Δυσοίωνες οι προβλέψεις για τα επόμενα καλοκαίρια-Παρατεταμένοι καύσωνες και μεγαλύτερη λειψυδρία

Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις των ειδικών για τα επόμενα καλοκαίρια που ακολουθούν, αφού αναμένονται περισσότεροι παρατεταμένοι καύσωνες και μεγαλύτερη λειψυδρία κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, την ώρα που ο υδράργυρος έχει κτυπήσει κόκκινο και εκτιμάται ότι θα παραμείνει στα ύψη μέχρι και τον Σεπτέμβριο, ένας μήνας ο οποίος θεωρείται καλοκαιρινός.

Το ρεκόρ που έχει σπάσει ο μήνας Ιούλιος πάντως, είναι μοναδικό, αφού ποτέ ξανά στα χρονικά της Κύπρου, δεν έχουν καταγραφεί τέτοιοι αριθμοί ψηλών θερμοκρασιών κατά τον συγκεκριμένο μήνα. Πάντως, ο φετινός Ιούλιος, παρά το γεγονός ότι δεν έχει σπάσει το ρεκόρ της περσινής χρόνιας, όπου κατά τον προηγούμενο Ιούλιο, υπήρχε παρατεταμένος καύσωνας για δεκαεπτά συνολικά ημέρες, εντούτοις, χαρακτηρίζεται ήδη πολύ θερμός.

Σύμφωνα με τον Ανώτερο Μετεωρολογικό Λειτουργό, Μιχάλη Μούσκο, «μέχρι στιγμής δεν έχει σημειωθεί ρεκόρ για τον μήνα Ιούλιο, διότι κατά την περσυνή χρονιά, είχαν παρατηρηθεί δεκαεπτά συνεχόμενες μέρες, θερμοκρασίες πάνω από 40 βαθμούς. Πρέπει να πούμε ότι, αναμένουμε πτώση της θερμοκρασίας μέσα στις επόμενες μέρες και πιο συγκεκριμένα κατά το Σαββατοκύριακο, της τάξεως των τριών με τεσσάρων βαθμών, οπότε πολύ πιθανό να υπάρξουν θερμοκρασίες γύρω στους 37 με 38 βαθμούς. Οι 38 βαθμοί, είναι η μέση τιμή για την εποχή που διανύουμε, κατά το τελευταίο δεκαήμερο του Ιουλίου. Δυστυχώς όμως, μετά το Σαββατοκύριακο, παίρνουν και πάλι την ανιούσα οι θερμοκρασίες μέχρι και τους 42 βαθμούς».

Το γεγονός ότι είχαμε καταγράψει τον πιο θερμό Ιούνιο όλων των εποχών, αφού είχαμε θερμοκρασίες, που δεν καταγράφηκαν ποτέ, δηλαδή σχεδόν 45 βαθμούς, έχει μετατρέψει ήδη το καλοκαίρι που διανύουμε ως ιστορικό. Σημειώνεται ότι, τις προηγούμενες χρονιές που καταγράφηκαν ψηλές θερμοκρασίες, ήταν μέχρι τους 43 βαθμούς. Αυτό που τόνισε πάντως ο κ. Μούσκος, είναι πως, «ο Ιούνιος, δεν ήταν ο πιο θερμός μήνας μόνο για την Κύπρο, αλλά ήταν γενικά θερμός στην Ευρώπη και στον κόσμο γενικότερα. Όσο αφορά τον Ιούλιο, δεν μπορούμε να πούμε ότι είναι διαφορετικός με κάποια ρεκόρ, αφού κατά τον αντίστοιχο περσινό μήνα, ήταν πολύ χειρότερα τα δεδομένα, μιας και από τις 5 μέχρι τις 22 Ιουλίου υπήρχαν 40 βαθμοί και άνω».

Πάντως, το υπόλοιπο του καλοκαιριού, προβλέπεται να είναι ιδιαίτερα θερμό, αφού αναμένονται θερμοκρασίες άνω των 40 βαθμών κατά τον Αύγουστο, κάτι που χαρακτηρίζεται από τους ειδικούς, ως απόλυτα φυσιολογικό. «Ο μόνος μήνας που ξεχώρισε φέτος ήταν ο Ιούνιος, τον οποίο δεν αναμέναμε και μας εξέπληξε, όμως με βάση της κλιματική αλλαγή και τα όσα δείχνουν οι τάσεις στην περιοχή της Κύπρου, τα φαινόμενα θα αυξάνονται χρόνο με τον χρόνο. Αναμένεται ότι, κατά τα επόμενα χρόνια, θα έχουμε πιο παρατεταμένους καύσωνες και μεγαλύτερη λειψυδρία. Δυστυχώς, αυτή είναι η πραγματικότητα όσο αφορά την κλιματική αλλαγή και ευχόμαστε να γίνει κάτι, με όλες αυτές τις δράσεις που γίνονται ανά τον κόσμο, μήπως και ανατραπεί η κλιματική αλλαγή, ή σταθεροποιηθεί προς ένα σημείο. Το μόνο βέβαιο, είναι ότι δεν πάμε καλά και η προοπτική αυτού του τόπου είναι άσχημη, όσο αφορά τον καιρό».

Αξίζει να σημειωθεί επίσης, ότι ο Σεπτέμβριος, είναι ένας μήνας, ο οποίος κατά το πρώτο του δεκαπενθήμερο, η μέγιστη θερμοκρασία είναι κοντά στους 35 βαθμούς, ενώ περί τα τέλη του ίδιο μήνα και αρχές Οκτωβρίου, η θερμοκρασία σημειώνει κάθοδο, στους 30 βαθμούς. Οπότε ο Σεπτέμβριος, σύμφωνα με τον κ. Μούσκο, θεωρείται καλοκαιρινός μήνας και είναι ένας μήνας ο οποίος δεν προσφέρει βροχοπτώσεις, αλλά μόνο κάποιες μπόρες, καλοκαιρινού τύπου μικρής διάρκειας. Ουσιαστικά από το καλοκαίρι, όπως υπέδειξε ο ίδιος, φεύγουμε μετά το πρώτο δεκαπενθήμερο Οκτωβρίου.

Δειτε Επισης

Πλαστά διπλώματα σε πολιτικούς έναντι «υπηκοότητας» στα κατεχόμενα
Εντός των επόμενων εβδομάδων αύξηση επιδόματος εγκλωβισμένων
Εξορθολογισμό στη διαχείριση εμπορικών καταστημάτων στους συνοικισμούς ζητά η Επιτροπή Προσφύγων
Είδαν κατ'ιδίαν τον χειρισμό του μεταναστευτικού από την ΚΔ οι Ισπανοί-Επίσκεψη στο Πουρνάρα
Έκκληση από κατοίκους κατεχόμενης Λουρουτζίνας να ανοίξει σημείο διέλευσης
Στην τελική ευθεία το νομοσχέδιο για το πλαφόν στο νερό-Κατέθεσε αναθεωρημένο κείμενο το Υπ. Ενέργειας
Ύφεση στα περιστατικά στα ΤΑΕΠ, αναμένεται κορύφωση τις επόμενες μέρες-«Διαχειρίσιμη η κατάσταση»
Θλίψη για τον άτυχο Άγγελο που έφυγε ξαφνικά-Οδηγείται την Τετάρτη στην τελευταία του κατοικία
Αίθριος και άνυδρος ο καιρός για τις επόμενες ημέρες-Στους 20 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Το μπαλάκι στο Υπ. Εργασίας, ενημερώνει τη Βουλή για το μέλλον των νομοσχεδίων για τη βία και παρενόχληση