Σκανάρουν την Πάφο οι Υγειονομικές Υπηρεσίες για τρόφιμα, κουνούπια και πισίνες

Στο πλαίσιο των προσπαθειών του για διασφάλιση της δημόσιας υγείας και των ανέσεων των δημοτών, η Υγειονομική Υπηρεσία του Δήμου Πάφου καλεί το κοινό να εφαρμόσει μέτρα πρόληψης για την ανεπιθύμητη εμφάνιση των κουνουπιών, καθώς και μέτρα προσωπικής προστασίας.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο προϊστάμενος της Υγειονομικής Υπηρεσίας του Δήμου Πάφου Χρίστος Χρίστου ανέφερε πως τα καθήκοντα των Υγειονομικών Υπηρεσίων του Δήμου Πάφου αυτή την περίοδο λόγω της αυξημένης θερμοκρασίας και υγρασίας είναι αυξημένα.

Τα τρόφιμα αυτήν την περίοδο είπε ο κ. Χρίστου, «είναι πολύ εύκολο να αλλοιωθούν λόγω αυξημένης υγρασίας και θερμοκρασίας», ωστόσο ως εκ τούτου συνέχισε, «είμαστε υποχρεωμένοι να εντατικοποιήσουμε τους ελέγχους και να δώσουμε ιδιαίτερη σημασία στις συνθήκες φύλαξης των τροφίμων και στις θερμοκρασίες εκείνες οι οποίες θα διασφαλίσουν ότι δεν θα έχουμε ανάπτυξη παθογόνων μικροοργανισμών που είναι αυτοί που οδηγούν σε αλλοίωση τροφίμων και τροφικές δηλητηριάσεις».

Ο κ. Χρίστου ανέφερε επίσης πως για τον έλεγχο των δημόσιων κολυμβητικών δεξαμενών γίνονται αιφνίδιοι έλεγχοι στις κολυμβητικές δεξαμενές, για εξετάσεις της υπολειμματικότητας των διαφόρων χημικών κατά πόσο, όπως είπε, αυτά χρησιμοποιούνται σωστά, ενώ ακολουθεί και ο έλεγχος του προσωπικού σε σχέση με τις διαδικασίες που ακολουθούν καθώς και αξιολογούνται τα έντυπα που πρέπει να συμπληρώνονται επί τόπου.

Ακόμη τόνισε, γίνεται έλεγχος για την παρουσία ναυαγοσώστη ο οποίος πρέπει να βρίσκεται εκεί καθόλη την διάρκεια της λειτουργίας της κολυμβητικής δεξαμενής πέραν από την συνεχή παρουσία του υπεύθυνου λειτουργού της κολυμβητικής δεξαμενής του οποίου τα καθήκοντα είναι άλλα, ώστε να διαπιστώνεται ότι η χρήση της κολυμβητικής δεξαμενής γίνεται σωστά.

Με αφορμή το πρόσφατο περιστατικό σε πισίνα ξενοδοχείου στην Γεροσκήπου, ανέφερε, πως ως Δήμος Πάφου κάλεσαν όλους τους ιδιοκτήτες κολυμβητικών δεξαμενών και τους ενημέρωσαν τόσο όσον αφορά τις πρόνοιες της Νομοθεσίας όσο και με περισσότερη λεπτομέρεια τη χρήση των χημικών και το πώς πρέπει να χρησιμοποιούνται και πως πρέπει να συμπληρώνονται τα διάφορα έντυπα έτσι ώστε να ελαχιστοποιηθούν και να εκμηδενιστούν οι κίνδυνοι προς τους χρήστες των κολυμβητικών δεξαμενών.

Η σχετική ενημέρωση συνέχισε, θα επαναληφθεί στο αμέσως επόμενο διάστημα και σε συνεργασία με τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Ξενοδόχων αλλά και τον Τοπικό Σύνδεσμο Ξενοδόχων Πάφου και με όλους τους υπεύθυνους των κολυμβητικών δεξαμενών.

Επί ποδός στο μεταξύ είπε ο κ. Χρίστου βρίσκεται η Υγειονομική Υπηρεσία του Δ. Πάφου για την αντιμετώπιση των κουνουπιών, ενοχλητικών εντόμων, κατσαρίδων και για τις σκνίπες και άλλα.

Φέτος, πρόσθεσε, εφαρμόστηκε από μέρους τους μια άλλη μέθοδο αντιμετώπισης από σπίτι σε σπίτι. Τα συνεργεία μας, ανέφερε, «πηγαίνουν από σπίτι σε σπίτι για να μπορέσουμε να εντοπίσουμε τυχόν εστίες εκκόλαψης κουνουπιών μέσα στα σπίτια μας που ως γνωστό τα νέα είδη κουνουπιών που ήρθαν και στην Πάφο θεωρούνται πλέον ότι είναι οικόσιτα και προτιμούν να κάνουν τον κύκλο τους στις αυλές των σπιτιών μας».

Ακολούθως ανακοίνωσε πως από την έναρξη της εκστρατείας τους βρήκαν πάνω από 60 διαφορετικές εστίες εκκόλαψης κουνουπιών μέσα στα ίδια τα σπίτια μας. Πρόσθεσε επίσης πως τα τρωκτικά είναι σε έξαρση λόγω της ξηρασίας με αποτέλεσμα να μετακινούνται εκτός των κατοικημένων περιοχών, και να εισέρχονται όμως στις κατοικημένες περιοχές για να εντοπίσουν κυρίως νερό. Ως εκ τούτου, όπως είπε, σε διάφορους σταθμούς τοποθετούν ως Υπηρεσία τα διάφορα τρωκτικοκτόνα.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Πρώτη Κυρία: Στόχος η θεσμοθέτηση του Φεστιβάλ «Πάμε Τρόοδος»
Θλίψη ΠτΔ για το θάνατο του Χ. Μυλωνά. «Διέπρεψε στους τομείς των επιχειρήσεων»
Λύπη για καθυστέρηση ανέγερσης ειδικού σχολείου «Απ. Λουκάς» εκφράζει η ΠΟΕΔ
Με μεγάλη προσέλευση επισκεπτών ξεκίνησε το Φεστιβάλ «Πάμε Τρόοδος»
Περιοδεία ΠτΔ σε όλες τις επαρχίες-«Να δημιουργήσουμε τις συνθήκες για να έχουμε περισσότερο κόσμο στην ύπαιθρό»
Εκδήλωση διαμαρτυρίας από ιδιοκτήτες ελλιμενισμένων σκαφών στη Μαρίνα Λάρνακας
Συστήνεται η διυπουργική επιτροπή για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού-Οι βασικές αλλαγές που δρομολογούνται
Οι ιδιωτικές σχολές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ζητούν απομάκρυνση από την Επιτροπή Παιδείας του Χρ. Σαββίδη
Συνάντηση Δήμου Ακάμα-φορέων για το πολεοδομικό έργο στους Τάφους των Βασιλέων και Κόλπων των Κοραλλίων
Απεβίωσε ο Χαράλαμπος Μυλωνάς-Χαρακτηρίστηκε ως ο πρωτεργάτης της Κυπριακής Ναυτιλίας