Τις διμερείς σχέσεις Κύπρου-ΗΠΑ ανέπτυξε η Πρέσβης των ΗΠΑ στο Παγκόσμιο Συνέδριο της ΑΧΕΠΑ

Τις διμερείς σχέσεις της Κύπρου με τις Ηνωμένες Πολιτείες και το νέο στρατηγικό διάλογο που ξεκίνησε μεταξύ των δύο χωρών, ανέπτυξε το απόγευμα η Πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Κύπρο Τζούλι Φίσερ κατά τη διάρκεια Φόρουμ Πρεσβευτών που διοργάνωσε η ΑΧΕΠΑ στο πλαίσιο του 102ου Παγκόσμιου Συνεδρίου της, το οποίο πραγματοποιείται στη Λάρνακα.

Σε δηλώσεις της η κ. Φίσερ εξέφρασε ικανοποίηση για τη συμμετοχή της στο φόρουμ και χαρακτήρισε  «πολύ σημαντικό το γεγονός ότι το συνέδριο πραγματοποιείται για πρώτη φορά στην Κύπρο φέρνοντας εκατοντάδες Αμερικανούς και πολίτες άλλων χωρών στο νησί».

Πρόσθεσε ότι «πολλοί από αυτούς μου ανέφεραν σε συναντήσεις που είχα μαζί τους ότι αυτή είναι η πρώτη τους επίσκεψη στην Κύπρο, προκειμένου να γνωρίσουν πραγματικά το νησί, τις προκλήσεις, τις ευκαιρίες και τι κάνουμε για τις σχέσεις Ηνωμένων Πολιτειών και Κύπρου».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση η κ. Φίσερ είπε πως κατά τη διάρκεια του φόρουμ θα αναφερθεί «στην ανάπτυξη των διμερών σχέσεων των δύο χωρών και τι κάνουμε για να οικοδομήσουμε στενότερους δεσμούς, για το νέο στρατηγικό διάλογο που έχουμε ξεκινήσει, τι κάνουμε αναφορικά με τη συνεργασία, προκειμένου να φέρουμε επιχειρήσεις και κόσμο πιο κοντά, πιο πολλοί Κύπριοι να πάνε για σπουδές στις ΗΠΑ και πιο πολλοί Αμερικανοί να έρθουν για σπουδές στην Κύπρο, στρατιωτικούς δεσμούς και δεσμούς ασφάλειας και ένα ευρύ φάσμα συνεργασίας σε θέματα επιβολής του νόμου».

Από την πλευρά του ο Υπατος Πρόεδρος της ΑΧΕΠΑ Σάββας Τσίβικος ανέφερε ότι στο φόρουμ θα γίνει «μια διεξοδική συζήτηση για τις στρατηγικές σχέσεις μεταξύ Κύπρου – Ελλάδας και ΗΠΑ. Για πρώτη φορά τα τελευταία 50 χρόνια οι σχέσεις μεταξύ Κύπρου και ΗΠΑ και Ελλάδας – ΗΠΑ έχουν φτάσει σε ένα επίπεδο που κανένας δεν έχει φανταστεί ή προβλέψει».

Πρόσθεσε πως «μέσα από αυτή τη σχέση μας δίνεται η ευκαιρία να αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες και τα νέα δεδομένα στην Ανατολική Μεσόγειο ούτως ώστε να λύσουμε τα μεγάλα προβλήματα που έχουμε, όχι μόνο τις μεγάλες διεκδικήσεις της Τουρκίας στην ελληνική επικράτεια, την καθημερινή αμφισβήτηση των νησιών, του Αιγαίου και της Θράκης, αλλά το μεγαλύτερο αγκάθι που είναι η συνεχιζόμενη κατοχή της Κύπρου για 50 χρόνια».

Πρόσθεσε ότι «μπορώ να πω με βεβαιότητα, από συναντήσεις που είχα με Βουλευτές, Γερουσιαστές και μέλη των κυβερνήσεων, ότι αυτή η σχέση είναι πράγματι πολύ δυνατή».

«Ευελπιστώ ότι μέσα από τη νέα στρατηγική συμμαχία και σχέση που έχει δημιουργηθεί η Αμερική θα παίξει καταλυτικό ρόλο» είπε και σημείωσε πως «οι προσπάθειες που κάνουμε στις ΗΠΑ είναι πολλές και βλέπω ότι έχουν καρποφορήσει σε κάποιο βαθμό».  

Ανέφερε ακόμα ότι «εμείς είμαστε εδώ για να υποβοηθούμε τις προσπάθειες της κυπριακής και της ελληνικής κυβέρνησης. Η ΑΧΕΠΑ με εκατοντάδες χιλιάδες μέλη απ’ όλο τον κόσμο μπορεί να παίξει ένα καταλυτικό ρόλο στα κέντρα λήψης αποφάσεων και στις χώρες που ζούμε».

Αυτό ευελπιστούμε, συνέχισε και πρόσθεσε πως «γι’αυτό ήρθαμε στην Κύπρο να κάνουμε το Παγκόσμιο Συνέδριο για πρώτη φορά στα 102 ιστορίας της ΑΧΕΠΑ, για να δώσουμε το μήνυμα ότι δεν ξεχνάμε, συνεχίζουμε τον αγώνα για την τελική απελευθέρωση της Κύπρου».

«Ελπίζω ότι και εμείς μπορούμε να βάλουμε ένα μικρό λιθαράκι σ’ αυτή την προσπάθεια» κατέληξε.

Πηγή: KYΠΕ

Δειτε Επισης

Γιλμάζ: Η Τουρκία θα συνεχίζει να υποστηρίζει την ανάπτυξη της «ΤΔΒΚ»
Δυσφορία Σκυλακάκη για ηλεκτρική διασύνδεση-«Δεν έχουν γίνει αυτά που περιμέναμε»
Ουστέλ: Χέρι-χέρι με την Τουρκία θα αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες
Διόρισαν νέο δικηγόρο οι μοναχοί για το Συνοδικό-Δεν θα ζητήσουν αναβολή, επανήλθε όμως ο Βαβούσκος
Ποινή δύο ετών για κρατούμενους, τρία για δεσμοφύλακες προβλέπει το νομοσχέδιο για χρήση κινητών στις Κεντρικές
Η μετεξέλιξη Νομικής-Ελεγκτικής Υπηρεσίας και τα πρόσωπα κλειδιά για το μέλλον των θεσμών
Μια φωτογραφία η αφορμή για τα προβοκάτσια των Τούρκων στη Δερύνεια-Σε black list όσοι ήταν στην εκδήλωση
Λύση στο θέμα του καλωδίου έχει ο Τατάρ-Προτείνει ηλεκτρική διασύνδεση με την Τουρκία
Δεν υπάρχει πρόθεση αναβολής του Συνοδικού Δικαστηρίου-Πρέπει να παραστούν οι μοναχοί
Εβδομήντα παιδιά εξακολουθούν να αγνοούνται μετά την πυρκαγιά σε κοιτώνα σχολείου στην Κένυα