Απαντά σε Ερντογάν η Αθήνα για το Κυπριακό-«Η δημιουργία δύο κρατών δεν αποτελεί λύση»

Απάντηση στις νέες προκλήσεις του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που έκανε λόγο για «τουρκική μειονότητα της Δυτικής Θράκης», αλλά και στις δηλώσεις του αναφορικά με το Κυπριακό έδωσαν διπλωματικές πηγές.

Σε αυτό το πλαίσιο, και σχετικά με τις αναφορές για «τουρκική μειονότητα», διπλωματικές πηγές σχολίαζαν πως «τα μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη χαίρουν ισονομίας και ισοπολιτείας. Ζητήματα που άπτονται του κράτους δικαίου και της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Ελλήνων πολιτών δεν τίθενται ούτε θα μπορούσαν να τεθούν προς συζήτηση».

Αναφορικά με τα όσα είπε ο πρόεδρος της Τουρκίας για το Κυπριακό, η Αθήνα σχολίαζε πως «η διαιώνιση του σημερινού status quo, της κατοχής του ενός τρίτου του νησιού και η δημιουργία δύο κρατών δεν αποτελούν λύσεις».

«Παραμένουμε προσηλωμένοι στη λύση του Κυπριακού προβλήματος στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που προβλέπουν λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας. Στο πλαίσιο αυτό, στηρίζουμε τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ και της προσωπικής του απεσταλμένης για την επανένωση του νησιού».

«Έχουμε μπουχτίσει με προτάσεις για ομοσπονδία στην Κύπρο»

«Εμείς και οι T/κ έχουμε μπουχτίσει με τις προτάσεις που βασίζονται στην ομοσπονδία», δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, ενώ ανέφερε ότι παρακολουθούν όλα τα βήματα της Ελλάδας και παρεμβαίνουν όταν χρειάζεται.

Σε ομιλία του στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του, ο κ. Ερντογάν είπε ότι «ο Δρ Σαδίκ Αχμέτ ήταν το όνομα ενός σκοπού που ήταν γνωστός για την υπεράσπιση των αξιών στις οποίες πίστευε».

«Ο αείμνηστος Δρ Σαδίκ Αχμέτ έχει μεγάλο μερίδιο στα επιτεύγματα της τουρκικής μειονότητας’ στη Δυτική Θράκη σήμερα. Τον μνημονεύω για άλλη μια φορά και εύχομαι υπομονή στην οικογένειά του», πρόσθεσε.

Ο κ. Ερντογάν είπε επίσης ότι «παρακολουθούμε όλα τα βήματα της Ελλάδας και παρεμβαίνουμε σε περίπτωση που χρειαστεί».

«Στις συναντήσεις μας με τις ελληνικές αρχές, τα προβλήματα των ομοεθνών μας στη Δυτική Θράκη βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας μας και τα θέματα που αφορούν τη θρησκεία, τη λατρεία και την εκπαίδευση βρίσκονται υπό τη συνεχή παρακολούθησή μας», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι «θα συνεχίσουμε να μεριμνούμε για την τουρκική μειονότητα στη Δυτική Θράκη και στη συνέχεια. Το ίδιο ισχύει και για τα δικαιώματα του τουρκοκυπριακού λαού. Έχουν υποστεί αδικίες και διακρίσεις για σχεδόν 3 τέταρτα αιώνων από τη δεκαετία του 1960».

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας είπε ότι «δεν μπορούμε ποτέ να ξεχάσουμε τα καμένα χωριά, τα δολοφονημένα παιδιά, τα δράματα των Κυπρίων αδελφών μας. Ενώ όλες αυτές οι θηριωδίες διαπράττονταν, οι δυτικοί οργανισμοί δεν έκαναν τίποτα».

Σύμφωνα με τον ίδιο με την «ειρηνευτική επιχείρηση» της 20ης Ιουλίου 1974, όπως αποκάλεσε την τουρκική εισβολή, «η Τουρκία έσπασε τα χέρια εκείνων που τα άπλωναν πάνω στην ανεξαρτησία των Τ/κ. Οι πολιτικές που προσπαθούν να σπάσουν τη θέληση των Τ/κ για ανεξαρτησία αυξάνονται από εκείνη την ημέρα.»

Δυστυχώς, ανέφερε ο κ. Ερντογάν, «καμία λύση δεν προέκυψε από τα τραπέζια των διαπραγματεύσεων». «Εμείς και οι Τ/κ έχουμε μπουχτίσει με τις προτάσεις που βασίζονται σε ομοσπονδία», είπε. «Έχουμε καταστήσει σαφή τη στάση μας. Έχουμε δηλώσει για άλλη μια φορά στον κόσμο τη σημασία που αποδίδουμε στην υπόθεση της Κύπρου και στην ανεξαρτησία της τδβκ», πρόσθεσε.

«Συνεχίζουμε επίσης να υποστηρίζουμε τον Τ/κ λαό ώστε να σταθεί στα δικά του πόδια», είπε.

Πηγή: Έθνος / ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Νέα πρόκληση Ερντογάν: «Τουρκική» η μειονότητα στη Θράκη - «Ειρηνευτική» η εισβολή στην Κύπρο

Δειτε Επισης

Κήρυξαν πένθος στα κατεχόμενα για την φωτιά σε ξενοδοχείο στην Τουρκία
Αρνητικός με το πακέτο του Προέδρου ο Τατάρ-Φωνάζει για όλα, ετοιμάζει επιστολή προς τον Γκουτέρες
Συγχαρητήρια επιστολή στον νέο Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων έστειλε η Αννίτα Δημητρίου
Σύγκληση Εθνικού και απαντήσεις για το πακέτο των οχτώ σημείων αναμένει ο Στεφάνου
Οι αλλαγές που προωθούνται για το δικαίωμα ψήφου από τα 17
Την επόμενη εβδομάδα η συνάντηση Μενελάου και Ονάρ για τα σημεία διέλευσης
Πράσινο Υπουργικού για το δικαίωμα ψήφου από τα 17-Η δέσμη με δεκατρείς τροποποιήσεις στη νομοθεσία
«Ιστορική» χαρακτήρισε ο ΠτΔ την απόφαση για έγκριση δικαιώματος ψήφου από τα 17 έτη
Δικαίωμα ψήφου στα 17 και αυτόματη εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους επί τάπητος στο Υπουργικό
Ξαναζωντάνεψε η συζήτηση για το Κυπριακό στο εσωτερικό μέτωπο-Το ΑΚΕΛ, η ΕΔΕΚ και οι διαφωνίες