Κ. Κόμπος: Παραμένουμε αποφασισμένοι για τερματισμό της παράνομης κατοχής

Παραμένουμε αποφασισμένοι στον αγώνα μας και στο να τερματίσουμε την παράνομη κατοχή, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Κωνσταντίνος Κόμπος, το βράδυ της Παρασκευής στην ομιλία του στην εκδήλωση για την Ημέρα Ιδρυτών της ΑΧΕΠΑ, που πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία, σημειώνοντας ότι μόνο μια συνολική διευθέτηση, εντός του συμφωνηθέντος πλαισίου των ΗΕ, μπορεί να ανοίξει το δρόμο για μια ειρηνική, σταθερή και ευημερούσα Κύπρο.

Ο Υπουργός, ο οποίος τιμήθηκε στην εκδήλωση από την ΑΧΕΠΑ– η οποία γιόρτασε την Παρασκευή τα 102 χρόνια από την ίδρυσή της - με το βραβείο Διπλωματικής Υπηρεσίας George C. Marshall - εστίασε στην ομιλία του στο Κυπριακό, στον ρόλο της χώρας στην ευρύτερη Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή και στις σχέσεις Κύπρου-ΗΠΑ.

Σημειώνοντας ότι πριν από λίγες μέρες συμπληρώθηκαν 50 χρόνια της σκοτεινής επετείου της παράνομης τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, ο κ. Κόμπος είπε ότι πέντε δεκαετίες συνεχιζόμενης τουρκικής κατοχής σε περισσότερο από το ένα τρίτο του εδάφους της Κύπρου, που είναι και έδαφος της ΕΕ, όπως είπε, συνεχούς παραβίασης του διεθνούς δικαίου, των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των αρχών του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών ήταν «αρκετές».

Παραμένουμε αποφασισμένοι στον αγώνα μας και στο να τερματίσουμε την παράνομη κατοχή, να επανενώσουμε το νησί και τους ανθρώπους του, είπε.

«Μόνο μια συνολική διευθέτηση, εντός του συμφωνηθέντος πλαισίου των ΗΕ, μπορεί να ανοίξει το δρόμο για μια ειρηνική, σταθερή και ευημερούσα Κύπρο», πρόσθεσε ο Υπουργός. Οτιδήποτε άλλο, είπε, «ανήκει στη σφαίρα της παρανομίας, με επικίνδυνες επιπτώσεις για τη διεθνή κοινότητα συνολικά».

Η νομιμοποίηση της επιθετικότητας και των προϊόντων της δεν είναι επιλογή, είπε, ενώ ο κατευνασμός του επιτιθέμενου και του εισβολέα δεν είναι πραγματισμός. Και αυτό δεν ισχύει μόνο για την Κύπρο, καθώς το Κουτί της Πανδώρας θα άνοιγε για τη διεθνή κοινότητα, σημείωσε.

Σε ό,τι αφορά την εξωτερική πολιτική, είπε ότι στόχος της Λευκωσίας είναι να διευρύνει το διπλωματικό της αποτύπωμα, σημειώνοντας ότι η Κύπρος «είναι μέρος της λύσης στην περιοχή».

Είπε ότι η γεωγραφική θέση της Κύπρου, οι μακροχρόνιες και άριστες διπλωματικές της σχέσεις με τις χώρες της περιοχής, η ένταξη της στην ΕΕ, ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά που καθιστούν την Κύπρο πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή και προβλέψιμο και αξιόπιστο εταίρο.

«Αυτά τα πλεονεκτήματα δημιουργούν ευκαιρίες, αλλά και ευθύνες», είπε.

Αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία της Κύπρου για ένα μονής-κατεύθυνσης θαλάσσιο διάδρομο προς τη Γάζα μέσω Κύπρου, το σχέδιο Αμάλθεια, «με βάση τη γεωγραφική μας εγγύτητα και τις ηθικές και νομικές μας υποχρεώσεις βάσει του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου».

«Προσφέραμε μια επιλογή στη διεθνή κοινότητα που δεν υπήρχε», είπε, προσθέτοντας ότι «δημιουργήσαμε μια σανίδα σωτηρίας για τους ανθρώπους στη Γάζα».

Τόνισε επίσης τον ρόλο της Κύπρου ως ασφαλούς ανθρωπιστικού κόμβου και αναφέρθηκε στον ρόλο της σε διάφορες κρίσεις, όπως για σκοπούς εκκένωσης από επικίνδυνες ζώνες, επισημαίνοντας τον Λίβανο το 2006, το Σουδάν το 2023 και το Ισραήλ πριν από λίγους μήνες. «Και (είμαστε) σε επιφυλακή για μια πιθανή κατάσταση που αναπτύσσεται στον Λίβανο», σημείωσε ο κ. Κόμπος.

Είπε επίσης ότι οι σχέσεις Κύπρου-ΗΠΑ «έχουν φτάσει πλέον σε ιστορικό υψηλό». Αυτή η στρατηγική εταιρική σχέση, μέσω της αυξημένης διμερούς συνεργασίας, έχει αποδειχθεί αμοιβαία επωφελής και για τις δύο χώρες και για την ανατολική Μεσόγειο, πρόσθεσε.

Ο Υπουργός είπε επίσης ότι η σχέση μεταξύ Κύπρου και ΗΠΑ έχει «τεράστιες δυνατότητες», σημειώνοντας ότι η Κυβέρνηση συνεργάζεται ενεργά με την αμερικανική διοίκηση για να ξεκλειδώσει αυτό τη δυναμική και να σφυρηλατήσει έναν ακόμη στενότερο δεσμό.

«Η καθιέρωση ενός Στρατηγικού Διαλόγου, τον οποίο είχα την τιμή να ανακοινώσω μαζί με τον Υπουργό Μπλίνκεν τον περασμένο μήνα στην Ουάσιγκτον, αποτελεί απόδειξη του πόσο μακριά έχουν φτάσει οι σχέσεις μας», πρόσθεσε.

«Πιστεύουμε πραγματικά ότι οι τροχοί έχουν τεθεί σε κίνηση για να επεκτείνουμε τη συνεργασία Κύπρου-ΗΠΑ, προσανατολισμένη στο αποτέλεσμα, για να εξερευνήσουμε τις αναξιοποίητες δυνατότητες», είπε.

Είπε επίσης ότι η «ακλόνητη υποστήριξη της ΑΧΕΠΑ, η δέσμευσή σας στον σκοπό, αποτελούν έμπνευση».

Ο κ. Κόμπος είπε ακόμη ότι ήταν τιμή του και εξέφρασε ευγνωμοσύνη που έλαβε το Βραβείο Διπλωματικής Υπηρεσίας ΑΧΕΠΑ George C. Marshall για το 2024, σημειώνοντας ωστόσο ότι «δεν υπάρχει το 'εγώ' στην ομαδική εργασία» και εξέφρασε «βαθιά εκτίμηση» στην ΑΧΕΠΑ εκ μέρους των διπλωματών του Υπουργείου Εξωτερικών.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Οι παρεμβάσεις της Άγκυρας στα κατεχόμενα, οι υποψίες για deal και η αντίδραση Τατάρ
Η Κύπρος έχει τη δυνατότητα να απορροφήσει συνολικά κονδύλια ύψους €3,193 δισ.
Για ηλεκτρονική διακυβέρνηση συζήτησαν αξιωματούχοι της Τουρκίας στα κατεχόμενα
Η Βουλή εισάγει διεθνή πρότυπα χειρισμού βίας και παρενόχλησης στον χώρο εργασίας
Συγκεκριμένες πολιτικές πρωτοβουλίες για σπάσιμο αδιεξόδου στο Κυπριακό ζήτησε ο Στεφάνου στις Βρυξέλλες
«Η Κομισιόν έτοιμη να παράσχει υποστήριξη αν επαναληφθούν διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό»
Νίκος Χριστοδουλίδης και Κυριάκος Μητσοτάκης στο 2ο Greece-Cyprus Summit
Η ExxonMobil ξεκινά γεωτρήσεις στα τεμάχια 5 και 10 περί τα μέσα Ιανουαρίου
Συνεχίζει τις προκλήσεις η Τουρκία-«Πρέπει να προβάλουμε απευθείας πτήσεις και εμπόριο»
Δείπνο προς τιμήν του Τατάρ από τον Τούρκο Πρέσβη στις Βρυξέλλες