Νομικά σφάλματα στο πόρισμα Θανάση ισχυρίστηκε ο Αγγελίδης, θέμα σύγκρουσης συμφέροντος ανέδειξε η οικογένεια

Στο... ρινγκ του Ανωτάτου, για άλλη μια νομική μάχη, μπήκαν όλες οι πλευρές σε σχέση με το αίτημα του ιατροδικαστή Πανίκου Σταυριανού, o οποίος επιδιώκει την ακύρωση του πορίσματος της Θανατικής Ανακρίτριας, Ντόριας Βαρωσιώτου, που ανέτρεψε το αφήγημα 19 χρόνων, καταλήγοντας στην βάση επιστημονικής μαρτυρίας, πως ο 26χρονος εθνοφρουρός δολοφονήθηκε και δεν αυτοκτόνησε, όπως επέμενε στην ακροαματική διαδικασία η πλευρά του Γενικού Εισαγγελέα, η οποία κατά την τελική αγόρευση, ζήτησε όπως το πόρισμα παραμείνει ανοιχτό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: To τέλος ή σε νέα αχαρτογράφητά νερά η πολύκροτη υπόθεση του Θανάση; Ενώπιον Ανωτάτου τα στρατόπεδα

Ανεξαρτήτως εάν ο ιατροδικαστής αποκλείστηκε ως μάρτυρας και ως εμπλεκόμενο μέρος έξι μήνες προηγουμένως, μετά την έκδοση του πορίσματος, ζήτησε άδεια για καταχώρηση αίτησης για έκδοση διατάγματος certiorari, που στην ουσία θα ακυρώνει το πόρισμα, υποστηρίζοντας πως η Θανατική Ανακρίτρια υπέπεσε σε νομική πλάνη, αφού δεν άκουσε τον ίδιο, υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων, πως η μαρτυρία του ήταν απαραίτητη.

Κατά τη σημερινή διαδικασία, όλες οι πλευρές παρουσιάστηκαν ενώπιων του Ανωτάτου, ενώ εκ μέρους της Νομικής Υπηρεσίας, η οποία κατά την διαδικασία ενώπιον του πρωτόδικου Δικαστηρίου στήριξε σθεναρά τα αιτήματα του Πανίκου Σταυριανού αλλά τα ευρήματα του, ανεξαρτήτως της καταδίκης του ΕΔΑΔ που του καταλόγιζε ευθύνες, παρουσιάστηκε ο ίδιος ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας και η δικηγόρος Έλλη Παπαγαπίου.

Οι δικηγόροι της οικογένειας του Θανάση, ζήτησαν χρόνο για να υποβάλουν την ένσταση τους στο αίτημα Σταυριανού, ενώ έθεσαν ζήτημα ως προς την στάση του Γενικού Εισαγγελέα τόσο κατά την Θανατική Ανάκριση, όσο και διαχρονικά σε σχέση με την υπόθεση.

Συγκεκριμένα, τέθηκε ζήτημα αμεροληψίας, δεδομένου της υποστήριξης του Γενικού Εισαγγελέα στον Πανίκο Σταυριανό ενώπιον του πρωτόδικου Δικαστηρίου, ενώ υποδείχθηκε σύγκρουση συμφέροντος, δεδομένου πως η Νομική Υπηρεσία ήταν υπεύθυνη για τις έρευνες, διορίζοντας ανεξάρτητους ποινικούς ανακριτές, αλλά και για τις ποινικές διώξεις, σε σχέση με τις ευθύνες που προκύπτουν για την πλημμελή διερεύνηση, στις οποίες ωστόσο δεν προχώρησε.

Ως εκ τούτου, οι δικηγόροι της οικογένειας προωθούν έντονα το θέμα της σύγκρουσης συμφέροντος που προκύπτει από πλευράς Γενικού Εισαγγελέα, ζητώντας από το Ανώτατο να μην ληφθεί υπόψη η θέση του, λόγω της διαχρονικής εμπλοκής και της στάσης της Νομικής Υπηρεσίας όλα αυτά τα χρόνια.

Όπως είπε ο Νίκος Κληρίδης, σε αυτή την υπόθεση, αλλά και κατά την θανατική ανάκριση, η Νομική Υπηρεσία «είχε υποστηρίξει με πάθος» τη θέση ότι το πόρισμα του αιτητή (Πανίκου Σταυριανού) ήταν το ορθό και, μάλιστα, η ίδια η Νομική Υπηρεσία -υποστήριξε- μιλούσε ως ανεξάρτητος θεσμός και όχι ως κατηγορούσα Αρχή. «Βάσει της αρχής της αμεροληψίας, εφόσον έχει διαφανεί η θέση της κατά τη θανατική ανάκριση δεν είναι ένα αμερόληπτος θεσμός. Δεν υπάρχει πιο ανεξάρτητος θεσμός από τον Γενικό Εισαγγελέα, όμως, πήρε θέση», ανέφερε ο κ. Κληρίδης.

Από την πλευρά του, ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας, Σάββας Αγγελίδης, δεν θέλησε να σχολιάσει τα όσα λέχθηκαν από πλευράς των δικηγόρων της οικογένειας, ενώ ανακοίνωσε πως δεν θα υποβάλει ένσταση στο αίτημα του ιατροδικαστή, ανεξαρτήτως εάν η Νομική Υπηρεσία «εντόπισε σοβαρά νομικά σφάλματα» στην κατάληξη του πρωτόδικου Δικαστηρίου.

«Οφείλουμε να δηλώσουμε ότι η απόφαση να μην προσφύγουμε για ακύρωση του πορίσματος δεν στηρίζεται σε λόγους που έχουν να κάνουν με την νομική πτυχή, παρόλο που εντοπίζονται σοβαρά νομικά σφάλματα στην απόφαση του πρωτόδικου δικαστηρίου», είπε ο κ. Αγγελίδης, ενώ δήλωσε πως η Νομική Υπηρεσία θα βρίσκεται στη διάθεση του Δικαστηρίου να επιχειρηματολογήσει εάν κριθεί αναγκαίο.

Το Ανώτατο έδωσε χρόνο μέχρι τις 5 Σεπτεμβρίου για να καταχωρηθεί η ένσταση από πλευράς οικογένειας, ενώ στις 10 Σεπτεμβρίου όλες οι πλευρές θα παρουσιαστούν εκ νέου ενώπιον του Ανωτάτου για ακρόαση επί των όσων υποστηρίζουν.

H οικογένεια του Θανάση εκπροσωπείται από τους δικηγόρους Νίκο Κληρίδη, Χρίστο Κληρίδη, Αλέξανδρο Κληρίδη, Κωνσταντίνο Κληρίδης, καθώς και από την Λητώ Καριόλου και την Αθηνά Δήμα, που ήταν οι δικηγόροι που χειρίστηκαν την υπόθεση ενώπιον της Θανατικής Ανακρίτριας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σε νέες περιπέτειες η βασανισμένη υπόθεση Θανάση-Ερώτημα η γραμμή πλεύσης Εισαγγελέα ενώπιον Ανωτάτου

Δειτε Επισης

Κεραυνός προκάλεσε πυρκαγιά στην Κοιλάδα των Κέδρων στο Δάσος Πάφου
Καθίζηση οδοστρώματος σε δρόμο της Πάφου-Ανακοίνωση της Αστυνομίας
Αγόρασαν κινητά με κλοπιμαίες κάρτες στη Λεμεσό-Χειροπέδες σε ένα πρόσωπο
Υπό πλήρη έλεγχο δασική πυρκαγιά στους Τρούλλους Λάρνακας
Διόρισαν νέο δικηγόρο οι μοναχοί για το Συνοδικό-Δεν θα ζητήσουν αναβολή, επανήλθε όμως ο Βαβούσκος
Τέσσερις οδηγοί εντοπίστηκαν στο τιμόνι υπό την επήρεια ναρκωτικών-Ανάμεσα τους και οδηγός πλατφόρμας οδικής βοήθειας
Καταγγελία τεσσάρων κέντρων αναψυχής στην Πάφο για ηχορύπανση
Ποινή δύο ετών για κρατούμενους, τρία για δεσμοφύλακες προβλέπει το νομοσχέδιο για χρήση κινητών στις Κεντρικές
Δυσφορία ΥΠΑΜ για αναφορές Νεοφυτίδη για διευκολύνσεις-Ρυθμίσεις για την… λιποταξία Τζούλιου
Κλείσιμο λωρίδων λόγω έργων στον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας-Λεμεσού