«Φωτιά» στη Μέση Ανατολή-Γιατί το Ισραήλ απάντησε στους Χούτι με βομβαρδισμό στην Υεμένη
07:00 - 21 Ιουλίου 2024
Ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη εξαπέλυσαν το Σάββατο επιδρομές σε στόχους των ανταρτών Χούτι στη πόλη-λιμάνι Χοντέιντα στην Υεμένη, προκαλώντας μια τεράστια πυρκαγιά, την επομένη της φονικής επίθεσης με drone στο Τελ Αβίβ που πραγματοποίησαν οι Υεμενίτες αντάρτες.
Η άμεση απάντηση του Ισραήλ, για την οποία μάλιστα πολύ γρήγορα ανέλαβε την ευθύνη, φέρνει μια νέα κλιμάκωση στην ευρύτερη περιοχή. Είναι μάλιστα τα πρώτα πλήγματα στην Υεμένη για τα οποία το Ισραήλ αναλαμβάνει την ευθύνη.
🇾🇪A footage from Hudayda port explosion due to IAF strike on Houthi's controlled region.
— Mo Ghaoui (@moghaoui) July 20, 2024
Reminder that : Houthis in repeated statements, and as recent as of July 9th, kept threatening to strike back ... 🇸🇦KSA if their airspace is used.
Don't know how this info plays into that pic.twitter.com/dOdHt3w6gz
Looks like authorities in al-Hudaydah were able to get a drone up over the oil depot. pic.twitter.com/8D0aiODP7m
— The Intel Crab (@IntelCrab) July 20, 2024
Τα πολεμικά αεροσκάφη του Ισραήλ, «έπληξαν στρατιωτικούς στόχους του τρομοκρατικού καθεστώτος των Χούτι στην περιοχή του λιμανιού Χοντέιντα της Υεμένης, σε αντίποινα σε εκατοντάδες επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν κατά του κράτους του Ισραήλ» από τους αντάρτες τους τελευταίους μήνες, ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός.
Για τουλάχιστον 80 τραυματίες από τις ισραηλινές επιδρομές μιλούν οι Χούτι, που υποστηρίζουν ότι οι περισσότεροι τραυματίες έχουν υποστεί «σοβαρά εγκαύματα».
Israel bombed sites in Yemen linked to the Iran-backed Houthi militia on Saturday in retaliation for a deadly drone attack in Tel Aviv a day earlier. It was the first time Israel has publicly struck the group following months of escalating Houthi attacks. https://t.co/zpPsuNn8fz pic.twitter.com/dJRIaE7c6z
— The New York Times (@nytimes) July 20, 2024
Ισραηλινός στρατιωτικός αξιωματούχος τόνισε ότι η επιχείρηση έπληξε στόχους διπλής (πολιτικής και στρατιωτικής) χρήσης, μεταξύ των οποίων και ενεργειακών υποδομών.
Συμπλήρωσε πως το Ισραήλ είχε ενημερώσει τους συμμάχους πριν από τις επιδρομές, οι οποίες ο στρατός τόνισε ότι διεξήχθησαν από ισραηλινά μαχητικά F-15, τα οποία όλα επέστρεψαν με ασφάλεια στη βάση τους.
Enough is enough.
— LTC (S.) Nadav Shoshani (@LTC_Shoshani) July 20, 2024
After more than 220 projectiles the Houthi terrorists fired at Israelis in 9 months and their attack this Friday on a civilian area in Tel Aviv.
Today we said- enough is enough. pic.twitter.com/I4oiM9mm2d
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου με τηλεοπτικό του μήνυμα δήλωσε ότι το λιμάνι που βομβαρδίστηκε σήμερα από ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη στην Υεμένη χρησιμοποιείτο ως σημείο εισόδου για τους Χούτι για να παραλαμβάνουν ιρανικά όπλα. Ο Νετανιάχου είπε ότι το πλήγμα, που έγινε σε απόσταση περίπου 1.800 χλμ από τα σύνορα του Ισραήλ, αποτελεί μια υπενθύμιση στους εχθρούς ότι δεν υπήρχε μέρος που να μην μπορούσε να φτάσει το Ισραήλ.
Από την πλευρά τους οι Υεμενίτες αντάρτες προειδοποίησαν ότι το Ισραήλ «θα πληρώσει το τίμημα» για τις σημερινές επιθέσεις του, που σύμφωνα με τους ίδιους προκάλεσαν θύματα. Οι Χούτι δεν θα διστάσουν να επιτεθούν σε «ζωτικής σημασίας στόχους» στο Ισραήλ, δήλωσε στρατιωτικός εκπρόσωπος του κινήματος μετά τις αεροπορικές επιδρομές.
«Η σιωνιστική οντότητα θα πληρώσει το τίμημα για τη στοχοθέτηση μη στρατιωτικών εγκαταστάσεων και θα απαντήσουμε στην κλιμάκωση με κλιμάκωση», προειδοποίησε ο Μοχάμεντ αλ Μπουχαΐτι, μέλος του πολιτικού γραφείου των Χούτι.
Ανώτερος αξιωματούχος των ανταρτών, ο Μοχάμεντ Αμπντελσαλάμ, καταδίκασε τη «βάρβαρη επίθεση του Ισραήλ» εναντίον του στρατηγικού λιμανιού της Χοντέιντα.
al-Hudaydah Port is divided between fuel/oil farms and a bulk cargo terminal.
— The Intel Crab (@IntelCrab) July 20, 2024
Curious to see if the IDF targeted the container terminal as well. There are several cranes there that assist in the loading and unloading of shops. pic.twitter.com/pl1Le24AF4
Όπως δήλωσε ο ίδιος με ανάρτηση σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η επίθεση έπληξε «εγκαταστάσεις αποθήκευσης καυσίμων και ένα εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας» στη Χοντέιντα και είχε στόχο «να πιέσει την Υεμένη να σταματήσει να υποστηρίζει» τους Παλαιστίνιους.
Οι «εχθρικές επιδρομές» προκάλεσαν θύματα, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας των Χούτι, χωρίς εξαρχής να δώσει ακριβή απολογισμό.
Το τηλεοπτικό δίκτυο Al-Massirah μετέδωσε εικόνες με άμαχους πολίτες της Υεμένης να λαμβάνουν πρώτες βοήθειες σε νοσοκομεία μετά τις ισραηλινές επιδρομές, σύμφωνα με το δίκτυο. Ορισμένοι φαίνονταν να έχουν επιδέσμους και να είναι ξαπλωμένοι σε φορεία. Ένας άνδρας που μίλησε στο Al-Massirah είπε ότι πολλοί από τους τραυματίες ήταν λιμενικοί.
Οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί προκάλεσαν τεράστια φωτιά και τεράστιες ζημιές στο λιμάνι. Μια πελώρια στήλη μαύρου καπνού υψωνόταν στον ουρανό, σύμφωνα με εικόνες του Al-Massirah. «Ομάδες πολιτικής άμυνας και πυροσβέστες προσπαθούν να σβήσουν τη φωτιά που καίει δεξαμενές πετρελαίου του λιμανιού», μετέδωσε.
Στο ζήτημα παρενέβη και η Χεζμπολάχ που προειδοποίησε ότι οι ισραηλινές επιδρομές κατά των Χούτι (συμμάχων της Χεζμπολάχ) σηματοδοτούν μια «επικίνδυνη καμπή», εννέα μήνες μετά την έναρξη του πολέμου μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας.
«Η ανόητη ενέργεια του σιωνιστή εχθρού προαναγγέλλει μια νέα επικίνδυνη φάση στη σύγκρουση σε ολόκληρη την περιοχή», προειδοποίησε η Χεζμπολάχ, που υποστηρίζεται από το Ιράν, καθώς και από τους Παλαιστίνιους και τους συμμάχους της Υεμένης.
Αντίποινα στα αντίποινα
«Το αίμα Ισραηλινών πολιτών έχει τίμημα», δήλωσε ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ μετά την επίθεση, λέγοντας ότι ήταν ένα μήνυμα, απειλώντας με αντίποινα κατά των Χούθι. «Αυτό έχει αποδειχθεί ξεκάθαρα στον Λίβανο, τη Γάζα, την Υεμένη και άλλα μέρη – αν τολμήσουν να μας επιτεθούν, το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο», δήλωσε.
Tην Παρασκευή τις πρώτες πρωινές ώρες ένα ιρανικής κατασκευής drone μεγάλου βεληνεκούς έπληξε το κέντρο του Τελ Αβίβ σκοτώνοντας έναν άνθρωπο και τραυματίζοντας ελαφρά άλλοι τέσσερις, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό και τις υπηρεσίες πρώτων βοηθειών. Οι Χούτι ανέλαβαν με την ευθύνη για την επίθεση αυτή.
«Η φωτιά που καίει αυτή τη στιγμή στη Χοντέιντα είναι ορατή σε όλη τη Μέση Ανατολή και η σημασία είναι ξεκάθαρη», είπε. «Οι Χούτι μας επιτέθηκαν πάνω από 200 φορές. Την πρώτη φορά που σκότωσαν έναν Ισραηλινό πολίτη, τους βομβαρδίσαμε. Και θα το κάνουμε αυτό σε οποιοδήποτε μέρος μπορεί αυτό να χρειαστεί», συμπλήρωσε.
Τα σημερινά πλήγμα στη Χοντέιντα είναι τα πρώτα για τα οποία αναλαμβάνει την ευθύνη το Ισραήλ εναντίον της Υεμένης, δήλωσε ο Μοχάμεντ Αλμπάσα, αναλυτής σε θέματα Μέσης Ανατολής της Navanti με έδρα τις ΗΠΑ.
Το λιμάνι Χοντέιντα, ένα βασικό σημείο εισόδου για καύσιμα και αγαθά σε περιοχές της Υεμένης που ελέγχονται από τους αντάρτες, παρέμεινε ουσιαστικά άθικτο καθ' όλη τη διάρκεια του πολέμου στην Υεμένη, σημείωσε.
«Τώρα οι έμποροι φοβούνται ότι (αυτά τα πλήγματα) θα επιδεινώσουν την ήδη κρίσιμη κατάσταση της επισιτιστικής και ανθρωπιστικής ασφάλειας στη βόρεια Υεμένη, καθώς το μεγαλύτερο μέρος του εμπορίου διέρχεται από αυτό το λιμάνι», τόνισε.
Κλιμάκωση στην... υπάρχουσα κλιμάκωση
Από τον περασμένο Νοέμβριο, οι προσκείμενοι στο Ιράν αντάρτες της Υεμένης εξαπολύουν συχνά επιθέσεις με πυραύλους και drones εναντίον ισραηλινών πόλεων και εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο του Άντεν, τα οποία συνδέονται με το Ισραήλ, εκφράζοντας με αυτόν τον τρόπο – όπως υποστηρίζουν – την αλληλεγγύη τους προς τον παλαιστινιακό λαό.
Τους τελευταίους μήνες, ανέλαβαν την ευθύνη για πολλές επιθέσεις με στόχο την ισραηλινή πόλη Εϊλάτ, στην Ερυθρά Θάλασσα, αλλά η συντριπτική πλειοψηφία των βλημάτων αναχαιτίστηκε.
Τον Δεκέμβριο, οι ΗΠΑ, κύριος σύμμαχος του Ισραήλ, συγκρότησαν πολυεθνική στρατιωτική δύναμη για την προστασία της ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα και έχουν εξαπολύσει πολυάριθμα πλήγματα κατά των Χούθι στην Υεμένη από τον Ιανουάριο, με τη βοήθεια του βρετανικού στρατού
Ο πόλεμος στην Υεμένη, τη φτωχότερη χώρα στην Αραβική Χερσόνησο, μαίνεται από το 2014 με αντιμαχόμενους τους Χούτι και την κυβέρνηση που υποστηρίζεται από τη Σαουδική Αραβία. Ο πόλεμος έχει προκαλέσει μια από τις πιο σοβαρές ανθρωπιστικές κρίσεις στον κόσμο.
Οι βομβαρδισμοί έρχονται εν μέσω του καταστροφικού πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας - που μαίνεται εννέα μήνες και της κλιμάκωση της καθημερινής ανταλλαγής πυρών μεταξύ ισραηλινών δυνάμεων και της υποστηριζόμενης από το Ιράν Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο, με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό να ετοιμάζεται να ταξιδέψει στην Ουάσινγκτον όπου πρόκειται να κάνει ομιλία στο αμερικανικό Κογκρέσο.
Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Ισραελ Κατς ζήτησε ευρύτερη διεθνή δράση για την ενίσχυση των κυρώσεων κατά του Ιράν, το οποίο, όπως δήλωσε, υποστηρίζει τις προσπάθειες των Χούθι να διαταράξουν την ελευθερία των θαλασσών και των εμπορικών οδών. «Το Ιράν είναι το κεφάλι του φιδιού - πρέπει να σταματήσει τώρα», είπε.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ