Τουλάχιστον 16 μετανάστες πνίγηκαν σε ποτάμι στον Παναμά

Δεκαέξι μετανάστες πνίγηκαν προσπαθώντας να περάσουν φουσκωμένο ποταμό στον βόρειο Παναμά, ανακοίνωσε την Πέμπτη ο πρόεδρος της χώρας, Χοσέ Ραούλ Μουλίνο, δίνοντας νεότερο απολογισμό των θυμάτων.

Η παναμαϊκή συνοριοφυλακή (SENAFRONT) είχε γνωστοποιήσει την Τετάρτη πως εντόπισε τα πτώματα 10 μεταναστών.

Δεν διευκρίνισε τις εθνικότητές τους.

Η τραγωδία εκτυλίχθηκε στον παραθαλάσσιο νομό Κούνα Γιάλα, κοντά στα σύνορα με την Κολομβία, περιοχή που καλύπτεται από τροπικό δάσος κι έχει μετατραπεί σε μέρος της οδού που παίρνουν μετανάστες στην προσπάθειά τους να φθάσουν στις ΗΠΑ.

Τα πτώματα των μεταναστών θάφτηκαν από κατοίκους, χωρίς να ενημερωθούν ή να συναινέσουν οι αρχές που υποψιάζονται ότι αυτό έγινε σε συνέργεια με διακινητές.

Η SENAFRONT ανέφερε προχθές πως το «διεθνές οργανωμένο έγκλημα, με τη βοήθεια τοπικών παραγόντων» διακινεί μετανάστες μέσω «μη εγκεκριμένων διελεύσεων, θέτοντας σε σοβαρό κίνδυνο τη ζωή αυτών των ανθρώπων».

«Αυτός είναι ο κίνδυνος που διατρέχουν όταν βγαίνουν από ελεγχόμενες διαδρομές», σχολίασε ο πρόεδρος Μουλίνο. «Αυτό δεν σημαίνει ότι οι ελεγχόμενες διαδρομές είναι πανάκεια (...) όμως, όσο λιγότερο επιτηρούνται, τόσο λιγότερο προστατεύονται», έκρινε.

Στις 11 Ιουλίου, οι αρχές του Παναμά ανακοίνωσαν πως έκλεισαν ορισμένα σημεία διέλευσης των συνόρων που χρησιμοποιούσαν μετανάστες, στην πλειονότητά τους πολίτες της Βενεζουέλας, αλλά και υπήκοοι Αϊτής, Ισημερινού, Κολομβίας, ακόμη και Κίνας. Ανέφεραν πως θα ανακατευθύνουν τους μετανάστες σε «ανθρωπιστική διέλευση» και κατόπιν θα τους αναλαμβάνουν διεθνείς οργανώσεις και οργανισμοί, όπως ο Ερυθρός Σταυρός, το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για την Παιδική Ηλικία (UNICEF) και η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR).

Για να μειώσουν τις μεταναστευτικές ροές, οι ΗΠΑ υπέγραψαν την 1η Ιουλίου συμφωνία με τον Παναμά, που προβλέπει να διατεθεί χρηματοδότηση 6 εκατ. δολαρίων για τους επαναπατρισμούς μεταναστών. Το ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης έχει μετατραπεί σε κεντρικό ζήτημα της εκστρατείας ενόψει των εκλογών της 5ης Νοεμβρίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δειτε Επισης

Δασμούς 19% στις εισαγωγές από τις Φιλιππίνες ανακοίνωσε ο Τραμπ
Πέθανε ο θρύλος της heavy metal Οζι Οζμπορν σε ηλικία 76 ετών
Οι ΗΠΑ αποσύρονται από την UNESCO καταγγέλλοντας μεροληψία κατά του Ισραήλ
Ρωσική επίθεση στην Ουκρανία προκάλεσε ζημιές σε εγκαταστάσεις παραγωγής φυσικού αερίου
Τα σενάρια και οι φήμες για την τραγωδία στην Ινδία-Ο διάλογος στο πιλοτήριο περιπλέκει την έρευνα
Καναδός κατηγορείται ότι σκότωσε την 9χρονη Ελληνοκαναδή κόρη του-Βρέθηκε νεκρή σε λίμνη στη Νέα Υόρκη
Παντρεμένη με μέλος ελίτ και πλούσιας οικογένειας η HR που... πιάστηκε με τον CEO σε συναυλία των Coldplay
Στους 27 οι νεκροί μετά από συντριβή αεροσκάφους στο Μπανγκλαντές-Ανάμεσα τους και παιδιά
Έκκληση 25 χωρών για άμεσο τερματισμό του πολέμου στη Γάζα
Υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Υγείας της Γάζας απήχθη από μυστική ισραηλινή δύναμη