Νέα μόδα με ψευδείς ειδήσεις που παραπέμπουν σε εταιρείες πυραμίδες-Εξαπατήθηκαν πρόσωπα στην Κύπρο

Σαν... μανιτάρια ξεφυτρώνουν καθημερινά παραπλανητικές δημοσιεύσεις με ψευδείς ειδήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι οποίες αποσκοπούν στην εξαπάτηση των πολιτών ώστε να τους υποκλέψουν είτε προσωπικά δεδομένα, είτε ακόμα και χρήματα, σε περίπτωση που δώσουν προσωπικά τους στοιχεία.

Το τελευταίο διάστημα, ήταν συνεχείς και επαναλαμβανόμενες οι ψευδείς ειδήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που έδειχναν για παράδειγμα κτυπημένο τον ευρωβουλευτή Φειδία Παναγιώτου ή την Ελένη Φουρέιρα η οποία δήθεν έλεγε τα τελευταία λόγια της καριέρας της ή ακόμα και τον τέως πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη και τον Sir Στέλιο Χατζηιωάννου.

investment_scam_sample_4 Screenshot_3
investment_scam_sample_4 Screenshot_3

Μάλιστα, οι παραπλανητικές διαφημίσεις που στοχεύουν να πατήσει πάνω τους κάποιος χρήστης φέρουν κάτω από τον τίτλο -ψευδώς- το όνομα μιας γνωστής ιστοσελίδας για να φανούν πιο πειστικά.

Σε περίπτωση που κάποιος πατήσει πάνω σε έναν απ’ αυτούς τους συνδέσμους, παραπέμπεται σε ένα νέο φύλλο διαδικτύου και προτείνει να συμμετέχεις σε ένα σχέδιο, όπως για παράδειγμα επενδυτικές πυραμίδες, απάτες και λοιπά.

Όπως ανέφερε στον REPORTER, ο υπεύθυνος τμήματος καταπολέμησης ηλεκτρονικού εγκλήματος, Ανδρέας Αναστασιάδης, «με ένα απλό πάτημα δεν υπάρχει κάποιος κίνδυνος. Κίνδυνος υπάρχει όταν αρχίσουμε να δίνουμε στοιχεία και δεδομένα, πιστωτικές κάρτες, IBAN και λοιπά».

Διαμήνυσε μάλιστα πως ως τμήμα, «όταν εντοπίζουμε τέτοια περιστατικά, προσπαθούμε να βάζουμε τη λεγόμενη φραγή, γιατί παραπέμπει σε κακόβουλες και απατηλές σελίδες. Αυτό δεν γίνεται σε χρόνο ρεκόρ, αλλά μόλις πέσει στην αντίληψή μας αρχίζουμε τις διαδικασίες».

Screenshot_2 investment_scam_sample_3
Screenshot_2 investment_scam_sample_3

Σημείωσε ωστόσο, πως τέτοιες παραπλανητικές διαφημίσεις δεν πρόκειται να εξαφανιστούν. «Μπορεί να βάζεις φραγή σε συγκεκριμένες και την επόμενη μέρα να εμφανίζονται άλλες. Εν πάση περιπτώση όμως, δώσαμε την απαραίτητη βαρύτητα για να φύγουν αρκετές και φαίνεται να λειτούργησε. Μετά που εξαφανίστηκαν όσες βάλαμε φραγή, είδα ότι βγήκαν άλλες που αφορούσαν τους Ευρωπαίους Επιτρόπους. Δεν θα σταματήσει αυτό το φαίνομενο, γίνεται μια υπερπροσπάθεια από εμάς να φράσσουμε όσες πέφτουν στην αντίληψή μας».

Κληθείς να τοποθετηθεί εάν υπήρξαν καταγγελίες από οποιονδήποτε πολίτη ότι έπεσα θύμα της συγκεκριμένης απάτης, είπε πως εξαπατήθηκαν μεμονομένα άτομα, τα οποία έδωσαν μικροποσά. «Αυτά τα άτομα αποτάθηκαν κοντά μας και τους βοηθήσαμε, αλλά πρέπει ο κόσμος να γνωρίζει τι συμβαίνει και να είναι προσεχτικός», ήταν το μήνυμα του κ. Αναστασιάδη.

Τόνισε πάντως ότι η Αστυνομία καλεί το κοινό να είναι ιδιαίτερα προσεκτικό και να μην ακολουθεί τέτοιου είδους αναρτήσεις καθώς πρόκειται για απάτη. Προτρέπει επίσης, το κοινό, που θέλει να ασχοληθεί με επενδύσεις να εμπιστεύεται μόνο εγγεγραμμένα και αδειούχα οικονομικά ιδρύματα.

Δειτε Επισης

Κεραυνός προκάλεσε πυρκαγιά στην Κοιλάδα των Κέδρων στο Δάσος Πάφου
Καθίζηση οδοστρώματος σε δρόμο της Πάφου-Ανακοίνωση της Αστυνομίας
Αγόρασαν κινητά με κλοπιμαίες κάρτες στη Λεμεσό-Χειροπέδες σε ένα πρόσωπο
Υπό πλήρη έλεγχο δασική πυρκαγιά στους Τρούλλους Λάρνακας
Διόρισαν νέο δικηγόρο οι μοναχοί για το Συνοδικό-Δεν θα ζητήσουν αναβολή, επανήλθε όμως ο Βαβούσκος
Τέσσερις οδηγοί εντοπίστηκαν στο τιμόνι υπό την επήρεια ναρκωτικών-Ανάμεσα τους και οδηγός πλατφόρμας οδικής βοήθειας
Καταγγελία τεσσάρων κέντρων αναψυχής στην Πάφο για ηχορύπανση
Ποινή δύο ετών για κρατούμενους, τρία για δεσμοφύλακες προβλέπει το νομοσχέδιο για χρήση κινητών στις Κεντρικές
Δυσφορία ΥΠΑΜ για αναφορές Νεοφυτίδη για διευκολύνσεις-Ρυθμίσεις για την… λιποταξία Τζούλιου
Κλείσιμο λωρίδων λόγω έργων στον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας-Λεμεσού