Πιο αποδοτικές και ποιοτικές υπηρεσίες υγείας για όλους τους πολίτες

Η παροχή υπηρεσιών φροντίδας υγείας στην Κύπρο βρίσκεται σε περίοδο σημαντικών αναβαθμίσεων, μέσω του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Ένα από τα σημαντικά έργα που ενισχύουν την αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό του συστήματος υγείας είναι η συμπερίληψη κριτηρίων ποιότητας και δεικτών απόδοσης στον τρόπο αμοιβής των παροχέων ενδοσοκομειακής φροντίδας υγείας και πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Η μεταρρύθμιση ύψους €300.000, προωθείται μέσω του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και στοχεύει στην ενίσχυση της αποτελεσματικότητας και της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας, μέσω της υιοθέτησης μοντέλων αμοιβής βασισμένων στην αξία.

Η αμοιβή των εν λόγω κατηγοριών παροχέων με βάση την αξία αποτυπώνεται στις αντίστοιχες Αποφάσεις αμοιβής που δημοσιεύονται στην Εφημερίδα της Δημοκρατίας.

Η μεταρρύθμιση έχει ήδη ξεκινήσει και αναπτύσσεται σταδιακά στη βάση βραχυπρόθεσμου, μεσοπρόθεσμου και μακροπρόθεσμου πλάνου. Ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας παρακολουθεί στενά την εφαρμογή των ποιοτικών κριτηρίων και δεικτών απόδοσης των νέων μεθόδων αμοιβής των παροχέων ενδονοσοκομειακής και πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και προβαίνει στις απαιτούμενες ενέργειες, όπου κρίνεται αναγκαίο.

Εισάγοντας μεθόδους αμοιβής των παροχέων υπηρεσιών υγείας βάσει της αξίας, δίνεται έμφαση στην ποιότητα των υπηρεσιών αντί στην ποσότητα. Έτσι, ενθαρρύνεται η πρόληψη, η έγκαιρη παρέμβαση και η αποδοτική χρήση των πόρων του Γενικού Συστήματος Υγείας.

Η σταδιακή συμπερίληψη ποιοτικών κριτηρίων και δεικτών απόδοσης στον τρόπο αμοιβής των παροχέων υπηρεσιών φροντίδας υγείας, αποτελεί ένα φιλόδοξο, αλλά απαραίτητο βήμα, για την ενίσχυση του συστήματος υγείας στην Κύπρο. Μέσω αυτής της μεταρρύθμισης, η Κύπρος στοχεύει να εξασφαλίσει πιο αποδοτικές και ποιοτικές υπηρεσίες υγείας για όλους τους πολίτες, ενώ παράλληλα διασφαλίζεται η βιωσιμότητα του συστήματος υγείας στο μέλλον.

Για την παρακολούθηση και συντονισμό της υλοποίησης του ΣΑΑ Κύπρου, έχει οριστεί ως αρμόδια Συντονιστική Αρχή, με απόφαση Υπουργικού Συμβουλίου, η Διεύθυνση Ανάπτυξης και Ανθεκτικότητας, που υπάγεται στη Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης, Υπουργείο Οικονομικών.

Μάθετε περισσότερα για το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Κύπρου στην ιστοσελίδα https://cyprus-tomorrow.gov.cy/

Δειτε Επισης

Ένα μοναδικό stand-up cabaret show έρχεται στην Κύπρο!
Η νέα σχολική χρονιά ξεκίνησε και στο Paradox Museum Limassol!
ΙδΕΚ: Παρουσίαση χρηματοδοτικού προγράμματος - Μέχρι και €30 χιλιάδες η χορηγία
Εκδήλωση Cyfield: Η νέα εποχή του κέντρου της Λευκωσίας
Xρηματοδοτικό πρόγραμμα ΙδΕΚ μέχρι και €30 χιλιάδες
Σεμινάριο «Customer Support & Interaction» από το PS Academy
ECOMMBX Legends Award - Στα χέρια των φιλάθλων η ανάδειξη των θρύλων του κυπριακού μπάσκετ
Έξυπνοι τρόποι να ανανεώσουμε τη ντουλάπα μας!
Αποκαλύπτοντας το μονοπάτι προς την ευεξία με τη Lidl Κύπρου στο 5ο Wellness Camp
“MountainFest”: To νέο δυναμικό φεστιβάλ από τον Οργανισμό Νεολαίας