Θα αποφασίσει μετά τη συζήτηση με ΥΠΕΞ αν γίνει το άτυπο ΣΕΥ στην Ουγγαρία ο Μπορέλ

Από τη συζήτηση με τους Υπουργούς Εξωτερικών κατά το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Δευτέρας επρόκειτο να εξαρτηθεί κατά πόσο θα προχωρήσει στην πραγματοποίηση του άτυπου Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ (Gymnich) στη Βουδαπέστη, μετά τις επισκέψεις του Ούγγρου Πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν σε Κίεβο, Μόσχα και Πεκίνο, ανέφερε κατά την άφιξή του στη σύνοδο που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες ο Ύπατος Εκπρόσωπος για την εξωτερική πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ.

Ερωτηθείς αν πρόκειται να συγκαλέσει τελικά την άτυπη σύνοδο, ο κ. Μπορέλ επεσήμανε πως αναμένει από τα κράτη μέλη να εκφράσουν τις απόψεις τους, και επεσήμανε πως η πραγματοποίηση ή όχι της συνόδου είναι δική του απόφαση. «Αφού τους ακούσω όλους, αφού το συζητήσουμε μεταξύ μας, θα αποφασίσω» σημείωσε.

Οι Υπουργοί Εξωτερικών επρόκειτο να συζητήσουν σε συνάντηση με περιορισμένη σύνθεση (μόνο δηλαδή των ΥΠΕΞ) για τα επόμενα βήματα μετά τις ενέργειες Ορμπάν καθώς και τις δηλώσεις του ΥΠΕΞ της Ουγγαρίας ο οποίος κατηγόρησε την ΕΕ πως προωθεί τον πόλεμο.

«Αυτό είναι εντελώς απαράδεκτο» ανέφερε ο κ. Μπορέλ σχολιάζοντας τα όσα ειπώθηκαν από πλευράς Ουγγαρίας. «Η ΕΕ στηρίζει την Ουκρανία και βούληση της είναι να τελειώσει ο πόλεμος στη βάση του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών» σημείωσε, προσθέτοντας πως τα κράτη μέλη επρόκειτο να συζητήσουν πώς βλέπουν τη στάση της Ουγγαρίας από τη στιγμή που ασκεί την Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν σπρώχνει για πόλεμο, δεν βρίσκεται στην πλευρά του πολέμου, βρίσκεται στο πλευρό της υπεράσπισης της Ουκρανίας απέναντι στην επιθετικότητα» ανέφερε.

Αναφερόμενος ακόμα στις συζητήσεις των κρατών μελών για το πώς θα στηρίξουν την αντιαεροπορική άμυνα της Ουκρανίας, ο κ. Μπορέλ υπενθύμισε πως αμέσως μετά την επίσκεψη Ορμπάν στη Μόσχα, Ρωσικές ρουκέτες κατέστρεψαν νοσοκομείο παιδιών στην Ουκρανία.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Σε 21 ανήλθε ο αριθμός των νεκρών από την πυρκαγιά σε σχολείο στην Κένυα
Συναγερμός από CIA και ΜΙ6-Η παγκόσμια τάξη πραγμάτων απειλείται όπως δεν έχουμε ξαναδεί από τον Ψυχρό Πόλεμο
Γιατί είναι σημαντικό να κοιμάστε πριν από τα μεσάνυχτα
Ζελένσκι: Έχουμε ένα ειρηνευτικό σχέδιο και θέλω να το παρουσιάσω στον Μπάιντεν
Η κραυγή απελπισίας της κόρης του Ντομινίκ Πελικό-Πώς να έχουμε φυσιολογική σεξουαλική ζωή;
Πόλεμος 12 μηνών στη Γάζα, χωρίς να φαίνεται ελπίδα για εκεχειρία
Αποκλεισμένες συνοριακές διαβάσεις ανάμεσα στη Σερβία και το Κόσοβο
Στη Γαλλία εκπαιδεύουν κοράκια για να καθαρίζουν το πάρκο
Χιλιάδες πολίτες στους δρόμους, της Γαλλίας-Διαμαρτύρονται για τον διορισμό του Μπαρνιέ στην πρωθυπουργία
Εκφράζει ανησυχίες η Ουκρανία για πιθανή μεταφορά ιρανικών βαλλιστικών πυραύλων στη Ρωσία