Διαφορετικές προσεγγίσεις στα κατεχόμενα για το ψήφισμα της τουρκικής βουλής

Δεν αποδέχεται το ψήφισμα της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης για το Κυπριακό το οποίο περιλαμβάνει «περαιτέρω εμπέδωση του στάτους κβο και πολιτικές αφομοίωσης» ανέφερε η πρόεδρος της συντεχνίας των τ/κ καθηγητών (ΚΤΟΕÖS), Σελμά Εϊλέμ και υπενθύμισε τη Συμφωνία Εγγυήσεων που υπογράφηκε στη Ζυρίχη στις 11 Ιουλίου 1959.

Σύμφωνα με αυτή τη διεθνή συμφωνία, είπε, η Ελλάδα, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Τουρκία εγγυήθηκαν την ανεξαρτησία της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία δεν θα διαιρεθεί με κανένα τρόπο.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, ο τ/κ Τύπος αναφέρει σήμερα ότι στην γραπτή δήλωση η κ. Εϊλέμ πρόσθεσε πως αυτοί που υπέγραψαν αυτή τη συμφωνία υπέγραψαν επίσης την απαγόρευση όλων των κινήσεων που θα προκαλούσαν τη διαίρεση του νησιού. «Ωστόσο, με τα πραξικοπήματα, τις συγκρούσεις και τους πολέμους που οργάνωσαν στο πλαίσιο της αποσχιστικής πολιτικής, οι εγγυητές δεν στάθηκαν πίσω από τις υπογραφές τους και προκάλεσαν πόνο, δάκρυα, αίμα, καταστροφές και απώλειες στο νησί μας για χρόνια. Χιλιάδες άνθρωποι του λαού μας έχασαν τη ζωή τους και χιλιάδες εκτοπίστηκαν από τα σπίτια τους εξαιτίας των αυτονομιστικών, αποσχιστικών, ενωτικών, και διχοτομικών πολιτικών».

«Εμείς οι Τουρκοκύπριοι δεν θέλουμε σύγκρουση ή πόλεμο στο νησί μας. Δε δεχόμαστε να μας στερούν τη θέλησή μας, τις συστηματικές πολιτικές αφομοίωσης και ενσωμάτωσης, την απόφαση για πλήρη κατάληψη του βόρειου τμήματος του νησιού μας και τη διασφάλιση της συνέχισης του status quo που έχει δημιουργηθεί, καθώς και την αγνόηση των συμβιβαστικών σημείων που υπογράφηκαν στις διαπραγματεύσεις που διεξήχθησαν μέσω του ΟΗΕ για χρόνια. Αγωνιζόμαστε ενάντια σε όλα αυτά εδώ και χρόνια και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. Θέλουμε να ζήσουμε με ειρήνη στο νησί μας με μια ενιαία ομοσπονδιακή λύση βασισμένη στην πολιτική ισότητα των δύο κοινοτήτων, όπως προβλέπεται από τα συμβιβαστικά σημεία που επιτεύχθηκαν στο πλαίσιο των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, και να οικοδομήσουμε ένα μέλλον που δεν θα προκαλεί αίμα και δάκρυα για τα παιδιά μας» είπε.

Εξάλλου, πρόεδρος του Κόμματος Ενωμένη Κύπρος (ΚΕΚ) Ιζέτ Ιζτζάν δήλωσε κι αυτός ότι απορρίπτουν το ψήφισμα της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης σημειώνοντας ότι αμέσως μετά από αυτό το ΚΕΕ προσπάθησε να περάσει παρόμοιο ψήφισμα στη «βουλή». «Περάστε όποια ψηφίσματα θέλετε, δεν έχουν καμία ισχύ στο διεθνές δίκαιο» πρόσθεσε.

Το κόμμα του, είπε, θα συνεχίσει να υπερασπίζεται την Ενωμένη Ομοσπονδιακή Κύπρο στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, οποιαδήποτε άλλη επιδίωξη είναι περιπέτεια και κάλεσε τον ΓΓ του ΟΗΕ να στήσει το τραπέζι των διαπραγματεύσεων στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ.

Ωστόσο, ο Αζίζ Γκιούλμπαχαρ, «πρόεδρος» του «ιδρύματος εθνικού αγώνα» στα κατεχόμενα δήλωσε ότι η «βουλή» θα πρέπει να λάβει απόφαση «που να στηρίζει τις προσπάθειες για αναγνώριση και λύση δύο κρατών το συντομότερο δυνατό».

Παρέπεμψε στην έκκληση του Τούρκου Προέδρου για αναγνώριση του ψευδοκράτος υπογραμμίζοντας ότι δεν θα υπάρξει ποτέ επιστροφή στις συνομιλίες για ομοσπονδιακή λύση. Είναι, παρά τις προσπάθειες ορισμένων κύκλων να διαδώσουν το αντίθετο, επικαλούμενοι το διάλογο μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, «μια στάση που πρέπει να ληφθεί υπόψη από όλους όσοι επιθυμούν διαρκή ειρήνη στην Κύπρο» κατέληξε.

Δειτε Επισης

Ποινή δύο ετών για κρατούμενους, τρία για δεσμοφύλακες προβλέπει το νομοσχέδιο για χρήση κινητών στις Κεντρικές
Μια φωτογραφία η αφορμή για τα προβοκάτσια των Τούρκων στη Δερύνεια-Σε black list όσοι ήταν στην εκδήλωση
Λύση στο θέμα του καλωδίου έχει ο Τατάρ-Προτείνει ηλεκτρική διασύνδεση με την Τουρκία
Δεν υπάρχει πρόθεση αναβολής του Συνοδικού Δικαστηρίου-Πρέπει να παραστούν οι μοναχοί
Εβδομήντα παιδιά εξακολουθούν να αγνοούνται μετά την πυρκαγιά σε κοιτώνα σχολείου στην Κένυα
Έπιασαν τόπο οι απειλές των Τούρκων στο Netflix-Μόνο στην Ελλάδα θα προβληθεί το Famagusta
Με τον Βαβούσκο θα δοκιμάσουν να παρουσιαστούν οι μοναχοί-Δεν τους ανέλαβε ο νέος δικηγόρος
Έκτακτη προσγείωση αεροσκάφους στην Τουρκία, λόγω απειλής για βόμβα
Οι επιστημονικές εξετάσεις θα καταδείξουν τα αίτια θανάτου του μουμιοποιημένου άντρα
Δημοσιοποίησε και το ΕΛΑΜ τους κοινοβουλευτικούς του συνεργάτες