Κραυγαλέο όχι από κάθε κατεύθυνση στην «φυλάκιση» της ελευθερίας του λόγου με εξαίρεση τον ΔΗΣΥ

Την ώρα που έχει ανοίξει για τα καλά η συζήτηση, αναφορικά με το προτεινόμενο νομοσχέδιο για την ποινικοποίηση των ψευδών ειδήσεων, των προσβλητικών και ενοχλητικών σχολίων, που έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις, τόσο ανάμεσα στο δημοσιογραφικό κόσμο, όσο και στο νομικό, πλέον και τα πολιτικά κόμματα παίρνουν θέση εναντίον της επίμαχης νομοθεσία, με τους εκπροσώπους τους να κάνουν λόγο για ντροπή και σκάνδαλο, ενώ καλούν το Υπουργείο Δικαιοσύνης να το αποσύρει.

Το νομοσχέδιο που τέθηκε προς συζήτηση στην τελευταία συνεδρία της Επιτροπής Νομικών πριν τη διακοπή των εργασιών για το καλοκαίρι, επανήλθε στο προσκήνιο μετά και το κοινό ανακοινωθέν της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων και της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας, με το οποίο καλούν την Κυβέρνηση να σταματήσει τις διαδικασίες που προωθούνται και να ακολουθήσουν τις ευρωπαϊκές οδηγίες. Την ίδια ώρα, ο δημοσιογραφικός κόσμος είχε αφήσει αιχμές ότι δεν κλήθηκε σε καμία σύσκεψη για το θέμα, παρά μόνο την αρχική φορά που είχε κατατεθεί το νομοσχέδιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Θέλουν να βάλουν σε κλουβί την ελευθερία του λόγου-Ομοφωνία για πισωγύρισμα με άλλοθι την δυσφήμηση

Μετά τις έντονες αντιδράσεις και τις διεθνείς τοποθετήσεις, ένα-ένα τα κόμματα πήραν θέση, με τα πλείστα να τάσσονται ξεκάθαρα εναντίον του νομοσχεδίου, σε κάθε μορφή καθώς θεωρούν πως είναι ξεκάθαρη ποινικοποίηση της ελευθερίας του λόγου. Μοναδικό κόμμα που μέχρι στιγμής δεν έχει λάβει ξεκάθαρη θέση είτε υπέρ είτε εναντίον είναι ο Δημοκρατικός Συναγερμός, που θέλει να ενημερωθεί για τις τροποποιήσεις του νομοσχεδίου και μετά να λάβει απόφαση. Πάντως, με τα δεδομένα που επικρατούν αυτή τη στιγμή, ακόμη και αν το νομοσχέδιο οδηγηθεί προς ψήφιση στην Ολομέλεια, θα καταψηφιστεί.

Πάντως, η πρόεδρος του ΔΗΣΥ και Πρόεδρος της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου, κληθείσα να σχολιάσει το συγκεκριμένο θέμα, σημείωσε πως μπορεί να καταλάβει το επιχείρημα των δημοσιογράφων περί φίμωσης της ελευθερίας της άποψης, σημειώνοντας παράλληλα ότι «υπάρχει κόσμος που πρέπει να προστατέψουμε και η Πολιτεία οφείλει να δει αυτόν τον νόμο και τι έγινε σε άλλες χώρες».

«Όταν κάποιος βρίζει, αυτό είναι ελευθερία της έκφρασης; Θα συνεχίσουμε να τον ανεχόμαστε για πολύ καιρό ή να ανεχόμαστε άτομα που κρύβονται πίσω από ψεύτικα προφίλ και ασκούν μπούλινγκ;», διερωτήθηκε. «Η δημοκρατία δεν σημαίνει κανιβαλισμό. Πρέπει να βρούμε τον σωστό νομικό τρόπο για να αντιμετωπίσουμε το θέμα», τόνισε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στην ίδια γραμμή η Αννίτα για fake news-«Θα συνεχίσουμε να ανεχόμαστε ψεύτικα προφίλ που ασκούν μπούλινγκ;»

Σημειώνεται πως κατά την τελευταία συνεδρία της Επιτροπής Νομικών, ο πρόεδρός της και βουλευτής του ΔΗΣΥ, Νίκος Τορναρίτης, που είναι και επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας, τάχθηκε υπέρ του νομοσχεδίου.

«Το νομοσχέδιο είχε κατατεθεί πριν τρία χρόνια, όμως δεν προωθήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής, επειδή ήθελα να τοποθετηθούν όλες εκείνες οι ασφαλιστικές δικλίδες, για τη νομοθεσία που υπάρχουν στα ευρωπαϊκά κράτη. Κάναμε περισσότερες από δώδεκα συνεδριάσεις μέχρι σήμερα, όμως δεν ήθελα να σταλεί στην Ολομέλεια, οποιοδήποτε νομοσχέδιο που να εμποδίζει τους δημοσιογράφους να κάνουν το καθήκον τους. Όμως, το νομοσχέδιο υπάρχει επειδή οι πολίτες, πίσω από τα πλήκτρα και τις οθόνες, μετατρέπονται στο διαδίκτυο σε εισαγγελείς και δικαστές, σε αποτέλεσμα να υπάρχουν συνέπειες σε ανήλικους», σημείωσε στον REPORTER ο κ. Τορναρίτης.

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών σημείωσε πως οτιδήποτε οδηγηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής θα προστατεύει την ελευθερία της άποψης και έκφρασης και της ελευθεροτυπίας, ενώ ξεκαθάρισε πως δεν έχει να κάνει με την κριτική προς τους πολιτικούς. Όμως, επεσήμανε πως είναι σημαντικό να προωθηθεί το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, καθώς ο ποινικός κώδικας πρέπει να εξελίσσεται ανάλογα με τις ανάγκες και τα δεδομένα της κάθε εποχής.

«Κάλεσα το Υπουργείο Δικαιοσύνης να καλέσει όλους τους ανθρώπους που έχουν αντιδράσεις και έχουν κάτι να πουν, σε μία νέα διαβούλευση. Ο Δημοκρατικός Συναγερμός δεν έχει λάβει ακόμη απόφαση τι θα ψηφίσει, επειδή δεν έχει μπροστά του το τελικό κείμενο της νομοθεσίας. Εμείς θέλουμε να μας πουν πού κατέληξαν οι συζητήσεις και αναλόγως με το αναθεωρημένο κείμενο που έχουμε μπροστά μας, θα νομοθετήσουμε».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Επανέρχεται ο Χαρτσιώτης μετά τις αντιδράσεις για την ποινικοποίηση της παραπληροφόρησης-Ευρεία σύσκεψη

Το ΑΚΕΛ είχε προ πολλού εκφράσει τη διαφωνία του με το προτεινόμενο νομοσχέδιο και αυτό υπενθύμισε ο βουλευτής του κόμματος, που συμμετέχει στην Επιτροπή Νομικών, Άριστος Δαμιανού. Συγκεκριμένα, ο κ. Δαμιανού, σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, είχε σημειώσει πως «επειδή αρχηγοί κομμάτων και μέλη της Βουλής όψιμα αντιδρούν στο κυβερνητικό νομοσχέδιο για τα fake news, είναι καλά να γνωρίζουν ότι ως ΑΚΕΛ διαφωνούμε εδώ και τρία χρόνια. Όπως διαφωνήσαμε με την παραβίαση δικαιωμάτων των δημοσιογράφων μέσω του Ευρωπαϊκού Κανονισμού. Κάλλιο αργά».

Σημειώνεται πως από πλευράς ΑΚΕΛ και η βουλεύτρια του, Ειρήνη Χαραλαμπίδου, πήρε θέση και προέβη σε δικές τις κινήσεις, αφού ως πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ενημέρωσε τον διευθυντή του Γραφείου Δημοκρατικών Θεσμών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Matteo Meccacci για το επίμαχο νομοσχέδιο.

Όπως είχε αναφέρει η ίδια σε γραπτή της δήλωση «το νομοσχέδιο, το οποίο κατά την άποψη μου αποτελεί μέγιστη απειλή για την ελευθερία έκφρασης στην Κύπρο και την Ελευθεροτυπία συζητήθηκε 11 φορές στο κοινοβούλιο με τη Νομική Υπηρεσία να τάσσεται υπέρ και σύμφωνα με δηλώσεις αναμένετο να οδηγηθεί για ψήφιση στην ολομέλεια εντός Σεπτεμβρίου».

Στη συνέχεια κάλεσε τον υπουργό Δικαιοσύνης να αποσύρει το επίμαχο νομοσχέδιο, το οποίο χαρακτήρισε επικίνδυνο για τη δημοκρατία.

Ξεκάθαρα εναντίον του νομοσχεδίου τάχθηκε και το Δημοκρατικό Κόμμα, με τον πρόεδρό του, Νικόλα Παπαδόπουλο, να καλεί το Υπουργείο Δικαιοσύνης όπως το αποσύρει άμεσα. Συγκεκριμένα, σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο κ. Παπαδόπουλος είχε αναφέρει πως «εγώ προσωπικά αλλά και το ΔΗΚΟ συχνά βρισκόμαστε στο στόχαστρο υβριστικών, ψευδών και προσβλητικών δημοσιευμάτων και ψευδών ειδήσεων. Όμως, διαφωνώ κάθετα με το νομοσχέδιο που έχει κατατεθεί στη Βουλή και έχει στόχο την ''ποινικοποίηση ψευδών ειδήσεων''. Αποτελεί υπερβολικό, δρακόντειο και επικίνδυνο περιορισμό της ελευθερίας της έκφρασης. Καλώ το Υπουργείο Δικαιοσύνης να επανεξετάσει την προώθηση του».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Καμπανάκι από ΕΔΔ για την ποινικοποίηση της παραπληροφόρησης-Κάλεσμα για συμμόρφωση με τα ευρωπαϊκά πρότυπα

Εναντίον του προτεινόμενου νομοσχεδίου τάσσεται ανοιχτά και το ΕΛΑΜ, που θεωρεί πως οποιοσδήποτε περιορισμός στην ελευθερία της έκφρασης και του λόγου αντίκειται στη δημοκρατία.

«Σαφώς και υπάρχουν ποινικά αδικήματα στις περιπτώσεις που κάποιος επιτίθεται σε κάποιον άλλο, ακόμη και μέσω διαδικτύου, όμως υπάρχει θεσμοθετημένη νομοθεσία που καλύπτει τους χρήστες, όμως θεωρούμε ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να περιορίσουμε το λόγο και την έκφραση του οποιουδήποτε», επεσήμανε ο βουλευτής του κόμματος και μέλος της Επιτροπής Νομικών, Σωτήρης Ιωάννου.

Παράλληλα, άποψη του ΕΛΑΜ είναι ότι τόσο οι πολιτικοί αξιωματούχοι της Κυβέρνησης, όσο και τα μέλη του Κοινοβουλίου κρίνονται πολιτικά σε πολιτικό επίπεδο, επί καθημερινής βάσεως. «Δεν μπορούμε να δημιουργήσουμε μία Αστυνομία της σκέψης, που να περιορίζει τους ανθρώπους».

Ενάντια στη μορφή του νομοσχεδίου, όπως αυτό έχει κατατεθεί από το Υπουργείο Δικαιοσύνης τάσσεται η ΔΗΠΑ, με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπό της, Αλέκο Τρυφωνίδη να τονίζει πως είναι ανεπαρκές.

«Είμαστε υπέρ της ελεύθερης άποψης των δημοσιογράφων και των πηγών. Δεν τίθεται θέμα φίμωσης των ΜΜΕ που έχουν την ελευθερία έκφρασης και κριτικής. Πρέπει να βρεθεί η χρυσή τομή σε κάποιο βαθμό τα fake news και πώς προνοείται. Είναι ένα δύσκολο εγχείρημα, όμως πρέπει να βρεθεί η χρυσή τομή. Το νομοσχέδιο πρέπει να αποσυρθεί».

Κάθετα εναντίον οποιασδήποτε μορφής του νομοσχεδίου τάσσεται και το Κίνημα Οικολόγων, που θεωρεί ότι η προτεινόμενη νομοθεσία στοχεύει τους δημοσιογράφους και είναι απλά για show off που έχει κατατεθεί.

«Είμαστε υπέρ της ελευθερίας του λόγου. Υπάρχουν διαδικασίες για να εντοπίζεται από τις Αρχές εκείνος που βρίζει και να σύρεται στα Δικαστήρια. Οι προσπάθειες να υπάρξει φίμωσης για τα άτομα που βρίζουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι άλλων διαδικασιών και δεν θα πρέπει να ποινικοποιούνται. Ελπίζουμε ότι δεν θα φτάσουν στην Ολομέλεια το νομοσχέδιο και θα κάνει δεύτερες σκέψεις ο εισηγητής», υπογράμμισε ο πρόεδρος του Κινήματος, Γιώργος Περδίκης.

Παράλληλα, οι Οικολόγοι βλέπουν και προσπάθεια από συγκεκριμένα κέντρα λήψης αποφάσεων για να περιορίσουν τις επικρίσεις που δέχονται, από τους χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και με το προτεινόμενο νομοσχέδιο θεωρούν ότι θα το πετύχουν. «Ο Γενικός Εισαγγελέας το έχει δηλώσει πολλές φορές ότι θέλει να σταματήσει αυτό και ενοχλείται από την κριτική. Αυτό φαίνεται και από τον τρόπο που χειρίζεται την αίτηση για παύση του Γενικού Ελεγκτή, ότι μεγάλο μέρος των κατηγοριών στηρίζεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης».

Για σκάνδαλο πίσω από το νομοσχέδιο, που ουσιαστικά θέλει να ποινικοποιήσει την ελευθερία του λόγου και της σκέψης, κάνει λόγο και ο ανεξάρτητος σοσιαλιστής βουλευτής, Κωστής Ευσταθίου, που θεωρεί πως ήταν καιρός να αντιδράσουν κάποιοι και ξεκαθάρισε πως τάσσεται ενάντια στην προώθηση σχετικού νομοσχεδίου.

«Πολλοί από αυτούς που έχουν εισηγηθεί το νομοσχέδιο, θεωρώ ότι είναι για τους εαυτούς τους που το προωθούν. Επιχειρείται μία φίμωση με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Ποιος μπορεί να κρίνει τι είναι fake news και τι όχι; Χαίρομαι που επιτέλους κάποιος αντιδρά στην Κύπρο για το συγκεκριμένο θέμα. Δεν ξέρω που το πάνε οι κυβερνώντες, όμως είναι σκάνδαλο αυτό».

Ο κ. Ευσταθίου σημείωσε πως η μεγάλη συζήτηση που γίνεται στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή είναι πως δεν γνωρίζει κανείς τι ορίζεται fake news και πώς μπορεί να ποινικοποιηθεί αυτό και μάλιστα αυτό είναι και θέμα συζήτησης στο Συμβούλιο της Ευρώπης. «Είναι ντροπή που έχει κατατεθεί ένα τέτοιο νομοσχέδιο και σκανδαλώδης η σιωπή των αμνών στην Κύπρο. Δεν γίνεται να ποινικοποιείται η ελευθερία της σκέψης. Ο υπουργός καλά κάνει να το αποσύρει, παρά να κάνει τροποποιήσεις για να χαλαρώσει την απαγόρευση».

Πάντως, ενάντια στο νομοσχέδιο έχει ταχθεί και το Βολτ, που με ανακοίνωσή του κάλεσε το Μάριο Χαρτσιώτη να αποσύρει το επίμαχο νομοσχέδιο που βρίσκεται ενώπιον της Βουλής.

«Η ανάγκη προστασίας των πολιτών από τις αρνητικές συνέπειες της διάδοσης ψευδών πληροφοριών, είναι δεδομένη. Η προτεινόμενη τροπολογία όμως το μόνο που ενδέχεται να περιορίσει, είναι την ελεύθερη έκφραση και το δημοσιογραφικό έργο. Ως Volt πρώτιστο μέλημα μας είναι η ποιότητα της δημοκρατίας, ο έλεγχος της εκτελεστικής εξουσίας και η λογοδοσία. Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια υποχωρεί συνεχώς η κατάταξη της Κύπρου στους τομείς αυτούς», ανέφερε στην ανακοίνωσή του.

Πρόσθεσε πως στέκεται δίπλα στο δημοσιογραφικό κόσμο, που αγωνίζεται για την ελευθερία της έκφρασης και στηρίζει την ερευνητική δημοσιογραφία, που αποκαλύπτει σκάνδαλα και την ατέρμονη ασυδοσία. «Συμπαρατασσόμαστε δίπλα από κάθε πολίτη για να υπερασπιστούμε το δικαίωμα να εκφράζει δημόσια -ανώνυμα ή επώνυμα- τη γνώμη και τη διαφωνία του. Είναι απαράδεκτο να περιορίζεται η ελευθερία του λόγου με πρόσχημα την προστασία από τη διασπορά ψευδών ειδήσεων. Οι απειλές, η λογοκρισία και η αστυνόμευση του διαδικτύου δεν είναι η απάντηση στα προβλήματα της παραπληροφόρησης».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σφοδρές αντιδράσεις για την πρόταση για ποινικοποίηση των fake news-«Καταργείται το δημοσιογραφικό απόρρητο»

Δειτε Επισης

Ανακαλούνται τα επιβληθέντα πρόστιμα για πραγματικούς δικαιούχους εταιρειών
Δεν αλλάζει το νομοσχέδιο για Συνήγορο του Ασθενή το Υπ. Υγείας-Μπήκε στο τελικό στάδιο στη Βουλή
«Μαθητές καπνίζουν, σπάζουν παράθυρα, κρέμονται από τα παράθυρα»-Αρκετές καταγγελίες για λεωφορεία
Αποσύρθηκαν από την κυπριακή αγορά παιδικά προϊόντα
Εντός έξι μηνών ολοκληρώνονται οι προσφορές για το δρόμο Πάφου και Πόλης-Εκτιμήσεις για κόστος 90 εκ.
Σοβαρά προβλήματα λειτουργίας στο Νοσοκομείο Αθαλάσσας λόγω υπερπληρότητας και ελλείψεων
Τις προκλήσεις του επαγγέλματος ανέλυσε ο Υπ. Δικαιοσύνης σε νέους δικηγόρους
Ανατροπή με την συλλογική σύμβαση στη ξενοδοχειακή βιομηχανία- «Όχι» ΠΑΣΥΞΕ στην πρόταση Παναγιώτου
Δεν κάνουν πίσω ούτε ο ΟΚΥπΥ ούτε οι συντεχνίες-Ζήτησε νέα πρόταση για οικονομικά κριτήρια η Επ. Υγείας
Τραβά κόκκινη γραμμή η Μητρόπολη ΓΟΧ Κιτίου για μοναχούς Αββακούμ-Δεν προσχωρούν στους Παλαιοημερολογίτες