Ανανεώθηκε η συλλογική σύμβαση των εργαζομένων της Nicosia Public Transport

Μετά από πολυάριθμες διαπραγματεύσεις και προσπάθειες για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας, υπεγράφη την Πέμπτη, 25 Ιουλίου η ανανέωση της Συλλογικής Σύμβασης των εργαζομένων της εταιρείας "NPT Nicosia Public Transport Services and Operations Ltd".

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΣΕΚ, η νέα σύμβαση αποτελεί αποτέλεσμα της συνεργασίας και των διαβουλεύσεων μεταξύ των συντεχνιών ΣΕΚ και ΠΕΟ, με τη διοίκηση της εταιρείας.

Προστίθεται ότι «περιλαμβάνει σημαντικές βελτιώσεις στις απολαβές και τις συνθήκες εργασίας του προσωπικού και θα έχει ισχύ για δύο χρόνια, από την 1η Ιανουαρίου 2024 μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2025».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, στη νέα συμφωνία προνοείται ότι όλο το προσωπικό θα λάβει αύξηση ύψους 2% για κάθε χρόνο της σύμβασης, ενώ το εβδομαδιαίο ωράριο εργασίας θα μειωθεί από τις 39,5 ώρες στις 38 ώρες.

Επίσης, από την 1η Ιανουαρίου 2025, το επίδομα βάρδιας θα αυξηθεί από 4% σε 5%. Η αποζημίωση για την υπερωριακή εργασία τα σαββατοκύριακα και τις αργίες θα αυξηθεί στο 1:2 ώρες, δηλαδή για κάθε ώρα υπερωρίας οι εργαζόμενοι θα λαμβάνουν αποζημίωση δύο ωρών.

Επισημαίνεται ότι το ωράριο εργασίας των οδηγών θα είναι οκτάωρο, ενώ το συνολικό διάλειμμα που παρέχεται στους οδηγούς δεν θα υπερβαίνει τη μία ώρα και μισή την ημέρα. Οποιοδήποτε διάλειμμα πέραν αυτής της διάρκειας θα λογίζεται ως εργασιακός χρόνος, διασφαλίζοντας την ορθή καταγραφή και αποζημίωση του χρόνου εργασίας.

Επιπρόσθετα, ο εργοδότης θα συμπληρώνει το επίδομα μητρότητας και πατρότητας για πλήρεις αποδοχές. 

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Οι προκλήσεις της ΕΕ για απόκτηση στρατηγικής αυτονομίας, η παρουσία ΝΑΤΟ και ο ρόλος της Κύπρου
Συστάσεις Γερμανικού ΥΠΕΞ προς τουρίστες στην Κύπρο-Ζητά αυξημένη προσοχή και συνετή συμπεριφορά
Υφ. Πρόνοιας: Συμμορφώθηκε με τις υποδείξεις Επιτρόπου Προστασίας Δεδομένων
Πρόστιμο €5.000 στο Υφυπουργείο Πρόνοιας για κάμερες που κατέγραφαν ήχο
Επαναπατρίζονται σαραντατρείς Κύπριοι από το Ισραήλ και άλλοι έξι από το Ιράν
Επαναπατρίστηκαν πέραν των 1.500 Ισραηλινών με σκάφος από την Κύπρο
Μ. Λοττίδη Έντονη παρουσία της προσφυγικής κρίσης στην Κύπρο
Άσκηση για αξιολόγηση επιπέδου ανταπόκρισης σε μεγάλο τροχαίο συμβάν
Στην τελική ευθεία οι Παγκύπριες Εξετάσεις-Τα στατιστικά στοιχεία του Υπουργείου Παιδείας
Στα καλύτερα της Ευρώπης το αεροδρόμιο Λάρνακας, σύμφωνα με το ACI Europe