Α. Δημητρίου: Χρειάζεται ολιστικός ενεργειακός σχεδιασμός, όπου η ΑΗΚ θα έχει βασικό ρόλο

Στην ανάγκη ολιστικού ενεργειακού σχεδιασμού, όπου η ΑΗΚ θα έχει βασικό ρόλο, έκανε λόγο η Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, η οποία ως επικεφαλής κομματικής αντπροσωπείας επισκέφθηκε το μεσημέρι τα κεντρικά γραφεία της Αρχής και είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο, τα μέλη του ΔΣ και την διεύθυνση του Οργανισμού.

Η Αννίτα Δημητρίου ανέφερε ότι το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος σε συνάρτηση με την κλιματική κρίση και τις πρωτόγνωρες κλιματολογικές συνθήκες στις οποίες ζούμε, επιβαρύνει σημαντικά νοικοκυριά και επιχειρήσεις. «Τί χρειάζεται; Χρειάζεται ένας ολιστικός ενεργειακός σχεδιασμός ενόψει και των στόχων που πρέπει να εξασφαλίσουμε για την μετάβαση στην πράσινη ανάπτυξη και με τελικό σκοπό το όφελος του καταναλωτή και πολύ απλά να φθηνίσει το ρεύμα», είπε.

Σε αυτό το σχεδιασμό, πρόσθεσε, η ΑΗΚ πρέπει να είναι ένας βασικός πυλώνας - και είναι ένας βασικός πυλώνας – «και ως εκ τούτου έχει βασικό ρόλο να επιτελέσει και στις ΑΠΕ και στην αποθήκευση». Ενημερώθηκαν, είπε η κ. Δημητρίου, ότι για το θέμα της αποθήκευσης εκκρεμεί νομοσχέδιο το οποίο θα περιμένουν για να δουν και τις προθέσεις της κυβέρνησης.

Πρέπει να ληφθούν αποφάσεις επιτέλους για ζητήματα που βρίσκονται σε εκκρεμότητα, σημείωσε. Η κ. Δημητρίου χαρακτήρισε την συνάντηση εποικοδομητική και είπε ότι έθεσαν θέμα διευκολύνσεων για τα νοικοκυριά, ιδιαίτερα αυτούς τους μήνες, με διευκολύνσεις στην αποπληρωμή λογαριασμών κτλ Ενημερώθηκαν, συνέχισε, ότι αυτό γίνεται ήδη, αλλά θα εξεταστεί από την ΑΗΚ εκεί και όπου χρειάζεται να γίνουν περαιτέρω διευκολύνσεις. Με την Πρόεδρο του ΔΗΣΥ να τους ευχαριστεί γιατί «είστε πάντοτε θετικοί σε αυτή την προσέγγιση, γιατί είναι σημαντικό ν’ αντιληφθούμε ότι κάποια νοικοκυριά και επιχειρήσεις δυσκολεύονται, ειδικά λόγω των αναγκών κατανάλωσης, να αποπληρώσουν το ρεύμα στο τέλος του μήνα».

Ο ΔΗΣΥ, είπε, θα στηρίξει ό,τι είναι ωφέλιμο για τους στόχους μας και τον καταναλωτή που «ομολογουμένως βρίσκεται σε μια δύσκολη θέση».

ΔΣ και Διεύθυνση της ΑΗΚ εργάζονται στενά και συναντώνται συχνά για την επίλυση των προβλημάτων, δήλωσε από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΔΣ, Πέτρος Πέτρου σημειώνοντας την στήριξη της Βουλής πρόσφατα για την αποπαγοποίηση 140 και πλέον θέσεων εργασίας για την Αρχή, οι οποίες χρειάζονται για να προχωρήσει η ΑΗΚ με το αναπτυξιακό της πρόγραμμα.

Ο κ. Πέτρου ζήτησε από την κ. Δημητρίου τέτοιου είδους συναντήσεις να γίνονται όποτε έχει τον χρόνο η Πρόεδρος του ΔΗΣΥ να συζητούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Αρχή, τα οποία «όσο πιο εύκολα και γρήγορα λύνονται, το όφελος περνά στον καταναλωτή». Ζήτησαν, είπε, στήριξη ώστε να μειωθεί το παραγόμενο κόστος ρεύματος και η μείωση να μετακληθεί στον καταναλωτή.

Θα δουν, συνέχισε ο κ. Πέτρου, σύντομα τους αρμόδιους για το θέμα των φωτοβολταϊκών ώστε η ΑΗΚ να μπει σοβαρά στον τομέα των ΑΠΕ.

Για τις βλάβες στο δίκτυο, δήλωσε ότι συτές τις μέρες ο κύριος λόγος είναι η ψηλή θερμοκρασία και η υγρασία που δημιουργούν διάφορα προβλήματα στα υπόγεια καλώδια. Κάποτε, εξήγησε, οι βλάβες εντοπίζονται σύντομα και διορθώνονται, κάποτε για να διορθωθεί χρειάζονται λίγες ώρες. Σημείωσε επίσης ότι τα συνεργεία της ΑΗΚ εργάζονται 24 ώρες το 24ωρο ενώ ανέφερε επίσης ότι με την εγκατάσταση των έξυπνων μετρητών οι βλάβες θα μπορούν να εντοπίζονται πιο εύκολα κι ευχαρίστησε για την στήριξη για την εγκατάσταση τέτοιων μετρητών. Υπογράμμισε ότι η χορηγία της ΕΕ γι αυτό το έργο είναι της τάξης των 35 και πλέον εκ ευρώ.

Έχουν, είπε, οργανωθεί με συνεργεία και μόλις φτάσουν οι πρώτοι μετρητές θα προχωρήσουν με τις εγκαταστάσεις.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Γιλμάζ: Η Τουρκία θα συνεχίζει να υποστηρίζει την ανάπτυξη της «ΤΔΒΚ»
Δυσφορία Σκυλακάκη για ηλεκτρική διασύνδεση-«Δεν έχουν γίνει αυτά που περιμέναμε»
Ουστέλ: Χέρι-χέρι με την Τουρκία θα αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες
Διόρισαν νέο δικηγόρο οι μοναχοί για το Συνοδικό-Δεν θα ζητήσουν αναβολή, επανήλθε όμως ο Βαβούσκος
Ποινή δύο ετών για κρατούμενους, τρία για δεσμοφύλακες προβλέπει το νομοσχέδιο για χρήση κινητών στις Κεντρικές
Η μετεξέλιξη Νομικής-Ελεγκτικής Υπηρεσίας και τα πρόσωπα κλειδιά για το μέλλον των θεσμών
Μια φωτογραφία η αφορμή για τα προβοκάτσια των Τούρκων στη Δερύνεια-Σε black list όσοι ήταν στην εκδήλωση
Λύση στο θέμα του καλωδίου έχει ο Τατάρ-Προτείνει ηλεκτρική διασύνδεση με την Τουρκία
Δεν υπάρχει πρόθεση αναβολής του Συνοδικού Δικαστηρίου-Πρέπει να παραστούν οι μοναχοί
Εβδομήντα παιδιά εξακολουθούν να αγνοούνται μετά την πυρκαγιά σε κοιτώνα σχολείου στην Κένυα