Στην Ισπανία με στήριξη της ΕΕ παιδιά από Παλαιστίνη για επείγουσα περίθαλψη

Στην Ισπανία από την Αίγυπτο μεταφέρθηκαν 16 παιδιά από την Παλαιστίνη και μέλη των οικογενειών τους στο πλαίσιο της πρώτης επιχείρησης διακομιδής ασθενών που οργανώνει η Ευρωπαϊκή Ένωση, με την επιχειρησιακή και οικονομική στήριξη του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ και σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και το Ταμείο Αρωγής για τα Παιδιά της Παλαιστίνης (PCRF).

«Την ώρα που τα νοσοκομεία που απομένουν στη Γάζα είναι υπερφορτωμένα και η πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη επηρεάζεται σοβαρά από τον συνεχιζόμενο πόλεμο, η ιατρική διακομιδή είναι πιο κρίσιμη από ποτέ», τόνισε ο Επίτροπος για την ανθρωπιστική βοήθεια, Γιάνες Λέναρτσιτς.

«Το Ισραήλ και όλοι οι φορείς που εμπλέκονται σε αυτές τις επιχειρήσεις πρέπει να συνεχίσουν να τηρούν τη δέσμευσή τους και να διευκολύνουν την απαραίτητη πρόσβαση για να συνεχίσει η απομάκρυνση» ασθενών, πρόσθεσε.

Από την πλευρά της η Επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυρακίδου υπενθύμισε πως «οι ευάλωτοι ασθενείς μένουν χωρίς τη σωτήρια θεραπεία και φροντίδα που χρειάζονται» και πως πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες απομάκρυνσης των ασθενών που το έχουν ανάγκη, ιδιαίτερα των παιδιών.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η ΕΕ στηρίζει τον συντονισμό της διακομιδής Παλαιστινίων ασθενών στην Ευρώπη μετά από αίτημα του ΠΟΥ για στοχευμένη μεταφορά παιδιών που χρήζουν επείγουσας ιατρικής περίθαλψης. Μέχρι στιγμής, σημειώνεται, βοήθεια για διακομιδές και θεραπεία έχουν προσφέρει το Βέλγιο, η Ιταλία, το Λουξεμβούργο, η Μάλτα, η Ρουμανία, η Σλοβακία και η Ισπανία.

Οι επιχειρήσεις αναμένεται να συνεχιστούν τις επόμενες εβδομάδες, με τη βοήθεια του Κέντρου Συντονισμού Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της ΕΕ και σε συντονισμό με τις υγειονομικές και προξενικές υπηρεσίες της ΕΕ και των κρατών μελών.

Το 2024, το 23% του προϋπολογισμού της ΕΕ για ανθρωπιστική βοήθεια (32,5 εκατ. ευρώ) διατέθηκε για αντιμετώπιση υγειονομικών αναγκών στη Λωρίδα της Γάζας σύμφωνα με την Κομισιόν. Επίσης, η ΕΕ στηρίζει τη μονάδα συντονισμού του έκτακτου ιατρικού κλιμακίου του ΠΟΥ για τη Λωρίδα της Γάζας, η οποία έχει τη βάση της στο Κάιρο, έχοντας στείλει 22 εμπειρογνώμονες από την ΕΕ και τις χώρες που συμμετέχουν στον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Σε 21 ανήλθε ο αριθμός των νεκρών από την πυρκαγιά σε σχολείο στην Κένυα
Συναγερμός από CIA και ΜΙ6-Η παγκόσμια τάξη πραγμάτων απειλείται όπως δεν έχουμε ξαναδεί από τον Ψυχρό Πόλεμο
Γιατί είναι σημαντικό να κοιμάστε πριν από τα μεσάνυχτα
Ζελένσκι: Έχουμε ένα ειρηνευτικό σχέδιο και θέλω να το παρουσιάσω στον Μπάιντεν
Η κραυγή απελπισίας της κόρης του Ντομινίκ Πελικό-Πώς να έχουμε φυσιολογική σεξουαλική ζωή;
Πόλεμος 12 μηνών στη Γάζα, χωρίς να φαίνεται ελπίδα για εκεχειρία
Αποκλεισμένες συνοριακές διαβάσεις ανάμεσα στη Σερβία και το Κόσοβο
Στη Γαλλία εκπαιδεύουν κοράκια για να καθαρίζουν το πάρκο
Χιλιάδες πολίτες στους δρόμους, της Γαλλίας-Διαμαρτύρονται για τον διορισμό του Μπαρνιέ στην πρωθυπουργία
Εκφράζει ανησυχίες η Ουκρανία για πιθανή μεταφορά ιρανικών βαλλιστικών πυραύλων στη Ρωσία