Προκοπίου: Πολλαπλασιαστής ρίσκου στον πλανήτη η αστάθεια στις ΗΠΑ

Προβάδισμα στην Καμάλα Χάρις για το χρίσμα των Δημοκρατικών, την ώρα που μέχρι στιγμής Νάνσι Πελόζι και το ζεύγος Ομπάμα έχουν αποφύγει να τοποθετηθούν, μετά την απόσυρση Τζο Μπάιτεν από τη διεκδίκηση της Προεδρίας στις ΗΠΑ, δίνει η διεθνολόγος Άννα Κουκκίδη-Προκοπίου σε δηλώσεις της στο ΚΥΠΕ. Παράλληλα, εκτιμά πως η αστάθεια στα εσωτερικά των ΗΠΑ, σε συνδυασμό με το μεταβατικό πολιτικό στάδιο στο οποίο βρίσκονται Γαλλία, Βρετανία και Βρυξέλλες, λειτουργεί ως πολλαπλασιαστής ρίσκου σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Απαντώντας σε ερώτηση του ΚΥΠΕ για τις εξελίξεις με την απόσυρση της υποψηφιότητας του Τζο Μπάιντεν, η κ. Κουκκίδη-Προκοπίου είπε πως η απόσυρση του νυν Αμερικανού Προέδρου αυτό το Σαββατοκύριακο μάλλον του επιβλήθηκε εκ των έσω.

Σημείωσε πως τα πιο υψηλόβαθμα στελέχη των Δημοκρατικών, συμπεριλαμβανομένων των Κοινοβουλευτικών Εκπροσώπων του κόμματος στο Κογκρέσο και την πρώην Πρόεδρο του κοινοβουλευτικού σώματος Νάνσι Πελόζι, φαίνεται να έδωσαν κάποια διορία στον Πρόεδρο να αποσυρθεί μόνος του, ώστε να διαφυλάξει την αξιοπρέπεια του, πριν εκτεθεί δημόσια και μέσω των τελευταίων πολύ κακών δημοσκοπήσεων που δεν έχουν δει προς το παρόν το φως της δημοσιότητας.

«Η ανακοίνωση όμως ήταν κεραυνός εν αιθρία για τα περισσότερα άτομα στον άμεσο κύκλο των συνεργατών του Προέδρου, πολλοί εκ των οποίων πληροφορήθηκαν την είδηση μέσω Τουίτερ, όπως η υπόλοιπη ανθρωπότητα», είπε και πρόσθεσε πως αριθμός ιδιωτικών συναντήσεων φαίνεται να  είχε λάβει χώρα κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου στο εξοχικό του Προέδρου, όπου ο ίδιος βρισκόταν περιορισμένος με κορωνοϊό.

Η κ. Κουκκίδη-Προκοπίου ανέφερε, απαντώντας σε άλλη ερώτηση σχετικά με την προτίμηση του Τζο Μπάιντεν για το χρίσμα των Δημοκρατικών, παρότι δεν το έπραξε αμέσως, επανήλθε μετά την πρώτη του δημόσια ανακοίνωση με μια δεύτερη ανάρτηση, όπου εξέφραζε τη στήριξη του στην Αντιπρόεδρο Καμάλα Χάρις.

«Αυτό προφανώς της δίδει το προβάδισμα, αφού ‘κληρονομεί’ ένα στημένο επιτελείο, ένα ήδη οργανωμένο εκλογικό μηχανισμό και τους χρηματοδότες του Μπάιντεν. Ταυτόχρονα, οι δύο φημολογούμενοι ανθυποψήφιοι της για το χρίσμα των Δημοκρατικών που θα επικυρωθεί στο εκλογικό συνέδριο του Σικάγο μεταξύ 19-22 Αυγούστου, οι κυβερνήτες της Καλιφόρνιας και της Πενσυλβάνια, έχουν ήδη διευκρινίσει ότι δεν θα την αμφισβητήσουν αλλά τουναντίον θα στηρίξουν τη δική της υποψηφιότητα», είπε και σημείωσε πως η Καμάλα Χάρις έχει ήδη πάρει στήριξη και από την οικογένεια Κλίντον.

Πρόσθεσε πως η Νάνσι Πελόζι και το ζεύγος Ομπάμα έχουν όμως αποφύγει να τοποθετηθούν, κάτι που αφήνει ερωτηματικά εάν θα δώσουν την στήριξη τους σε κάποιο άλλο υποψήφιο. «Φήμες που ουδέποτε επιβεβαιώθηκαν, μάλλον το αντίθετο, θέλουν την Μισέλ Ομπάμα να κατεβαίνει ως υποψήφια, αφού φαίνεται να είναι η μόνη που δημοσκοπικά κερδίζει τον Ρεπουμπλικανό ανθυποψήφιο της, τον τέως Αμερικανό Πρόεδρο, Ντόναλντ Τράμπ. Άλλος πιθανός υποψήφιος είναι ο δημοφιλής Υπουργός Μεταφορών Pete Buttigieg. Όλα αυτά όμως θα κριθούν μέσω της εκλογικής διαδικασίας των εκλεκτόρων του κόμματος», ανέφερε στο ΚΥΠΕ.

Ερωτηθείσα τι σημαίνει μια νέα υποψηφιότητα των Δημοκρατικών στο διεθνές περιβάλλον και πώς επηρεάζει το νέο σκηνικό στις ΗΠΑ τις εξελίξεις στα ανοικτά μέτωπα των πολέμων στη διεθνή σκηνή, η διεθνολόγος είπε πως το γεγονός ότι υπάρχει αστάθεια και ασάφεια στην αμερικανική πολιτική σκηνή αναμφισβήτητα λειτουργεί ως πολλαπλασιαστής ρίσκου σε ολόκληρο τον πλανήτη.

«Με πολλά μέτωπα ανοικτά, σε Ουκρανία, Γάζα και Ερυθρά Θάλασσα, με την Κυβέρνηση της Βρετανίας και της Γαλλίας αλλά και τις Βρυξέλλες σε ένα μεταβατικό στάδιο, οι κλυδωνισμοί θα είναι μάλλον πολλοί κι απρόβλεπτοι μέχρι τον Νοέμβριο του 2024 που θα έχουμε νικητή ή νικήτρια στις ΗΠΑ», είπε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Λύση στο θέμα του καλωδίου έχει ο Τατάρ-Προτείνει ηλεκτρική διασύνδεση με την Τουρκία
Έπιασαν τόπο οι απειλές των Τούρκων στο Netflix-Μόνο στην Ελλάδα θα προβληθεί το Famagusta
Δημοσιοποίησε και το ΕΛΑΜ τους κοινοβουλευτικούς του συνεργάτες
Παίζει για τα χαρτοφυλάκια Μεσογείου ή Περιβάλλοντος το όνομα του Καδή
Τέλος τα εκλογικά βιβλιάρια, θα ψηφίζουμε και με άδεια οδήγησης-Οι αλλαγές στον εκλογικό νόμο
Συνεχίζεται η συζήτηση για τον Τατάρ στα κατεχόμενα
Ελάχιστοι οι Ε/κ που έχουν καταφύγει στην "επιτροπή ακίνητης περιουσίας"
Με ΕΕ και ΟΗΕ απαντά η Κυβέρνηση στις προκλήσεις κατοχικού καθεστώτος
Κλείδωσε η τριμερής των ΥΠΕΞ Κύπρου, Ελλάδας και Αιγύπτου στη Νέα Υόρκη
Τους 28 Κοινοβουλευτικούς Συνεργάτες του δημοσιοποίησε ο ΔΗΣΥ