Κύμα… αναταράξεων για τους ελέγχους στις πισίνες-Το διπλό check ημερησίως, οι συσκευές και η αρμόδια αρχή

Τεράστια αναστάτωση έχει προκληθεί τα τελευταία εικοσιτετράωρα για τους ελέγχους που διενεργούνται στις πισίνες των ξενοδοχείων και τα μετρά που επιβάλλεται να ακολουθούνται για να μην προκαλούνται ατυχήματα, όπως αυτό που σημειώθηκε την προηγούμενη Δεύτερα, που είχε ως αποτέλεσμα να μεταφερθούν στο Νοσοκομείο 26 επισκέπτες, εκ των οποίων οι δεκατέσσερις ήταν ανήλικοι, που αποκόμισαν αναπνευστικά προβλήματα λόγω των αναθυμιάσεων που προκλήθηκαν.

Την ώρα που η Αστυνομία διερευνά το περιστατικό που σημειώθηκε σε ξενοδοχείο της Πάφου και προχώρησε μάλιστα και στη σύλληψη των δυο υπαλλήλων του ξενοδοχείου, έχει εγερθεί σειρά ερωτημάτων, όπως για παράδειγμα το ποιος έχει την ευθύνη των ελέγχων, ποια είναι η διαδικασία που επιβάλλεται να ακολουθείται και κάθε πόσο γίνονται οι έλεγχοι από τους ιδιοκτήτες των πισίνων.

Σύμφωνα με τα όσα εξήγησε στον REPORTER, ο Αναπληρωτής Προϊστάμενος των Υγειονομικών Υπηρεσιών, Ηρόδοτος Ηροδότου, αρμόδια αρχή για τις πισίνες είναι είτε ο οικείος Δήμος, ο Έπαρχος, είτε οι υγειονομικοί επιθεωρητές. «Όπου στους Δήμους υπάρχει Υγειονομική Υπηρεσία, αρμόδια αρχή είναι η υγειονομική υπηρεσία των Δήμων, όπου δεν υπάρχει είναι η Υγειονομική Υπηρεσία των Ιατρικών Υπηρεσιών και Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας», ανέφερε ο κ. Ηροδότου.

Ταυτόχρονα, για να εκδοθεί άδεια λειτουργίας για μια πισίνα, τότε, πρέπει να υπάρχει υγειονομική βεβαίωση, είτε από τους υγειονομικούς των Δήμων, είτε από την Υγειονομική Υπηρεσία, καθώς και βεβαίωση από την Ηλεκτρομηχανολογική Υπηρεσία ότι τηρούνται οι προϋποθέσεις του νόμου και των κανονισμών που διέπουν τις κολυμβητικές δεξαμενές. Στην παρούσα φάση, σύμφωνα με τον κ. Ηροδότου, «γίνονται έλεγχοι από τις Υγειονομικές Υπηρεσίες των οικείων Δήμων για να εκδοθεί άδεια λειτουργίας, αλλά καθ’ όλη τη διάρκεια της λειτουργίας των κολυμβητικών δεξαμενών, λαμβάνονται δείγματα ανάλυσης του νερού για να δούμε την ποιότητά του».

Μάλιστα, όπως προνοείται από τη νομοθεσία, πρέπει να υπάρχει υπεύθυνο άτομο για τη λειτουργία και τη συντήρηση της κολυμβητικής δεξαμενής, όπως και υπεύθυνο άτομο για την εποπτεία των λουόμενων. Πρόκειται για άτομα τα οποία καθήκοντος οφείλουν να έχουν γνώσεις και πρώτων βοηθειών, όπως είναι οι ναυαγοσώστες. Όπως υπέδειξε μάλιστα ο κ. Ηροδότου, «πρέπει να γίνεται ο έλεγχος του χλωρίου της πισίνας δυο φορές την ημέρα και να καταγράφεται σε βιβλίο, όπως και το pH, όπως και οποιεσδήποτε αναλύσεις και ελέγχους κάνει ο υπεύθυνος που έχει την ευθύνη της συντήρησης της κολυμβητικής δεξαμενής. Έτσι, ένας υγειονομικός λειτουργός, ο οποίος θα προχωρήσει σε ένα ενδεδειγμένο έλεγχο, πρόκειται να ελέγξει το συγκεκριμένο βιβλίο, κατά πόσο γίνονται οι μετρήσεις του pH και του υπολειμματικού χλωρίου, καθώς και οποιεσδήποτε αναλύσεις διενεργήθηκαν από τον υπεύθυνο της πισίνας».

Ένας υγειονομικός λειτουργός, ουσιαστικά ελέγχει τη λειτουργία και τη συντήρηση της δεξαμενής και επιβλέπει επίσης, εάν υπάρχουν αναρτημένες οι απαραίτητες οδηγίες και αναρτήσεις προς τους λουόμενους, εάν υπάρχουν χώροι που γίνεται απολύμανση των ποδιών προτού εισέλθουν τα άτομα στην πισίνα, όπως και αποδυτήρια και αποχωρητήρια. «Για την απολύμανση του νερού, πρέπει να χρησιμοποιούνται οι κατάλληλες συσκευές, οι οποίες θα εξασφαλίζουν την επιθυμητή απόδοση και την αναλογία του χλωρίου που θα βρίσκεται στο νερό, ώστε να είναι καθαρό», εξήγησε ο κ. Ηροδότου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έριξε δέκα λίτρα διαφορετικών ειδών χλωρίνης ο 28χρονος που εργαζόταν παράνομα ως φροντιστής πισίνας

Το δεύτερο περιστατικό μέσα σε τέσσερα χρόνια

Ανησυχία επικρατεί την ίδια ώρα ανάμεσα στους ξενοδοχοϋπαλλήλους, αφού πρόκειται για το δεύτερο περιστατικό με αναθυμιάσεις που σημειώνεται τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Όπως ανέφερε στον REPORTER, o Γ.Γ. της Συντεχνίας των Ξενοδοχοϋπαλλήλων, Νεόφυτος Τιμινής, «παρόμοιο περιστατικό, σημειώθηκε πριν από τέσσερα χρόνια στην επαρχία Λεμεσού, όπου εργαζόμενος ξενοδοχείου, έκανε λανθασμένες αναμείξεις σε πισίνα. Πρόκειται για περιστατικά, τα οποία θα έπρεπε να γνωρίζουμε εκ των προτέρων, ποιος ήταν ο εργαζόμενος, εάν είχε την κατάλληλη κατάρτιση, εξειδίκευση και εάν ήταν ο αρμόδιος για να εκτελέσει τη συγκεκριμένη εργασία. Η ανάμειξη στη Λεμεσό, είχε γίνει σε μια αποθήκη, με αποτέλεσμα να προκληθούν αναπνευστικά προβλήματα σε εργαζόμενους και είχε εκκενωθεί επίσης και το ξενοδοχείο».

Όσο αφορά τους ελέγχους, σύμφωνα με τον κ. Τιμινή, αυτοί πρέπει να γίνονται από εξειδικευμένο προσωπικό το οποίο είναι καταρτισμένο και έχει την ευθύνη για τη συντήρηση και για επίβλεψη της πισίνας. «Συνήθως αυτά τα άτομα, ανήκουν στο δυναμικό του τεχνικού τμήματος και είναι σε συνεννόηση με το τμήμα της πισίνας, που υπάγεται στο ξενοδοχείο. Ωστόσο, είναι αποκλειστική ευθύνη του εργοδότη, να καταστήσει το κατάλληλο προσωπικό, για τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τον χειρισμό διαφόρων χημικών, κάτι που διέπετε και μέσω της νομοθεσίας, περί ασφάλειας και υγείας».

Σημειώνεται πάντως, πως από την πρώτη στιγμή, η Συντεχνία έσπευσε στο ξενοδοχείο για να επιβλέψει την κατάσταση και βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τους εργαζομένους, για να δει την εξέλιξη της υπόθεσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Καλύπτει και παράνομους το νομοσχέδιο για βία και παρενόχληση στην εργασία-Στο τελικό στάδιο η συζήτηση
Αυτοί είναι οι μαγικοί αριθμοί του Τζόκερ για τα 14,8 εκατ. ευρώ
Απέτυχε και η τελευταία προσπάθεια στον Μαυροκόλυμπο-«Θα αναμένουν να αδειάσει το φράγμα»
Τελευταία προσπάθεια για περιορισμό διαρροής στον Μαυροκόλυμπο-«Μικρές οι προσδοκίες»
Τελικές θέσεις για πλαφόν σε προϊόντα παρουσίασε το Υπ. Εμπορίου στη Βουλή
Στήριξη ΠτΔ στον θεσμό Επιτρόπου Νομοθεσίας-«Υπάρχουν ακόμα νομοθεσίες οι οποίες εφαρμόζονται από την αποικιοκρατία»
Αυξήσεις καταγράφονται σε βασικά καταναλωτικά προϊόντα-Μειώθηκε η τιμή σε λάδι και αλεύρι
Δρομολογούνται αντιπλημμυρικά έργα και επιδιορθώσεις υποδομών στον κατεχόμενο Κορμακίτη
Χαρτσιώτης: Θεμελιώδη δικαιώματα η ελευθερία της έκφρασης και η πρόσβαση στην πληροφόρηση
Από τις 27 Ιανουαρίου ξεκινούν οι εγγραφές για τις ηλεκτρονικές ταυτότητες-Δωρεάν οι πρώτες 30 χιλιάδες