Επανέρχεται ο Χαρτσιώτης μετά τις αντιδράσεις για την ποινικοποίηση της παραπληροφόρησης-Ευρεία σύσκεψη

Ευρεία σύσκεψη συγκάλεσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, σε σχέση με τις αντιδράσεις που προκάλεσε το Νομοσχέδιο που αφορά την ποινικοποίηση ψευδών ειδήσεων, με το οποίο διαφωνεί ομόφωνα ο δημοσιογραφικός κόσμος, καθώς νομικοί και πολιτικοί που κρίνουν πως πρόκειται για πισωγύρισμα στην ελευθερία του λόγου.

Σε ανακοίνωση του το Υπουργείο Δικαιοσύνης αναφέρει πως, «αναφορικά με σημερινά δημοσιεύματα τόσο στον τύπο όσο και σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης σε σχέση με νομοσχέδιο που επιχειρεί να ρυθμίσει το θέμα της αποστολής και ανάρτησης κειμένου με ψευδές, κατάφωρα προσβλητικό, άσεμνο, αισχρό ή απειλητικό χαρακτήρα, το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως αναφέρει τα ακόλουθα:

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, αφουγκραζόμενο τις ανησυχίες εμπλεκομένων φορέων και άλλων, είχε ήδη εδώ και μέρες προγραμματίσει, προτού οι σημερινές αναρτήσεις δουν το φως της δημοσιότητας, ευρεία σύσκεψη στο Υπουργείο προς τον σκοπό συζήτησης και επαναξιολόγησης του περιεχομένου του νομοσχεδίου με τίτλο «Ο περί Ποινικού Κώδικα (Τροποποιητικός) (Αρ. 3) Νόμος του 2021».

Στη σύσκεψη, πέραν της συμμετοχής των Λειτουργών του Υπουργείου, κλήθηκαν να παραστούν εκπρόσωποι της Νομικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας, του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου και των ευρύτερων φορέων του δημοσιογραφικού κόσμου».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Θέλουν να βάλουν σε κλουβί την ελευθερία του λόγου-Ομοφωνία για πισωγύρισμα με άλλοθι την δυσφήμηση

Καλεί τον υπουργό Δικαιοσύνης να αποσύρει το Νομοσχέδιο η Χαραλαμπίδου

Κάλεσμα στον υπουργό Δικαιοσύνης, Μάριο Χαρτσιώτη να αποσύρει το νομοσχέδιο που αφορά την ποινικοποίηση των ψευδών ειδήσεων, απευθύνει η Ειρήνη Χαραλαμπίδου.

Η βουλευτής του ΑΚΕΛ και πρόεδρος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αναφέρει σε γραπτή της δήλωση πως, «ενημέρωσα χθες γραπτώς και απέστειλα το αναθεωρημένο νομοσχέδιο του 2024 που αφορά στην ποινικοποίηση ψευδών ειδήσεων, τον διευθυντή του Γραφείου Δημοκρατικών Θεσμών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Matteo Meccacci. Το νομοσχέδιο, το οποίο κατά την άποψη μου αποτελεί μέγιστη απειλή για την ελευθερία έκφρασης στην Κύπρο και την Ελευθεροτυπία συζητήθηκε 11 φορές στο κοινοβούλιο με τη Νομική Υπηρεσία να τάσσεται υπέρ και σύμφωνα με δηλώσεις αναμένετο να οδηγηθεί για ψήφιση στην ολομέλεια εντός Σεπτεμβρίου»..

Παράλληλα αναφέρει ότι, «καλώ τον Υπουργό Δικαιοσύνης Μάριο Χαρτσιώτη να αποσύρει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, το οποίο θεωρώ επικίνδυνο για τη Δημοκρατία. Παραπέμπει σε καθεστώτα που κανείς δεν θέλει να θυμάται».

Η κα Χαραλαμπίδου σημειώνει ότι, «υπενθυμίζω ότι σύσσωμη η δημοσιογραφική Κοινότητα της Κύπρου και η Διεθνής και η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων μαζί με την Ένωση συντακτών Κύπρου εδώ και μήνες ζητούν την απόσυρση του επίμαχου νομοσχεδίου».

«Δεν μπορεί εμείς που με τη ψήφο των πολιτών έχουμε εκλεγεί για να υπερασπιζόμαστε τους Δημοκρατικούς θεσμούς να συζητούμε για ένα τόσο επικίνδυνο νομοσχέδιο που αγγίζει τη φίμωση και απειλεί βασικά τον κάθε πολίτη που ασκεί κριτική. Ειλικρινά θα αφήσουμε στην υποκειμενική κρίση της εξουσίας και της Νομικής Υπηρεσίας, τι αποτελεί ανάρμοστο σχόλιο;», καταλήγει η πρόεδρος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Α. Δαμιανού: Ως ΑΚΕΛ διαφωνούμε εδώ και τρία χρόνια

Από την πλευρά του το μέλος της Επιτροπής Νομικών και βουλευτής του ΑΚΕΛ, Άριστος Δαμιανού ανέφερε πως, «επειδή αρχηγοί κομμάτων και μέλη της Βουλής όψιμα αντιδρούν στο κυβερνητικό νομοσχέδιο για τα fake news, είναι καλά να γνωρίζουν ότι ως ΑΚΕΛ διαφωνούμε εδώ και τρία χρόνια».

Επιπλέον σημείωσε πως, «όπως διαφωνήσαμε με την παραβίαση δικαιωμάτων των δημοσιογράφων μέσω του Ευρωπαϊκού Κανονισμού. Κάλλιο αργά».

Ν. Παπαδόπουλος: Καλώ το Υπουργείο Δικαιοσύνης να επανεξετάσει την προώθηση του

«Εγώ προσωπικά αλλά και το ΔΗΚΟ συχνά βρισκόμαστε στο στόχαστρο υβριστικών, ψευδών και προσβλητικών δημοσιευμάτων και ψευδών ειδήσεων», ανέφερε ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος.

Παράλληλα πρόσθεσε ότι, «όμως, διαφωνώ κάθετα με το νομοσχέδιο που έχει κατατεθεί στη Βουλή και έχει στόχο την ''ποινικοποίηση ψευδών ειδήσεων''. Αποτελεί υπερβολικό, δρακόντειο και επικίνδυνο περιορισμό της ελευθερίας της έκφρασης».

«Καλώ το Υπουργείο Δικαιοσύνης να επανεξετάσει την προώθηση του», δήλωσε ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ.

Volt: Kαλούμε τον υπουργό Δικαιοσύνης να αποσύρει αμέσως την εν λόγω τροπολογία

«Η ανάγκη προστασίας των πολιτών από τις αρνητικές συνέπειες της διάδοσης ψευδών πληροφοριών, είναι δεδομένη. Η προτεινόμενη τροπολογία όμως το μόνο που ενδέχεται να περιορίσει, είναι την ελεύθερη έκφραση και το δημοσιογραφικό έργο. Ως Volt πρώτιστο μέλημα μας είναι η ποιότητα της δημοκρατίας, ο έλεγχος της εκτελεστικής εξουσίας και η λογοδοσία.  Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια   υποχωρεί συνεχώς η κατάταξη της Κύπρου στους τομείς αυτούς», αναφέρει σε ανακοίνωση του το Volt.

Παράλληλα προσθέτει πως, «στεκόμαστε δίπλα στον δημοσιογραφικό κόσμο που αγωνίζεται για την ελευθερία της έκφρασης, στηρίζουμε την ερευνητική δημοσιογραφία που αποκαλύπτει σκάνδαλα και την ατέρμονη ασυδοσία. Συμπαρατασσόμαστε δίπλα από κάθε πολίτη για να υπερασπιστούμε το δικαίωμα να εκφράζει δημόσια -ανώνυμα ή επώνυμα- τη γνώμη και τη διαφωνία του. Είναι απαράδεκτο να περιορίζεται η ελευθερία του λόγου με πρόσχημα την προστασία από τη διασπορά ψευδών ειδήσεων. Οι απειλές, η λογοκρισία και η αστυνόμευση του διαδικτύου δεν είναι η απάντηση στα προβλήματα της παραπληροφόρησης. Το όλο θέμα έχει πάρει διεθνείς διαστάσεις καθώς διάφορες Οργανώσεις Δημοσιογράφων εξέδωσαν ανακοινώσεις απόρριψης του νομοσχεδίου, ενώ σχετική προειδοποίηση έχει δημοσιευτεί στην πλατφόρμα του Συμβουλίου της Ευρώπης».

«Καλούμε τον Υπουργό Δικαιοσύνης να αποσύρει αμέσως την εν λόγω τροπολογία. Καλούμε τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα να προστατεύσουν τα δικαιώματα των πολιτών στην ελευθερία της έκφρασης και στην απρόσκοπτη, αφιλτράριστη από τις Αρχές, πληροφόρηση. Η δημοκρατία μας δεν μπορεί να λειτουργήσει υπό καθεστώς εκφοβισμού και καταστολής των φωνών που διαφωνούν. Ζητάμε άμεσα διαβούλευση με όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς για την εξεύρεση λύσεων που δεν θα παραβιάζουν τα θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών», αναφέρει ακόμη.

Δειτε Επισης

Πρώτη Κυρία: Στόχος η θεσμοθέτηση του Φεστιβάλ «Πάμε Τρόοδος»
Θλίψη ΠτΔ για το θάνατο του Χ. Μυλωνά. «Διέπρεψε στους τομείς των επιχειρήσεων»
Λύπη για καθυστέρηση ανέγερσης ειδικού σχολείου «Απ. Λουκάς» εκφράζει η ΠΟΕΔ
Με μεγάλη προσέλευση επισκεπτών ξεκίνησε το Φεστιβάλ «Πάμε Τρόοδος»
Περιοδεία ΠτΔ σε όλες τις επαρχίες-«Να δημιουργήσουμε τις συνθήκες για να έχουμε περισσότερο κόσμο στην ύπαιθρό»
Εκδήλωση διαμαρτυρίας από ιδιοκτήτες ελλιμενισμένων σκαφών στη Μαρίνα Λάρνακας
Συστήνεται η διυπουργική επιτροπή για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού-Οι βασικές αλλαγές που δρομολογούνται
Οι ιδιωτικές σχολές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ζητούν απομάκρυνση από την Επιτροπή Παιδείας του Χρ. Σαββίδη
Συνάντηση Δήμου Ακάμα-φορέων για το πολεοδομικό έργο στους Τάφους των Βασιλέων και Κόλπων των Κοραλλίων
Απεβίωσε ο Χαράλαμπος Μυλωνάς-Χαρακτηρίστηκε ως ο πρωτεργάτης της Κυπριακής Ναυτιλίας