Έστειλε επιστολή σε Βέμπερ και ηγέτες του ΕΛΚ για το Κυπριακό η Αννίτα-«Αποτύπωση του δράματος»

Μισός αιώνας εισβολής και κατοχής. Μισός αιώνας κατάφωρης παραβίασης του διεθνούς δικαίου και των στοιχειωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Με αφορμή την τραγική επέτειο της βάρβαρης τουρκικής εισβολής στην Κύπρο η Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού κ. Αννίτα Δημητρίου, απέστειλε χθες επιστολή προς τον Πρόεδρο κ. Μάνφρεντ Βέμπερ και τους ηγέτες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Η επιστολή, η οποία συνοδεύεται και από σχετικό οπτικό υλικό, αποτελεί μια συνολική αποτύπωση του δράματος της Κύπρου, της καταστροφής και του ολέθρου που έσπειρε ο Αττίλας στο νησί, ενώ ενημερώνει παράλληλα για όλες τις πτυχές του Κυπριακού και το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει, λόγω της Τουρκικής αδιαλλαξίας.

Παρά τις συνεχιζόμενες προσπάθειες για επανένωση και εγκαθίδρυση μιας διαρκούς ειρήνης, η Κύπρος παραμένει μοιρασμένη σημειώνει στην επιστολή της η κ. Δημητρίου αναδεικνύοντας την εμμονή της Τουρκίας και του κατοχικού καθεστώτος σε λύση δύο χωριστών κρατών, η οποία εκφεύγει από τη γραμμή των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και των αρχών και αξιών της ΕΕ και δεν μπορεί ποτέ να γίνει αποδεκτή.

Στην επιστολή της η κ. Δημητρίου σημειώνει την προσπάθεια της Άγκυρας να δημιουργήσει νέα τετελεσμένα με την παραβίαση του status quo και τις έκνομες ενέργειες της στην Αμμόχωστο, αλλά και την απειλητική διχαστική ρητορική της με απώτερο στόχο να δυναμιτίσει κάθε προσπάθεια επανέναρξης ενός ουσιαστικού διαλόγου, για μια συνολική και διαρκή διευθέτηση του κυπριακού.

Παράλληλα η κ. Δημητρίου επιβεβαιώνει την ισχυρή βούληση της ελληνοκυπριακής πλευράς για επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων, με στόχο την επίτευξη μιας συνολικής και βιώσιμης λύσης προς όφελος όλου του κυπριακού λαού, χωρίς κατοχικά στρατεύματα και αναχρονιστικές εγγυήσεις, χωρίς επεμβατικά δικαιώματα τρίτων χωρών, στη βάση της ΔΔΟ με πολιτική ισότητα σύμφωνα με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες.

Τέλος καλεί τους ηγέτες του ΕΛΚ, την ΕΕ και τη διεθνή κοινότητα να στρέψουν την προσοχή τους στην Κύπρο, να στείλουν ένα ισχυρό μήνυμα σταθερότητας, αναλαμβάνοντας ενεργότερο ρόλο στην προσπάθεια για άρση του αδιεξόδου και επανένωση του νησιού. «Αυτή είναι η στιγμή για την ευρωπαϊκή μας οικογένεια να δείξει αλληλεγγύη για ένα ισότιμο κράτος μέλος της. Αυτή είναι η στιγμή για την ΕΕ να δείξει ότι δεν μπορεί να μένει αδρανής, ενώ η Τουρκία συνεχίζει να συμπεριφέρεται με τρόπο που αντίκειται σε ότι αντιπροσωπεύει η Ευρώπη».

Δειτε Επισης

Ικανοποίηση για την αναβάθμιση της Κύπρου από Moody's-«Μεγαλύτερη αξία λόγω γεωπολιτικών κινδύνων»
Καλύτερο το νέο μοντέλο που προωθείται για τους ΕΟΑ-«Χρειάζεται να γίνουν πολλά»
Έθεσε τις κυριότερες στρεβλώσεις στη μεταρρύθμιση της ΤΑ ο Ιωάννου-«Δρομολογούμε διόρθωσή τους»
Διπλή αναβάθμιση από Moody's και σε επενδυτική βαθμίδα Α μετά από 13 χρόνια η Κύπρος
«Κόλλησαν» οι διαδικασίες στην ΔΗΠΑ-Γίνονται δράσεις αλλά δεν ορίστηκε το συνέδριο
Στο στάδιο προεργασίας το Κυπριακό-Η μεταβατική περίοδος και οι παρασκηνιακές ζυμώσεις
Δέσμευση ΥΠΑΜ για συνέχιση αγώνα με σκοπό την απελευθέρωση Κύπρου
Η κυπρο-ουκρανική κοινότητα ζητά από Βουλή να αναγνωριστεί ο λιμός του 1930 ως «γενοκτονία»
«Υπαρξιακό ζήτημα» το Κυπριακό-Προϋπόθεση το πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών
Στο στόχαστρο μπήκαν τα ταξίδια χωρίς νόημα του Τατάρ-Υποστηρίζει πως έχει... πολλά καθήκοντα