Προανήγγειλε προσφυγή στο Ανώτατο ο Γιαννάκη για την απόρριψη του αιτήματος για αναστολή της δίκης

Αναβολή για τον Οκτώβριο πήρε η ακροαματική διαδικασία ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας για τον τέως Επίτροπο Εθελοντισμού, Γιαννάκη Γιαννάκη, ο οποίος βρίσκεται στο εδώλιο του κατηγορουμένου σε σχέση με τον πτυχίο του, ωστόσο από την 9η Ιουνίου 2022, οπότε του απαγγέλθηκαν οκτώ κατηγορίες, ακόμη δεν έχει αρχίσει επί της ουσίας η δίκη.

Κατά τη χθεσινή διαδικασία ενώπιον του Δικαστηρίου, όπου παρουσιάστηκε εκ νέου ο κατηγορούμενος που βρίσκεται ελεύθερος υπό όρους, ο συνήγορος υπεράσπισης του τέως Επιτρόπου, Γιάννης Πολυχρόνης, προανήγγειλε διαδικασία στο Ανώτατο Δικαστήριο, σε σχέση με την ενδιάμεση απόφαση που ανακοινώθηκε στην προηγούμενη δικάσιμο, όπου απορρίφθηκε το αίτημα για αναστολή της δίκης.

Υπενθυμίζεται ότι, η πλευρά του Γιαννάκη έθεσε προδικαστική ένσταση, με την οποία στην ουσία ζητούσε την αναστολή της ποινικής δίωξης του κατηγορουμένου, καθώς, όπως ισχυρίστηκε, παραβιάστηκε το δικαίωμα της δίκαιης δίκης και το τεκμήριο της αθωότητας, λόγω δημόσιων δηλώσεων από αξιωματούχους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ζητά διακοπή δίκης η υπεράσπιση Γιαννάκη λόγω δηλώσεων-«Ο Αβέρωφ είπε ο Αναστασιάδης έπρεπε να τον καρατομήσει»

Επίσης, στο αίτημα από πλευράς του τέως Επιτρόπου γινόταν αναφορά και στην αντιμετώπιση που έτυχε ο Γιαννάκη από τα ΜΜΕ και σύμφωνα με την υπεράσπιση, ο πελάτης του καταδικάστηκε από την κοινωνία πριν την απόφαση του Δικαστηρίου. «Η παρούσα διαδικασία είναι το κατάλληλο ένδικο μέσο για να λυθεί προδικαστικά το θέμα», είχε αναφέρει μεταξύ άλλων ο κ. Πολυχρόνης, ενώ υποστήριξε πως «η απαλλαγή του κατηγορουμένου είναι αποτελεσματική θεραπεία».

Ωστόσο, το Δικαστήριο απέρριψε την προδικαστική ένσταση, λέγοντας μεταξύ άλλων πως το τεκμήριο της αθωότητας διασφαλίζεται από τον Νόμο, ενώ υπέδειξε πως «τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, δεν είναι παράγοντες στη δίκη», παραπέμποντας στην υπόθεση του τέως Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, όπου αναφέρθηκε πως «η δίκη δεν καθίσταται μη δίκαιη η δίκη μόνο με τα δημοσιεύματα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: «Όχι» Δικαστηρίου στο αίτημα Γιαννάκη για αναστολή της δίκης του με παραπομπή στην υπόθεση Ρίκκου

Η πλευρά του τέως Επιτρόπου, εμμένοντας στη θέση της, προανήγγειλε κατά την χθεσινή ακροαματική διαδικασία, πως προτίθεται να προσφύγει στο Ανώτατου, αφού επιμένει στη θέση της πως παραβιάστηκαν τα συνταγματικά δικαιώματα του κατηγορουμένου, τόσο λόγω των δηλώσεων αξιωματούχων, όσο και λόγω των ΜΜΕ. Προς αυτή την κατεύθυνση, κατά την διαδικασία ενώπιον του Ανωτάτου, αναμένεται να κατατεθούν εκ νέου δεκάδες τεκμήρια, τα οποία αφορούν είτε δηλώσεις πολιτικών ή άλλων αξιωματούχων, είτε δημοσιεύματα από διάφορα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Πέραν της διαδικασίας στο Ανώτατο, το πρωτόδικο Δικαστήριο όρισε την νέα ακρόαση για τον Οκτώβριο, ωστόσο άγνωστο εάν θα αρχίσει η διαδικασία, δεδομένου της προσφυγής που θα κατατεθεί από την πλευρά του κατηγορούμενου. Βέβαια, λόγω της καθυστέρησης που παρατηρείται στην έναρξη της διαδικασίας, το Δικαστήριο, σχολιάζοντας την προαναγγελία της υπεράσπισης, υπέδειξε πως σε κάποια στιγμή θα πρέπει να τελεσιδικήσει η υπόθεση.

Υπενθυμίζεται πως το Δικαστήριο, στο στάδιο των προδικαστικών ενστάσεων και λόγω αναβολών, είχε προβεί σε υποδείξεις και στις δύο πλευρές, σε σχέση με την καθυστέρηση που παρατηρείται στην υπόθεση, καλώντας, τόσο την υπεράσπιση όσο και την Κατηγορούσα Αρχή να συνεργαστούν με σκοπό την εκδίκαση της υπόθεσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Υποδείξεις Δικαστηρίου για την καθυστέρηση στην εκδίκαση της υπόθεσης Γιαννάκη-Καταγγελία κατά Χριστοφίδη

Υπενθυμίζεται επίσης πως, ο τέως Επίτροπος κάθεται στο εδώλιο του κατηγορουμένου, αντιμέτωπος με τα αδικήματα πλαστογραφίας σε σχέση με το απολυτήριο λυκείου του, αλλά και το πτυχίο του από πανεπιστήμιο των ΗΠΑ. Η υπόθεση πλαστογραφίας αποκαλύφθηκε στις 26 Μαΐου 2021 από τον Γενικό Ελεγκτή, ωστόσο καταχωρήθηκε στο Δικαστήριο ένα χρόνο μετά, αφού ολοκληρώθηκαν οι έρευνες της Αστυνομίας. Αρχικά, ο κ. Γιαννάκη αντιμετώπιζε δεκαοκτώ κατηγορίες, ωστόσο από το κατηγορητήριο η Νομική Υπηρεσία αποφάσισε να αφαιρέσει τις κατηγορίες που αφορούσαν τα χρήματα που λάμβανε από στον Οργανισμό Νεολαίας, αφού κρίθηκε πως επρόκειτο για δεδουλευμένα του κατηγορούμενου. Ως εκ τούτου, στις 9 Ιουνίου 2022 του απαγγέλθηκαν οκτώ κατηγορίες, τέσσερις για πλαστογραφία και άλλες τέσσερις για κυκλοφορία πλαστού εγγράφου, στις οποίες ο κατηγορούμενος απάντησε μη παραδοχή.

Δειτε Επισης

Κεραυνός προκάλεσε πυρκαγιά στην Κοιλάδα των Κέδρων στο Δάσος Πάφου
Καθίζηση οδοστρώματος σε δρόμο της Πάφου-Ανακοίνωση της Αστυνομίας
Αγόρασαν κινητά με κλοπιμαίες κάρτες στη Λεμεσό-Χειροπέδες σε ένα πρόσωπο
Υπό πλήρη έλεγχο δασική πυρκαγιά στους Τρούλλους Λάρνακας
Διόρισαν νέο δικηγόρο οι μοναχοί για το Συνοδικό-Δεν θα ζητήσουν αναβολή, επανήλθε όμως ο Βαβούσκος
Τέσσερις οδηγοί εντοπίστηκαν στο τιμόνι υπό την επήρεια ναρκωτικών-Ανάμεσα τους και οδηγός πλατφόρμας οδικής βοήθειας
Καταγγελία τεσσάρων κέντρων αναψυχής στην Πάφο για ηχορύπανση
Ποινή δύο ετών για κρατούμενους, τρία για δεσμοφύλακες προβλέπει το νομοσχέδιο για χρήση κινητών στις Κεντρικές
Η μετεξέλιξη Νομικής-Ελεγκτικής Υπηρεσίας και τα πρόσωπα κλειδιά για το μέλλον των θεσμών
Δυσφορία ΥΠΑΜ για αναφορές Νεοφυτίδη για διευκολύνσεις-Ρυθμίσεις για την… λιποταξία Τζούλιου