Ιστορικό ορόσημο για τη συνεργασία Κύπρου και ΗΠΑ το 2024-«Ποτέ δεν υπήρξε πιο ισχυρή», δήλωσε ο ΠτΔ

Το 2024 σηματοδοτεί ένα ιστορικό ορόσημο για τη διμερή συνεργασία Κύπρου – ΗΠΑ και ανοίγει τον δρόμο για περισσότερα ορόσημα το 2025, είπε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, επισημαίνοντας ότι οι διμερείς σχέσεις Κύπρου – ΗΠΑ ποτέ δεν υπήρξαν πιο ισχυρές από ό,τι είναι σήμερα.

Σε χαιρετισμό του στη δεξίωση που παρέθεσε η Πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Κύπρο, με την ευκαιρία της 248ης επετείου από την Ανεξαρτησία των ΗΠΑ, που πραγματοποιήθηκε στον χώρο της παλιάς πανεπιστημιούπολης του Πανεπιστημίου Κύπρου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε, μεταξύ άλλων, ότι η συνεργασία των δύο χωρών ποτέ δεν υπήρξε πιο ισχυρή και ποτέ οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και οι επαφές ανάμεσα στους δύο λαούς δεν υπήρξαν τόσο αληθινές και πολύτιμες.

Πρόσθεσε ότι από την ανεξαρτησία της Κύπρου το 1960 μέχρι σήμερα, οι σχέσεις με τις ΗΠΑ γνώρισαν κοσμογονικές αλλαγές τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και σε ό,τι αφορά την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Προβαίνοντας σε ανασκόπηση της πρόσφατης ιστορίας των διμερών σχέσεων Κύπρου – ΗΠΑ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στη Δήλωση Προθέσεως που υπέγραψε ο ίδιος με τις ΗΠΑ επί θητείας του ως Υπουργού Εξωτερικών το 2018, τη Συμφωνία Συνεργασίας στους τομεις της Ασφάλειας και της Ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο το 2019, τη σύσταση του Κέντρου CYCLOPS το 2021, αλλά και την έναρξη το 2024 του Στρατηγικού Διαλόγου ανάμεσα στις δύο χώρες.

Αναφέρθηκε ακόμη στη συνεργασία των δύο χωρών στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της Κυπριακής Δημοκρατίας «Αμάλθεια» για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας προς τον άμαχο πληθυσμό της Γάζας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επεσήμανε ότι και στο παρελθόν, η Κύπρος έχει πολλές φορές λειτουργήσει ως κέντρο εκκένωσης Αμερικανών και Ευρωπαίων πολιτών σε καιρούς αστάθειας και πολέμου στην περιοχή, σημειώνοντας ότι «η Κύπρος ιστορικά είναι ένα ασφαλές καταφύγιο στην περιοχή, και με το σχέδιο Αμάλθεια είναι και περιφερειεακό ανθρωπιστικό κέντρο».

Σε ό,τι αφορά το θέμα της ενισχυσης των σχέσεων Κύπρου – ΗΠΑ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι αυτό αποτελεί προτεραιότητα της Κυβέρνησης του από την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων της, υπογραμμίζοντας ότι αυτές οι σχέσεις ενδυναμώνονται βήμα με βήμα.

Πιο συγκεκριμένα, σημειωσε πως «το 2024 σηματοδοτεί ένα ιστορικό ορόσημο για τη διμερή συνεργασία και ανοίγει τον δρόμο για περισσότερα ορόσημα το 2025».

Πρόσθεσε ότι οι δύο χώρες έχουν πολλά να προσβλέπουν, όπως την ενισχυση της συνεργασίας τους στους τομείς της οικονομίας, των επενδύσεων, της ασφάλειας και της άμυνας, του κράτους δικαίου, της καινοτομίας, της επιστήμης, της τεχνολογίας, της έρευνας και των περαιτέρω πολιτιστικών και εκπαιδευτικών ανταλλαγών.

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι οι ΗΠΑ στέκονται δίπλα στην Κύπρο στις προσπάθειες που καταβάλλει για επανένωση της χώρας και για τερματισμό της κατοχής.

Επεσήμανε ότι «η επανένωση της χώρας μου και του λαού της, διασφαλίζοντας ότι η Κύπρος θα παραμείνει μια δύναμη σταθερότητας στην ταραχώδη αυτή περιοχή, είναι και θα συνεχίσει να είναι η κύρια μου προτεραιότητα μου ως Προέδρου της Δημοκρατίας. Προς αυτή την κατεύθυνση εργάζομαι στενά και εντατικά με την προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ των ΗΕ κα Ολγκίν, προβαίνοντας σε επίμονες και συνεχείς προσπάθειες για επανέναρξη του διαλόγου από το σημείο που είχαν διακοπεί, στη βάση της μόνης εφικτής βάσης λύσης, αυτής που προνοούν τα σχετικα΄ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ για διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα».

Τέλος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξήρε τον ρόλο και τη συμβολή της Πρέσβειρας των ΗΠΑ στη Λευκωσία κας Τζούλι Φίσιερ στην ενίσχυση των σχέσεων των δύο χωρών.

Από πλευράς της, η Πρέσβης των ΗΠΑ στην Κύπρο, Τζούλι Φίσερ, δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι το περασμένο έτος η Κυπριακή Δημοκρατία διαδραμάτισε έναν κρίσιμο, σταθεροποιητικό ρόλο σε μια όλο και πιο ταραγμένη περιοχή σημειώνοντας ότι η Κύπρος έχει τοποθετηθεί ως μέρος της λύσης, αναλαμβάνοντας να βοηθήσει τους γείτονές της και να προωθήσει την περιφερειακή σταθερότητα.  

Είπε ότι πριν από δύο εβδομάδες ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν και ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Κωνσταντίνος Κόμπος, εγκαινίασαν στην Ουάσιγκτον έναν Στρατηγικό Διάλογο μεταξύ των δύο χωρών, λέγοντας ότι η πρώτη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί το φθινόπωρο στην Κύπρο. Υπέδειξε ότι ο Στρατηγικός Διάλογος είναι ένα εργαλείο για την ανάπτυξη των σχέσεων των δύο χωρών σε ένα ευρύ φάσμα ενδιαφερόντων, όπως το εμπόριο, η επιστήμη και η τεχνολογία, η ασφάλεια, η εκπαίδευση και οι σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων.  «Είναι μια ακόμη αντανάκλαση του γεγονότος ότι η Κύπρος είναι ένας βαθιά πολύτιμος εταίρος για τη χώρα μου», είπε.

Μιλώντας για το Κυπριακό η κ. Φίσερ υπογράμμισε ότι «οι ΗΠΑ παραμένουν προσηλωμένες σε μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη στο νησί και εξακολουθούν να επιδιώκουν τη γεφύρωση του χάσματος μεταξύ της Ελληνοκυπριακής και της Τουρκοκυπριακής κοινότητας».

Υπέδειξε ότι ο διορισμός της Προσωπικής Απεσταλμένης του ΟΗΕ κατά τη διάρκεια αυτού του 50ού έτους από τη διαίρεση του νησιού, αποτελεί μια σημαντική στιγμή για το μέλλον, σημειώνοντας ότι «υποστηρίζουμε τις προσπάθειες της Προσωπικής Απεσταλμένης του ΟΗΕ γιατί πιστεύουμε και γνωρίζουμε ότι μια δίκαιη και βιώσιμη λύση, βασισμένη στο συμφωνημένο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας, θα ωφελήσει όλους τους Κύπριους».

Επεσήμανε ότι το περασμένο έτος, η Κυπριακή Δημοκρατία διαδραμάτισε κρίσιμο, σταθεροποιητικό ρόλο σε μια όλο και πιο ταραγμένη περιοχή λέγοντας ότι «η Κύπρος έχει παράσχει μια κρίσιμη πλατφόρμα για την πολιτική, οικονομική, ανθρωπιστική και στρατιωτική προσέγγιση στη διασταύρωση της Ευρώπης με τη Μέση Ανατολή».

Η κ. Φίσερ μίλησε για τον ανθρωπιστικό διάδρομο και τη βοήθεια που έχει παραδοθεί στη Γάζα σημειώνοντας ότι «σε μια πολύ σύνθετη περιοχή, η Κύπρος έχει τοποθετηθεί ως μέρος της λύσης, αναλαμβάνοντας να βοηθήσει τους γείτονές της και να προωθήσει την περιφερειακή σταθερότητα».

Η Αμερικανίδα Πρέσβης αναφέρθηκε και στις σχέσεις Κύπρου και ΗΠΑ και δήλωσε ότι «συνεχίζουμε να πετυχαίνουμε ορόσημα που διευκολύνουν τους Κύπριους και τους Αμερικανούς να ταξιδεύουν και στις δύο χώρες και είμαι ευγνώμων για την πρόοδο που έχουμε ήδη σημειώσει», είπε.

Η κ. Φίσερ δήλωσε ακόμη ότι οι ΗΠΑ είναι ένας αφοσιωμένος εταίρος, καθώς η Κύπρος επιδιώκει την ανάπτυξη και την επέκταση της οικονομικής της βάσης και συνεχίζει τις προσπάθειές της για την ενίσχυση της ακεραιότητας του τραπεζικού της συστήματος.

Δειτε Επισης

Ενέργεια, συνδεσιμότητα, στη συζήτηση υπό τον Πρόεδρο και επιχειρηματικής κοινότητας
Συμπληρωματικό προϋπολογισμό ύψους €351‚4εκ. κατέθεσε η Κυβέρνηση στη Βουλή
Εγκαινίασε διάλογο με τους επιχειρηματίες ο ΠτΔ-«Δεν πρέπει να αλλάζουμε το όραμα της οικονομίας κάθε φορά που αλλάζει Κυβέρνηση»
Στη Βουλή νομοσχέδιο για προϋποθέσεις κατάργησης Βίζας προς ΗΠΑ για Κύπριους
Συνάντηση Τούρκου Αντιπροέδρου με «πρωθυπουργό» ψευδοκράτους στην Άγκυρα
Α. Δημητρίου: Τα εθνικά κοινοβούλια αναμορφώνουν το κοινό μέλλον των λαών
Αναβλήθηκε η ψήφιση του Πόθεν Έσχες-Γίνεται ακόμη συζήτηση για αλλαγές
Αντιδρούν στα κατεχόμενα για το περιουσιακό και τα βάζουν με ΠτΔ-«Δείχνει ότι έχει ξεκινήσει επίθεση εναντίον μας»
Η Κομισιόν έλαβε το αίτημα της Κύπρου για επιχορηγήσεις 89,2 εκατ. ευρώ
Δείχνει αύξηση εμπορίου μέσω της Πράσινης Γραμμής, αλλά μείωση της παράτυπης μετανάστευσης η Κομισιόν