Βρυξέλλες και όχι Βουδαπέστη η επόμενη άτυπη σύνοδος ΥΠΕΞ της ΕΕ ανακοίνωσε ο Μπορέλ

Στις Βρυξέλλες θα πραγματοποιηθεί τελικά μετά τις διακοπές το άτυπο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, και όχι στη Βουδαπέστη όπως θα γινόταν βάσει της πρακτικής που ακολουθείται σε κάθε Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, ως απάντηση σε ενέργειες και δηλώσεις της oυγγρικής Kυβέρνησης για τη στάση της ΕΕ στον πόλεμο στην Ουκρανία, ανακοίνωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ μετά τη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών τη Δευτέρα.

«Πρέπει να στείλουμε ένα μήνυμα, ακόμα και αν είναι ένα συμβολικό μήνυμα» εξήγησε ο κ. Μπορέλ αναφερόμενος στην απόφαση, η οποία εναπόκειται στον ίδιο στο πλαίσιο του ρόλου του Ύπατου Εκπροσώπου. Το μήνυμα αφορά την πρωτοβουλία του Ούγγρου Πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν να επισκεφθεί το Κίεβο, τη Μόσχα και την Κίνα τις οποίες παρουσίασε ως προσπάθειες ειρήνευσης, καθώς και δηλώσεις του Ούγγρου ΥΠΕΞ στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών.

Της δήλωσης Μπορέλ είχε προηγηθεί μια μακρά συζήτηση μεταξύ των Υπουργών Εξωτερικών, κατά την οποία τα κράτη μέλη ήταν διχασμένα κατά πόσο θα έπρεπε η άτυπη σύνοδος (γνωστή ως Gymnich) να πραγματοποιηθεί στα τέλη Αυγούστου στη Βουδαπέστη. Σχεδόν τα μισά ζητούσαν την ακύρωση της άτυπης συνόδου ή την διεξαγωγή της στις Βρυξέλλες, με ορισμένες χώρες μάλιστα να δηλώνουν πως δεν θα παραστούν αν τελικά η συνάντηση προγραμματιζόταν για την Ουγγαρία.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου μετά το τέλος της τακτικής συνόδου του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων του Ιουλίου, ο κ. Μπορέλ υπενθύμισε πως εναπόκειται στον ίδιο, ως Ύπατο Εκπρόσωπο, να αποφασίσει για το πότε και πού θα συγκαλέσει επίσημο ή άτυπο ΣΕΥ.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος σημείωσε πως από τη στιγμή που 25 κράτη μέλη τάχθηκαν υπέρ της καταδίκης των δηλώσεων της Ουγγαρίας  - με την εξαίρεση της ίδιας της Ουγγαρίας και της Σλοβακίας σύμφωνα με δημοσιεύματα - ήταν απαραίτητη μια συμβολική έστω απόφαση.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Λύση στο θέμα του καλωδίου έχει ο Τατάρ-Προτείνει ηλεκτρική διασύνδεση με την Τουρκία
Δεν υπάρχει πρόθεση αναβολής του Συνοδικού Δικαστηρίου-Πρέπει να παραστούν οι μοναχοί
Εβδομήντα παιδιά εξακολουθούν να αγνοούνται μετά την πυρκαγιά σε κοιτώνα σχολείου στην Κένυα
Έπιασαν τόπο οι απειλές των Τούρκων στο Netflix-Μόνο στην Ελλάδα θα προβληθεί το Famagusta
Με τον Βαβούσκο θα δοκιμάσουν να παρουσιαστούν οι μοναχοί-Δεν τους ανέλαβε ο νέος δικηγόρος
Έκτακτη προσγείωση αεροσκάφους στην Τουρκία, λόγω απειλής για βόμβα
Οι επιστημονικές εξετάσεις θα καταδείξουν τα αίτια θανάτου του μουμιοποιημένου άντρα
Δημοσιοποίησε και το ΕΛΑΜ τους κοινοβουλευτικούς του συνεργάτες
Επιχείρηση διάσωσης 27χρονου που υπέστη επιληπτικό επεισόδιο στη θάλασσα
Μοιραία βουτιά για 87χρονο-Ανασύρθηκε νεκρός από τη θάλασσα στην Πάφο