ΒΙΝΤΕΟ: Εμπρηστικός ο Ερντογάν στα κατεχόμενα-Πανηγύρια ντροπής σε Λευκωσία και Κερύνεια

Πραγματοποιήθηκαν τα πανηγύρια της ντροπής στα κατεχόμενα, που πραγματοποιούνται στην παρουσία του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος στην ομιλία του πριν την έναρξη της παρέλασης παρουσιάστηκε εμπρηστικός, τονίζοντας πως το ενδεχόμενο ομοσπονδιακής λύσης δεν είναι εφικτό.

Η παρέλαση που είχε προγραμματιστεί για τις 10 με κύριους ομιλητές τους Ερσίν Τατάρ και Ταγίπ Ερντογάν. Πάνω από το χώρο της παρέλασης πέρασε η ακροβατική ομάδα της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας «Τουρκικά αστέρια» και σμήνος F 16. Στην θάλασσα, κοντά στην Κερύνεια, έγινε παρέλαση των 50 πλοίων και 12 θαλάσσιων σκαφών μεταφοράς αεροσκαφών, θ’ ακουστούν 50 κανονιοβολισμοί.

Στο μεταξύ, υπό τον συντονισμό της Προεδρίας Αμυντικών Βιομηχανιών της Τουρκίας χθες εγκαινιάστηκε στην κατεχόμενη Λευκωσία η «έκθεση αμυντικής βιομηχανίας για την 50η επέτειο», με την συμμετοχή 16 τουρκικών εταιρειών αμυντικής βιομηχανίας με τα προϊόντα τους. Στο πλαίσιο αυτής της έκθεσης χθες πέταξαν πάνω από την κατεχόμενης Λευκωσίας τα drones Akıncı που κατασκευάζει η τουρκική αμυντική εταιρεία Baykar.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Προκλητικός ο Ερντογάν από τα κατεχόμενα-«Δεν είναι δυνατή η ομοσπονδιακή λύση»

Οι δηλώσεις Ερντογάν

Στο μεταξύ, στις δηλώσεις του, ο Τούρκος Πρόεδρος παρουσιάστηκε εμπρηστικός, δείχνοντας με το καλημέρα τις προθέσεις του.

«Πρέπει να έχουμε κατά νου γιατί πραγματοποιήθηκε η 'ειρηνευτική επιχείρηση' στην Κύπρο και γιατί η Τουρκία πήρε μια τέτοια απόφαση», δήλωσε ο Ερντογάν, κατά τη διάρκεια της φιέστας του κατοχικού καθεστώτος για τη μαύρη επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο.

«Η αγνόηση της πραγματικότητας στο νησί της Κύπρου δεν οδηγεί «πουθενά», είπε προκλητικά ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν, προσθέτοντας: «Πιστεύουμε ότι δεν είναι δυνατή η ομοσπονδιακή λύση στην Κύπρο».

«Χαίρομαι που βρίσκομαι μαζί σας στην 50η επέτειο της ειρηνευτικής επιχείρησης», είπε ο Ερντογάν και συνέχισε: «Μνημονεύω τους ηρωικούς μας μάρτυρες που έδωσαν τη ζωή τους για να κρατήσουν τη χώρα ζωντανή. Θυμάμαι τον πρωθυπουργό Ετσεβίτ, ο οποίος ήταν ο αρχιτέκτονας της ειρηνευτικής επιχείρησης στην Κύπρο και άλλους πολιτικούς. Μνημονεύω επίσης τους μεχμετσίκ (Τούρκους στρατιώτες) και τους μουτζαχίντ (Τουρκοκύπριους μαχητές) των οποίων το αίμα αναμείχθηκε με το αίμα τους.

Πριν την ομιλία του ο Ερντογάν επισκέφθηκε το μνημείο του Ατατούρκ στο κατεχόμενο τμήμα της Λευκωσίας, όπου κατέθεσε στεφάνι.

Δειτε Επισης

Κάποιοι ζώνονται απ' τα Φ(ε)ιδία, άλλοι τον αποθεώνουν κι άλλοι πρέπει να ανησυχούν για το πολιτικό μέλλον
Ο Τατάρ ως «δικηγόρος» των σφετεριστών, οι εσωτερικές πιέσεις και η πολιτική κρίση στα κατεχόμενα
Ισχυρισμοί Τατάρ ότι ο ΓΓ ζήτησε από τον Πρόεδρο να «χορηγήσει αμνησία» στους σφετεριστές
Την Παρασκευή συνέρχεται η «βουλή» στα κατεχόμενα για την «εκλογή προέδρου»
Η Άγκυρα θα συνεχίσει εργάζεται για οικονομική ενίσχυση ψευδοκράτους
Τουρκικό δημοσίευμα βλέπει φόρμουλα εγγυήσεων τύπου Άτσετσον ή μέσω ειδικής σχέσης με την ΕΕ
Παρέμβαση Τορναρίτη για Τεχνητή Νοημοσύνη και συνάντησή με την Πρόεδρο του Κοινοβουλίου της Σλοβενίας
Τέσσερις προτάσεις για συνομιλίες για Κυπριακό κατέθεσε ο Έρχιουρμαν
Τελικές αγορεύσεις διαδίκων στο Εκλογοδικείο για την ένσταση Κώστα Κωνσταντίνου
Μετατίθεται για τη Δευτέρα η «εκλογή» νέου «προέδρου βουλής» στα κατεχόμενα