Στην Ισπανία με στήριξη της ΕΕ παιδιά από Παλαιστίνη για επείγουσα περίθαλψη

Στην Ισπανία από την Αίγυπτο μεταφέρθηκαν 16 παιδιά από την Παλαιστίνη και μέλη των οικογενειών τους στο πλαίσιο της πρώτης επιχείρησης διακομιδής ασθενών που οργανώνει η Ευρωπαϊκή Ένωση, με την επιχειρησιακή και οικονομική στήριξη του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ και σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και το Ταμείο Αρωγής για τα Παιδιά της Παλαιστίνης (PCRF).

«Την ώρα που τα νοσοκομεία που απομένουν στη Γάζα είναι υπερφορτωμένα και η πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη επηρεάζεται σοβαρά από τον συνεχιζόμενο πόλεμο, η ιατρική διακομιδή είναι πιο κρίσιμη από ποτέ», τόνισε ο Επίτροπος για την ανθρωπιστική βοήθεια, Γιάνες Λέναρτσιτς.

«Το Ισραήλ και όλοι οι φορείς που εμπλέκονται σε αυτές τις επιχειρήσεις πρέπει να συνεχίσουν να τηρούν τη δέσμευσή τους και να διευκολύνουν την απαραίτητη πρόσβαση για να συνεχίσει η απομάκρυνση» ασθενών, πρόσθεσε.

Από την πλευρά της η Επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυρακίδου υπενθύμισε πως «οι ευάλωτοι ασθενείς μένουν χωρίς τη σωτήρια θεραπεία και φροντίδα που χρειάζονται» και πως πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες απομάκρυνσης των ασθενών που το έχουν ανάγκη, ιδιαίτερα των παιδιών.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η ΕΕ στηρίζει τον συντονισμό της διακομιδής Παλαιστινίων ασθενών στην Ευρώπη μετά από αίτημα του ΠΟΥ για στοχευμένη μεταφορά παιδιών που χρήζουν επείγουσας ιατρικής περίθαλψης. Μέχρι στιγμής, σημειώνεται, βοήθεια για διακομιδές και θεραπεία έχουν προσφέρει το Βέλγιο, η Ιταλία, το Λουξεμβούργο, η Μάλτα, η Ρουμανία, η Σλοβακία και η Ισπανία.

Οι επιχειρήσεις αναμένεται να συνεχιστούν τις επόμενες εβδομάδες, με τη βοήθεια του Κέντρου Συντονισμού Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της ΕΕ και σε συντονισμό με τις υγειονομικές και προξενικές υπηρεσίες της ΕΕ και των κρατών μελών.

Το 2024, το 23% του προϋπολογισμού της ΕΕ για ανθρωπιστική βοήθεια (32,5 εκατ. ευρώ) διατέθηκε για αντιμετώπιση υγειονομικών αναγκών στη Λωρίδα της Γάζας σύμφωνα με την Κομισιόν. Επίσης, η ΕΕ στηρίζει τη μονάδα συντονισμού του έκτακτου ιατρικού κλιμακίου του ΠΟΥ για τη Λωρίδα της Γάζας, η οποία έχει τη βάση της στο Κάιρο, έχοντας στείλει 22 εμπειρογνώμονες από την ΕΕ και τις χώρες που συμμετέχουν στον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Άρχισε η ακρόαση για το αν θα απελευθερωθούν οι αδελφοί Μενέντεζ
Τουλάχιστον 21 νεκροί εξαιτίας κατανάλωσης νοθευμένων αλκοολούχων ποτών στην Ινδία
Τρεις εργάτες σκοτώθηκαν όταν κατέρρευσε πέτρινος τοίχος στη Γαλλία
Ο ισραηλινός στρατός αναχαίτισε πύραυλο που εκτοξεύτηκε από την Υεμένη
Ο Ράμα εξασφαλίζει πλειοψηφία στις εκλογές της Αλβανίας-Αμφισβητεί το αποτέλεσμα ο Μπερίσα
Ο Τραμπ ανακοίνωσε σχέδιο άρσης των κυρώσεων κατά της Συρίας
ΒΙΝΤΕΟ: Ο Τραμπ «αποκοιμήθηκε» σε πολυθρόνα κατά την επίσκεψη του στη Σαουδική Αραβία
ΒΙΝΤΕΟ: Δολοφόνησαν live υποψήφια δήμαρχο κατά τη διάρκεια προεκλογικής εκδήλωσης στο Μεξικό
Ο Λαβρόφ επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας στις συνομιλίες με την Ουκρανία στην Κωνσταντινούπολη
Πανηγυρισμοί ΗΠΑ για τη συμφωνία αμυντικού εξοπλισμού-Τι περιλαμβάνει το deal των 600 δισ. με Σαουδική Αραβία