Έγινε... Τούρκος με Δένδια ο Ερντογάν-«Ο Μητσοτάκης να τον βάλει στη θέση του»

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης χρειάζεται να βάλει αυτόν τον Υπουργό (Νίκο Δένδια) στη θέση του, δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν επικρίνοντας τη δήλωση Δένδια για κατοχικό στρατό. Για το Κυπριακό, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι καθίσταται σαφές μέρα με τη μέρα ότι το μοντέλο των δύο κρατών είναι η μόνη λύση στο Κυπριακό.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους κατά την επιστροφή του από την παράνομη επίσκεψή του στα κατεχόμενα, ο κ. Ερντογάν είπε ότι «το Κυπριακό δεν είναι μόνο δικό μας, αλλά και η κόκκινη γραμμή των 85 εκατομμυρίων ανθρώπων. Αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό μια για πάντα. Κανείς δεν έχει την πολυτέλεια να δει και να παρουσιάσει τον τουρκοκυπριακό λαό, το ουσιαστικό στοιχείο του νησιού, ως μειονότητα. Το επιβεβαιώσαμε κυριολεκτικά στη σημερινή μας επίσκεψη».

Υποστήριξε ότι «καθίσταται σαφές μέρα με τη μέρα ότι το μοντέλο των δύο κρατών είναι η μόνη λύση στο Κυπριακό». Ισχυρίστηκε επίσης ότι «η Τουρκία και ο τουρκοκυπριακός λαός έχουν κάνει κάθε θυσία στον δρόμο προς τη λύση. Αν και το κόμμα που είπε ‘ναι’ στο Σχέδιο Ανάν ήταν η Βόρεια Κύπρος, δυστυχώς ήταν οι Ελληνοκύπριοι που εκτιμήθηκαν».

Σύμφωνα με τον κ. Ερντογάν, «δεν είναι πλέον δυνατό να φτάσουμε πουθενά με αυτή την κατανόηση. Πουθενά δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς την καταγραφή της κυριαρχικής ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος των Τουρκοκυπρίων, που είναι κεκτημένα δικαιώματά τους. Ειλικρινά, δεν θεωρούμε δυνατό να ξεκινήσει μια νέα διαπραγματευτική διαδικασία χωρίς να καθιερωθεί μια εξίσωση όπου και τα δύο μέρη κάθονται και φεύγουν επί ίσοις όροις από το τραπέζι».

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας συνέχισε λέγοντας ότι «συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας για τον τερματισμό της άδικης απομόνωσης που υφίσταται διεθνώς η βόρεια Κύπρος. Κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για να διασφαλίσουμε ότι η βόρεια Κύπρος θα πάρει τη θέση που της αρμόζει κάτω από την ομπρέλα του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας και του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών».

Από αυτή την άποψη, είπε, «η συμμετοχή του κ. Τατάρ στη Σύνοδο Κορυφής των Τουρκικών Κρατών που πραγματοποιήθηκε στη Σούσα ήταν εξαιρετικά σημαντική. Ας ελπίσουμε ότι θα ακολουθήσουν νέα βήματα την επόμενη περίοδο».

Ο κ. Ερντογάν ρωτήθηκε για τις δηλώσεις του Έλληνα Υπουργού Άμυνας.

«Κατά καιρούς γινόμαστε μάρτυρες των προσπαθειών λαϊκιστών στην Ελλάδα να δυναμιτίσουν τις σχέσεις των δύο χωρών με τέτοιους λόγους. Θέλουμε να αναπτύξουμε τις σχέσεις μας με την Ελλάδα με μια προσέγγιση καλής γειτονίας. Φυσικά, αυτό δεν απαιτεί να παραμένουμε σιωπηλοί απέναντι σε τέτοιες αυταπάτες», απάντησε.

Όπως όλοι γνωρίζουν πολύ καλά, υποστήριξε, «η Τουρκία διεξήγαγε την κυπριακή ειρηνευτική επιχείρηση για την ειρήνη, όπως υποδηλώνει το όνομα, και ως αποτέλεσμα αυτής της επέμβασης εδραιώθηκε η ειρήνη».

Η Τουρκία, ισχυρίστηκε, «έκανε αυτή την ενέργεια για να θέσει ένα ξεκάθαρο και αιχμηρό τέλος στη γενοκτονία που ξεκίνησε τόσο από την ελληνοκυπριακή πλευρά όσο και από τους πραξικοπηματίες στην Ελλάδα εκείνη την περίοδο. Με άλλα λόγια, αυτή η παρέμβαση έγινε στα πλαίσια του δικαιώματος του εγγυητή που μας παραχωρεί το διεθνές δίκαιο».

Υποστήριξε ότι «ο Τούρκος στρατιώτης έχει ένδοξο παρελθόν να μην καταπιέζει ούτε τους εχθρούς του, αλλά να μην παραβιάζει ποτέ τα δικαιώματα των καταπιεσμένων. Θα συνεχίσει να ενεργεί με την ίδια κατανόηση σήμερα και στο μέλλον. Πρέπει να ξέρουν ότι στα εδάφη που πάτησε το πόδι του ο Μεχμέττσικ θα επικρατήσει ειρήνη, όχι κατοχική κουλτούρα».

Ο κ. Ερντογάν αναφέρθηκε σε συνομιλία που είχε με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στην τελευταία σύνοδο του ΝΑΤΟ, λέγοντας ότι του είπε πως «την ίδια μέρα θα βρεθώ στη βόρεια Κύπρο και θα απευθυνθώ στον λαό της Βόρειας Κύπρου εκεί. Έμαθα ότι θα είσαι και στο Νότο και θα απευθύνεσαι εκεί».

«'Υποθέτω ότι δεν θα κάνουμε δηλώσεις που θα ενοχλούσαν ο ένας τον άλλον', είπα. Είπε ότι σκέφτεται το ίδιο με εμένα. Αλλά δυστυχώς, ο Έλληνας Υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας είχε άλλη διάθεση, προφανώς δεν γνώριζε τη συνάντησή μας με τον Μητσοτάκη, έκανε δηλώσεις άλλες. Δεν θα μπορούσε να υπάρξει πιο αγενής και ανήθικη δήλωση από το να να πει ότι οι Τούρκοι ήταν εισβολείς εκεί», υποστήριξε.

Επομένως, είπε, «ο κ. Μητσοτάκης χρειάζεται να βάλει αυτόν τον Υπουργό στη θέση του. Δεν χρειάζεται να μιλήσουμε πολύ περισσότερο πάντως. Έχουμε ήδη μιλήσει για το τι θα μιλήσουμε σήμερα. Συνεχίζουμε το δρόμο μας», ανεφερε.

Σε άλλη ερώτηση, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι «αυτή τη στιγμή χτίζουμε το κτίριο της προεδρίας της βόρειας Κύπρου και το κτίριο της βουλής της βόρειας Κύπρου στο νησί. Είπα να τα δω, τι κατάσταση είναι. Και τα δύο είναι υπέροχα κτίρια. Αν θέλει ο Θεός θα έχουν τελειώσει το αργότερο στα μέσα Νοεμβρίου». Πρόσθεσε ότι όταν αυτά τα δύο κτίρια ολοκληρωθούν θα κτιστεί ένα όμορφο τζαμί δίπλα τους. 

Υποθέτω, συνέχισε, «ότι δεν υπάρχει τίποτα πιο σημαντικό από αυτές τις βάσεις. Αυτοί χτίζουν στρατιωτικές βάσεις, εμείς χτίζουμε πολιτικές βάσεις. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

Ο κ. Ερντογάν είπε επίσης ότι πρέπει να αποφευχθούν βήματα «που δεν θα συμβάλουν ποτέ στην ειρήνη του νησιού, θα αυξήσουν τις εντάσεις και θα οδηγήσουν σε παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου». Σύμφωνα με τον ίδιο «το να είναι συμβαλλόμενο μέρος στη σφαγή στο Ισραήλ δεν θα ωφελήσει ούτε τους Έλληνες ούτε την Ελλάδα».

Επιπλέον, πρόσθεσε, «εάν χρειαστεί, μπορούμε να χτίσουμε ναυτικές βάσεις και ναυτικές δομές στο βορρά. Έχουμε και θάλασσα. Για παράδειγμα, αγοράζουμε ένα νέο πλοίο φυσικού αερίου. Πλωτό πλοίο πλατφόρμας λειτουργίας αερίου που θα χρησιμοποιηθεί στην παραγωγή φυσικού αερίου στο Πεδίο Φυσικού Αερίου Sakarya. Σε περίπου 2 μήνες θα βρίσκεται στην Τουρκία. Έχει μήκος 300 μέτρα και πλάτος 58 μέτρα».

«Αυτή η πλατφόρμα, η οποία θα παράγει αρκετό φυσικό αέριο για 5 εκατομμύρια νοικοκυριά, μπορεί να παραμείνει εκεί για 15-20 χρόνια. Είναι σχεδόν σαν βάση. Φεύγει την επόμενη εβδομάδα και θα έρθει στην Τουρκία. Μόλις δουν αυτή τη βάση, τους αρκεί», κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Επιχείρηση διάσωσης 27χρονου που υπέστη επιληπτικό επεισόδιο στη θάλασσα
Μοιραία βουτιά για 87χρονο-Ανασύρθηκε νεκρός από τη θάλασσα στην Πάφο
Παίζει για τα χαρτοφυλάκια Μεσογείου ή Περιβάλλοντος το όνομα του Καδή
Τέλος τα εκλογικά βιβλιάρια, θα ψηφίζουμε και με άδεια οδήγησης-Οι αλλαγές στον εκλογικό νόμο
Συνεχίζεται η συζήτηση για τον Τατάρ στα κατεχόμενα
Ελάχιστοι οι Ε/κ που έχουν καταφύγει στην "επιτροπή ακίνητης περιουσίας"
Με ΕΕ και ΟΗΕ απαντά η Κυβέρνηση στις προκλήσεις κατοχικού καθεστώτος
Ησαΐας καλεί Ανδριάνα;
Κλείδωσε η τριμερής των ΥΠΕΞ Κύπρου, Ελλάδας και Αιγύπτου στη Νέα Υόρκη
Τους 28 Κοινοβουλευτικούς Συνεργάτες του δημοσιοποίησε ο ΔΗΣΥ