Καταγγελίες και παράπονα πίσω από τις οδηγίες για CCTV σε γυμναστήρια-Διαφωνούν στα σημεία οι ιδιοκτήτες

Οι καταγγελίες και τα παράπονα που τέθηκαν ενώπιον της Επιτρόπου Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων Ειρήνης Λοϊζίδου-Νικολαΐδου, από εργαζόμενους ή ακόμα και πελάτες γυμναστηρίων για συνεχή καταγραφή τους από κλειστά κυκλώματα παρακολούθησης εντός των χώρων εργασίας τους, αλλά και η επιβεβαίωση των καταγγελιών που έγινε μέσα από επιτόπιους ελέγχους, ήταν η αιτία για την ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο της Επιτρόπου την περασμένη Δευτέρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:Σε συγκεκριμένους χώρους κλειστά κυκλώματα σε γυμναστήρια-Κατευθυντήριες γραμμές από Λοϊζίδου

Στην ανακοίνωσή της, η Επίτροπος επιχειρεί μια χαρτογράφηση των χώρων που επιτρέπεται η χρήση καμερών στα γυμναστήρια, αλλά και των χώρων που απαγορεύεται, ώστε οι ιδιοκτήτες να συμμορφωθούν με τις οδηγίες και να διακοπεί η ανεξέλεγκτη χρήση τους.

Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές που δόθηκαν, επιτρέπεται η λειτουργία κλειστών κυκλωμάτων σε είσοδο/έξοδο γυμναστηρίου, χώρο στάθμευσης (νοουμένου ότι η χρήση και/ή διαχείρισή του είναι υπό την ευθύνη του γυμναστηρίου), περιμετρικά του γυμναστηρίου, καταγράφοντας εντός των ορίων της ιδιωτικής περιουσίας, ως επίσης και στην υποδοχή, εστιάζοντας αποκλειστικά στο ταμείο.

Αντίθετα, απαγορεύεται σε χώρους με μηχανήματα/ χώρους στους οποίους γυμνάζονται φυσικά πρόσωπα, κουζίνα, αποχωρητήρια/ αποδυτήρια και γραφεία. Μάλιστα, η Επίτροπος επισημαίνει πως δεν επιτρέπεται η καταγραφή ήχου, σε καμία περίπτωση, αφού κάτι τέτοιο παρεμβαίνει υπερβολικά στην ιδιωτικότητα των υποκειμένων των δεδομένων.

Σύμφωνα με αρμόδια πηγή, η απόφαση για έκδοση της ανακοίνωσης, ώστε να δοθούν κατευθυντήριες γραμμές στους ιδιοκτήτες γυμναστηρίων, έγινε κατόπιν αρκετών ελέγχων, έπειτα από τους οποίους εντοπίστηκαν παρανομίες, ενώ υπήρξαν καταγγελίες από εργαζόμενους, οι οποίοι διαμαρτύρονταν για το γεγονός ότι παρακολουθούνταν από το κλειστό κύκλωμα καθ' όλη τη διάρκεια της εργασίας τους, πράγμα που κρίνεται ως υπερβολικό από το γραφείο της Επιτρόπου.

Όπως εξήγησε η ίδια πηγή, σε όσα γυμναστήρια εντοπίστηκαν παραβιάσεις της νομοθεσίας, δόθηκαν οδηγίες για να γίνουν οι ανάλογες αλλαγές, σε εύλογο χρονικό διάστημα και στην συνέχεια να σταλούν ενημερώσεις στην Επίτροπο. Μάλιστα, με την πάροδο συγκεκριμένου χρόνου θα γίνει επανέλεγχος, ώστε να διαπιστωθεί ότι υπήρξε συμμόρφωση. Σε περίπτωση που κάτι τέτοιο δεν συμβεί αναμένεται η επιβολή προστίμου.

Συμφωνούν στο πλαίσιο αλλά... διαφωνούν στα σημεία

Θέση των ιδιοκτητών Γυμναστηρίων είναι πως το πλαίσιο που τίθεται μέσα από την ανακοίνωση της Επιτρόπου τους βρίσκει σύμφωνους, ωστόσο διαφωνούν σε ένα συγκεκριμένο - βασικό - σημείο, που αφορά την απαγόρευση τοποθέτησης καμερών σε χώρους που υπάρχουν μηχανήματα.

Κι αυτό διότι, με τη χρήση καμερών σε χώρους που υπάρχουν μηχανήματα, γίνεται, όπως υποστηρίζουν, πιο εύκολος ο έλεγχος για τυχόν κλοπές ή ακόμα και για τον τρόπο που κάνουν μια άσκηση οι πελάτες κι έτσι μπορούν να τους προστατεύσουν από τυχόν κινδύνους.

Μιλώντας στον REPORTER, ο πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Ιδιοκτητών Γυμναστηρίων, Νίκος Μαυρουδής, θέλησε αρχικά να ξεκαθαρίσει ότι ο Σύνδεσμος αντιπροσωπεύει τα αδειούχα γυμναστήρια και πρέπει να έχει άδεια από τον ΚΟΑ. «Τα αδειούχα προσπαθούν να τηρούν όλες τις νόμιμες διαδικασίες. Στην πλειοψηφία των γυμναστηρίων που έχουμε στην Κύπρο, είμαστε μειοψηφία τα αδειούχα γυμναστήρια. Άρα όταν ένα γυμναστήριο δεν είναι αδειούχο, πιστεύουμε ότι δεν τηρούν καμία από τις οδηγίες ή νομοθεσίες, μεταξύ των οποίων και τα προσωπικά δεδομένα».

Όπως εξήγησε, «συμφωνούμε με την Επίτροπο σε μεγάλο βαθμό ότι πρέπει να σεβόμαστε την ιδιωτικότητα των πελατών και των εργαζομένων και επίσης όπου αναφέρεται ότι επιτρέπεται να έχουμε τις κάμερες, τις έχουμε τοποθετημένες. Στα σημεία που αναφέρει ότι απαγορεύεται να έχουμε κάμερες όπως αποχωρητήρια/αποδυτήρια/γραφεία/κουζίνες, δεν έχουμε. Ούτε καταγράφουμε ήχο».

Παρόλα αυτά, υπέδειξε ότι υπάρχει ένα θέμα με βάση την ανακοίνωση και γι’ αυτό το λόγο ζήτησαν την ερχόμενη εβδομάδα να έχουν συνάντηση με την Επίτροπο, ώστε να μεταφέρουν τις ανησυχίες τους.

«Το θέμα αφορά την απαγόρευση των καμερών σε χώρο που έχουμε μηχανήματα και κάνει ο κόσμος γυμναστική. Θέση μας είναι ότι το γυμναστήριο σας επιχείρηση είναι διαφορετικό από άλλες επιχειρήσεις όπως καταστήματα και σουπερμάρκετ. Ο κόσμος μπαίνει και μένει αρκετή ώρα μέσα και την ώρα που μένει εκεί κάνει ασκήσεις. Άρα είναι πολύ εύκολο να κάνει λάθος κινήσεις και να τραυματιστεί. Άρα οι κάμερες ήταν πολύ σημαντικό εργαλείο της δουλειάς μας, όχι για να παρακολουθούμε πελάτες, αλλά για την ασφάλεια τους», είπε ο κ. Μαυρουδής.

Θέλοντας να ενισχύσει τη θέση του, είπε ότι «οι χώροι είναι μεγάλοι και έχουν τυφλά σημεία, άρα δεν είναι αρκετοί ένας ή δύο γυμναστές για να παρακολουθούν όλους τους χώρους. Έχουμε γυμναστήρια που έχουν πισίνες και παιδάκια που κάνουν μαθήματα, άρα είναι ένα σημαντικό εργαλείο. Μάλιστα, οι πελάτες μας είπαν πολλές φορές ότι με τις κάμερες νιώθουν ασφάλεια. Δεν θα τους πειράξει κάποιος, δεν θα γίνουν κλοπές και λοιπά, άρα λειτουργούν προς όφελος τους».

Καταληκτικά, ανέφερε ότι «όταν πας σε ένα γυμναστήριο δεν είναι κάποιος μόνος του, πάντα υπάρχει κόσμος μέσα, δεν τίθεται θέμα ιδιωτικότητας. Για μας το θέμα ασφάλειας των μελών είναι το νούμερο ένα και οι κάμερες σε αυτό βοηθούν. Δεν γυρίζουμε και δείχνουμε εικόνες από κάμερες, όποιος το κάνει αυτό είναι άξιος της τύχης του».

Πάντως, με δεδομένο ότι η ανακοίνωση της Επιτρόπου στηρίζεται στις πρόνοιες της νομοθεσίας, θεωρητικά είναι δύσκολο να προκύψει ανατροπή σε σχέση με τις κατευθυντήριες γραμμές που δόθηκαν, ωστόσο το σκηνικό θα ξεκαθαρίσει πλήρως μετά τη συνάντηση.

Δειτε Επισης

Πάρα πολύ καλά κύλησε η πρώτη μέρα στην τεχνική εκπαίδευση
Έκτακτη προσγείωση αεροσκάφους στην Τουρκία, λόγω απειλής για βόμβα
Οι επιστημονικές εξετάσεις θα καταδείξουν τα αίτια θανάτου του μουμιοποιημένου άντρα
Επιχείρηση διάσωσης 27χρονου που υπέστη επιληπτικό επεισόδιο στη θάλασσα
Μοιραία βουτιά για 87χρονο-Ανασύρθηκε νεκρός από τη θάλασσα στην Πάφο
Παίζει για τα χαρτοφυλάκια Μεσογείου ή Περιβάλλοντος το όνομα του Καδή
Τέλος τα εκλογικά βιβλιάρια, θα ψηφίζουμε και με άδεια οδήγησης-Οι αλλαγές στον εκλογικό νόμο
Ησαΐας καλεί Ανδριάνα;
Αρχή σχολικής χρονιάς εν μέσω καινοτομιών και νέων δράσεων δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος
Θα στηρίξει προσπάθειες ΥΠΑΝ για ενίσχυση δημόσιου σχολείου η ΔΗΠΑ