όπως όλα τα άλλα παιδιά της ηλικίας τους, που φοιτούν στα σχολεία στις ελεύθερες περιοχές. Μία απόφαση που πάρθηκε μετά από πρόταση της Επικεφαλής για Ανθρωπιστικά Θέματα Εγκλωβισμένων και Αγνοουμένων προς την υπουργό Παιδείας, η οποία έγινε αποδεκτή, αν και οι εκπαιδευτικοί που είχαν αποταθεί στην Άννα Αριστοτέλους, πίστευαν ότι δεν θα γίνει πραγματικότητα, να γίνεται αποδεκτό.

Από την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων της, η Άννα Αριστοτέλους είχε δώσει έμφαση στα παιδιά που διαμένουν στα κατεχόμενα χωριά και συγκεκριμένα στα εγκλωβισμένα παιδιά στο Ριζοκάρπασο, αναπτύσσοντας διάφορες πρωτοβουλίες, ώστε να έχουν τις ίδιες ευκαιρίες που έχουν και τα παιδιά που ζουν στις ελεύθερες περιοχές. Προς αυτό το σκοπό, η κα. Αριστοτέλους βρίσκεται σε στενή επαφή με την υπουργό Παιδείας, με την οποία υπάρχει στενή συνεργασία, ώστε να βρίσκουν τρόπους να παρέχουν διάφορες εμπειρίες στους μαθητές και τις ίδιες με των παιδιών που φοιτούν στα σχολεία στις ελεύθερες περιοχές.

Μία από αυτές είναι και η οικονομική κάλυψη ενός ταξιδιού των μαθητών και των καθηγητών τους στην Ιταλία, που για πρώτη φορά συμβαίνει, με την στήριξη της Κυβέρνησης. Πρόκειται για ένα εκπαιδευτικό ταξίδι, που δίνει την ευκαιρία σε εκείνα τα παιδιά να ζήσουν στιγμές ξεγνοιασιάς και να μάθουν αρκετά πράγματα από προσωπικά βιώματα. Το ταξίδι αυτό πραγματοποιήθηκε εντός Ιουλίου και εντάσσεται στο πλαίσιο των δράσεων που αναπτύσσονται για στήριξη των εγκλωβισμένων παιδιών.

«Με αυτή την απόφαση, θέλουμε να δείξουμε τη στήριξή μας και ότι είμαστε δίπλα από αυτά τα παιδιά, τα οποία έχουν κάθε δικαίωμα για ίσες ευκαιρίες. Για αυτό μαζί με την υπουργό Παιδείας, με την οποία υπάρχει άριστη συνεργασία και στηρίζει αυτές τις δράσεις, καλύψαμε όλο το ποσό για το ταξίδι αυτών των παιδιών», εξήγησε στον REPORTER η Επικεφαλής για Ανθρωπιστικά Θέματα Αγνοουμένων και Εγκλωβισμένων, Άννα Αριστοτέλους.

Σημειώνεται πως λόγω των ιδιαζουσών συνθηκών κάτω από τις οποίες ζουν οι μαθητές στο Ριζοκάρπασο, όταν έγινε το αίτημα προς το γραφείο της κας. Αριστοτέλους, εκφράστηκε η άποψη ότι ενδεχομένως να μην υλοποιηθεί το αίτημά τους, δεδομένου ότι μέχρι και σήμερα δεν είχε γίνει κάτι αντίστοιχο. Εντούτοις, η κα. Αριστοτέλους και το Υπουργείο Παιδείας, κατάφεραν να πραγματοποιήσουν το όνειρο των μαθητών, στέλνοντας ηχηρά μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση.

«Θα ήθελα να αναφέρω και μία συγκινητική λεπτομέρεια. Όταν ενημερώσαμε την καθηγήτρια των παιδιών ότι θα υλοποιηθεί η εκπαιδευτική τους εκδρομή και το αίτημα τους υποστήριξε και η υπουργός Παιδείας, δεν το πίστευε και μας ανέφερε πως υπάρχουν παιδιά που δεν έχουν πάει ποτέ τους διακοπές, όχι μόνο στο εξωτερικό, αλλά και στην Κύπρο», είπε η κα. Αριστοτέλους.

Στο μεταξύ, η Κυβέρνηση παρουσιάζεται έτοιμη να στηρίξει περισσότερο αυτά τα παιδιά, καθώς στο επόμενο διάστημα αναμένεται να υπάρχουν κι άλλες δράσεις, ώστε να μην υπάρχουν διακρίσεις ανάμεσα στα παιδιά που φοιτούν στις ελεύθερες περιοχές και στα παιδιά που φοιτούν στα κατεχόμενα χωριά.

Όπως ανέφερε στον REPORTER η υπουργός Παιδείας, κα. Μιχαηλίδου, «εμείς στηρίζουμε τα παιδιά, θα περιμένουμε να ολοκληρωθεί η εκδρομή για να δούμε και τις εμπειρίες τους. Είναι η πρώτη απόφαση που λάβαμε γι’ αυτά τα παιδιά. Είναι σημαντικό να δίνουμε αυτές τις ευκαιρίες στα παιδιά, να πηγαίνουν στο εξωτερικό και να αποκτούν εμπειρίες. Με αυτή την απόφαση οι μαθητές έρχονται σε επαφή με τον κόσμο».

Υπενθυμίζεται ότι το γραφείο της Επικεφαλής για Ανθρωπιστικά Θέματα, σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας έχουν ήδη ξεκινήσει τις διαδικασίες για να λειτουργήσουν Κρατικά Ινστιτούτα Επιμόρφωσης στα κατεχόμενα χωριά, ώστε τα παιδιά να περνούν ευχάριστα και δημιουργικά τον ελεύθερό τους χρόνο και να μην υπάρχει ανάγκη να πηγαινοέρχονται στις ελεύθερες περιοχές, με αποτέλεσμα να σπαταλούν πολύτιμες ώρες. Πέραν τούτου, το προηγούμενο διάστημα, για πρώτη φορά, οι μαθητές από το Ριζοκάρπασο, είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν θεατρική παράσταση και στη συνέχεια να συμμετάσχουν σε διάφορες δραστηριότητες στο πάρκο Ακρόπολης.

Δειτε Επισης

Στις 25/9 ξεκινά ο διάλογος ΥΠΑΝ – αρμοδίων φορέων για καταλόγους
Για αποζημιώσεις ε/κ περιουσιών και ενέργεια μίλησε στον παράνομο Bayrak ο Ουστέλ
Οι λόγοι για έλλειψη επαγγελματιών οδηγών στο μικροσκόπιο του Υπουργείου Μεταφορών
Στην Επιτροπή Παιδείας το καθεστώς εκπαιδευτικών αορίστου χρόνου
Έξω από Προεδρικό και Σπίτι Ευρώπης στις 3/10 οι αγελαδοτρόφοι
Στα κατεχόμενα λειτουργούν 22 «πανεπιστήμια» με 80.000 ενεργούς φοιτητές
Ζητούν απαντήσεις από ΠτΔ και ΕΕ για τους κανονισμούς για το χαλλούμι οι αγελαδοτρόφοι
Υπογράφονται οι συμφωνίες Κύπρου και Ελλάδας για τις μεταμοσχεύσεις
ΣΑΠ-ΤΕΠΑΚ: Παράνομη η πρόταση Δημάρχου Λ/σου για Park & Ride, υποστηρίζει
Αλλάζει το σκηνικό του καιρού-Πτώση της θερμοκρασίας και βροχές