Ιωάννου: Η επανένωση της χώρας μας είναι μονόδρομος

Παρά τις δυσκολίες και τις προκλήσεις που δημιουργεί η άτεγκτη στάση και οι συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειες της τουρκικής πλευράς, για την ελληνοκυπριακή πλευρά η επανένωση της χώρας μας είναι μονόδρομος, είπε το βράδυ της Δευτέρας ο Υπουργός Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Ιωάννου στην ομιλία του στην εκδήλωση του Σωματείου «Διγενής Ακρίτας» Μόρφου για τις μαύρες επετείους του 1974.

Η παρούσα κατάσταση πραγμάτων, δεν μπορεί να αποτελεί το μέλλον της πατρίδας μας και ούτε θα γίνει ποτέ αποδεκτή, σημείωσε ακόμη.

Ο κ. Ιωάννου ανέφερε ότι είναι «με βαθιά συγκίνηση» που αποδέχθηκε την πρόσκληση του Προέδρου και των μελών του Σωματείου «της αγαπημένης μας Μόρφου», «Διγενής Ακρίτας», για τη σημερινή εκδήλωση, που πραγματοποιείται μισό αιώνα μετά από την τραγικότερη στιγμή της σύγχρονης Κυπριακής Ιστορίας. «Πενήντα χρόνια μετά το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή, είμαστε αναγκασμένοι να συναντόμαστε μακριά από τη γη που μας γέννησε», σημείωσε.

Μισό αιώνα μετά, πρόσθεσε, «εξακολουθούμε να βιώνουμε τις συνέπειες που προκάλεσε η βάρβαρη τουρκική εισβολή, ο βίαιος ξεριζωμός, ο χαμός των αγαπημένων μας, οι αγνοούμενοι και η συνεχιζόμενη κατοχή των εδαφών μας». Μισό αιώνα μετά, είπε ακόμη, «μας αποστερείται η αξιοποίηση των περιουσιών μας, η πρόσβαση στα σπίτια που με τα χέρια τους έχτισαν οι παππούδες μας», αναφέροντας ακόμη ότι, «δεν μπορούμε να γευτούμε τα πορτοκάλια από τους πορτοκαλεώνες της Μόρφου μας που με μόχθο καλλιεργούσαν οι πατεράδες μας, δεν μπορούμε να γιορτάσουμε τη Γιορτή του Πορτοκαλιού με τη λαμπρότητα που της πρέπει».

Πενήντα χρόνια μετά, είπε ο Υπουργός, «το ανατριχιαστικό ουρλιαχτό των σειρήνων στις 15 και τις 20 του Ιούλη, δεν μας επιτρέπει να ξεχάσουμε. Μας επιβάλλει να συνεχίσουμε τον αγώνα μέχρι την τελική δικαίωση, που δεν είναι άλλη από την επανένωση της πατρίδας μας». Μας υπενθυμίζει το χρέος μας απέναντι σε όσους ηρωικά έπεσαν για την υπεράσπιση της ελευθερίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Κύπρου μας, πρόσθεσε.

Μισό αιώνα μετά, οι πληγές παραμένουν ανοικτές και οι μνήμες νωπές, ανέφερε, προσθέτοντας ότι θα παραμείνουν ανοικτές όσο υφίσταται η παραβίαση των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των νόμιμων κατοίκων της χώρας, «όσο αποστερούμαστε τις βασικές μας ελευθερίες, όσο διοργανώνουμε εκδηλώσεις όπως η σημερινή, για να επαναλάβουμε την ανάγκη λύσης του Κυπριακού».

Η αδιάλλακτη στάση της τουρκικής πλευράς παραμένει όλα αυτά τα χρόνια το μεγαλύτερο εμπόδιο στις όποιες προσπάθειές μας για κατάληξη σε μια δίκαιη, λειτουργική και βιώσιμη λύση στο κυπριακό πρόβλημα, σημείωσε ο κ. Ιωάννου. «Μιας λύσης που θα τερματίζει τη συνεχιζόμενη κατοχή και θα επανενώνει τον τόπο και τον λαό, σε συνθήκες ασφάλειας, ειρήνης και προόδου», πρόσθεσε.

«Παρά τις δυσκολίες και τις προκλήσεις που δημιουργεί η άτεγκτη στάση και οι συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειες της τουρκικής πλευράς, για την ελληνοκυπριακή πλευρά η επανένωση της χώρας μας είναι μονόδρομος», είπε ακόμη. «Δεν υπάρχει άλλος δρόμος και δεν θα δεχθούμε την υπαναχώρηση από τις θέσεις αρχής και τα όσα το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών ορίζει στα σχετικά Ψηφίσματα», δήλωσε.

Η ρητορική που εξαπολύει η Τουρκία διά των αξιωματούχων της, ανέφερε, «αποδεικνύει περίτρανα ποια πλευρά επιδιώκει την αντιπαράθεση και τη διαιώνιση της παρούσας κατάστασης πραγμάτων», σημειώνοντας ότι, παρά τις αξιώσεις της τουρκικής πλευράς για λύση δύο κρατών, η ελληνοκυπριακή πλευρά παραμένει προσηλωμένη στο πλαίσιο λύσης της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, όπως αυτό έχει συμφωνηθεί.

Ο κ. Ιωάννου διαβεβαίωσε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας «εργάζεται άοκνα, με μεθοδικότητα, μέσω της διπλωματικής οδού, για την επιστροφή στο τραπέζι του διαλόγου, αξιώνοντας το δίκαιο αίτημα για μια συνολική λύση του Κυπριακού». «Είναι, εξάλλου, με δικές μας πρωτοβουλίες που καταφέραμε να εντείνουμε το ευρωπαϊκό και διεθνές ενδιαφέρον, με επιδιωκόμενο στόχο την επανέναρξη των συνομιλιών», πρόσθεσε. Σημείωσε ότι η προσπάθεια που καταβάλλεται τους τελευταίους μήνες από τον Γενικό Γραμματέα, μέσω της προσωπικής του απεσταλμένης, «επιβεβαιώνει τη δέσμευσή του» προς την επανέναρξη των ουσιαστικών συνομιλιών.

Πενήντα χρόνια είναι πάρα πολλά, είπε ο κ. Ιωάννου, αναφέροντας όμως, ότι δεν είναι αρκετά για να μας λυγίσουν, για να μας κάνουν να λησμονήσουμε τις περιουσίες μας, τους πεσόντες και τους αγνοουμένους μας, ούτε είναι ικανά να μας απομακρύνουν από τον στόχο μας. «Δεν θα εγκαταλείψουμε την προσπάθεια για άρση των τετελεσμένων που προκαλεί η συνεχιζόμενη τουρκική κατοχή», πρόσθεσε.

Κλείνοντας, ο κ. Ιωάννου είπε ότι αντλούμε τα διδάγματα της Ιστορίας μας «και με συλλογικότητα, ενότητα και ομοψυχία θα αγωνιστούμε, για να διεκδικήσουμε για τα παιδιά μας ένα καλύτερο μέλλον σε μια πατρίδα επανενωμένη, δημοκρατική και ευημερούσα». Αυτό το κράτος οραματιζόμαστε και αυτή την Κύπρο οφείλουμε να αφήσουμε ως παρακαταθήκη στις επερχόμενες γενιές, είπε τέλος.

Πηγή: KYΠΕ

Δειτε Επισης

Διαμαρτυρήθηκαν σε Γκουτέρες για τις γεωτρήσεις στο οικόπεδο 5 οι Τούρκοι-Προτάσσουν ξανά τα δύο κράτη
Η κινητικότητα στο Κυπριακό, οι χαμηλές προσδοκίες και τα ορόσημα του 2025
Επίσκεψη ΠτΔ στο υποβρύχιο USS Indiana στη Λεμεσό-«Η ΚΔ η λύση σε πολλές από τις κρίσεις στην περιοχή»
Κάνει απολογισμό της χρονιάς στο πρωτοχρονιάτικό του μήνυμα ο ΠτΔ-Δηλώνει πανέτοιμος για τη συνάντηση με Τατάρ
Απαντά στο "υπεξ" η Λευκωσία-«Η ΚΔ ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα σύμφωνα με διεθνές δίκαιο»
Με κατηγορίες κατά της Ε/κ πλευράς και «κυριαρχική ισότητα» το Πρωτοχρονιάτικο μήνυμα του Τατάρ
Tη ΔΕΑ επισκέφθηκε ο Τατάρ-«Το θέμα των αγνοουμένων δεν πρέπει να πολιτικοποιείται»
«Έχουν ξεπεράσει τους 542 οι Σύροι που ζήτησαν να επαναπατριστούν... Κάποιοι το έχουν πράξει ιδιωτικά»
Για «πολιτικοποίηση του θέματος των αγνοουμένων» κάνει λόγο το τ/κ μέλος ΔΕΑ
Γεραπετρίτης: Σκοπός της Ελλάδας ως μη μόνιμο μέλος ΣΑ να διατηρήσει το Κυπριακό στην ενεργό ατζέντα ΟΗΕ