Κλάφτηκε και στον Στιούαρτ για τις συλλήψεις σφετεριστών ο Τατάρ

Το περιουσιακό δήλωσε ότι έθεσε στον Κόλιν Στιούαρτ ο Ερσίν Τατάρ υποστηρίζοντας ότι στα κατεχόμενα υπάρχει η «επιτροπή ακίνητης περιουσίας» που ιδρύθηκε με την έγκριση του ΕΔΑΔ ως ένα μέσο θεραπείας για την περιουσίες και τα ακίνητα που οι Ελληνοκύπριοι άφησαν στον «βορρά», κατά την έκφρασή του και προσφέρει επιστροφή, αποζημίωση ή ανταλλαγή.

Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, ο κ. Τατάρ, μετά την συνάντησή του με τον Ειδικό Αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, πρόσθεσε ότι 20 χρόνια μετά (την απόφαση του ΕΔΑΔ) οι Ε/κ «τ’ αφήνουν αυτό στην άκρη» και «κυνηγούν ανθρώπους και τους συλλαμβάνουν και τους φυλακίζουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο», κάτι που – όπως ανέφερε - δεν μπορεί ποτέ να γίνει αποδεκτό.

«Αυτό πρέπει να τελειώσει γιατί δεν έχει νομική βάση», ισχυρίστηκε. Ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι οι ε/κ περιουσίες που έμειναν στα κατεχόμενα μετά το 1974 έχουν απαλλοτριωθεί με βάση του «συντάγματος» του ψευδοκράτους και δόθηκαν «τίτλοι ιδιοκτησίας» με βάση τους «βαθμούς ίσης αξίας» (ΣΣ:: σύστημα διανομής σπιτιών και περιουσιών στους Τ/κ μετά το 1974) κι αυτοί οι «τίτλοι» με το πέρασμα του χρόνου φυσιολογικά πουλήθηκαν «με καλή πρόθεση» κι αγοράστηκαν «με καλή πρόθεση», έγιναν επενδύσεις.

Κατά τον κ. Τατάρ, σε όλες τις διαπραγματευτικές διαδικασίες διεθνώς αυτή είναι η αντίληψη που επικρατεί κι αυτά τα ζητήματα, σε περίπτωση που υπάρξει μια συμφωνία ή λύση, θα λυθούν «μεταξύ κρατών. Δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό να κρατούνται και να συλλαμβάνονται άτομα που σχετίζονται με αυτό το θέμα».

«Στην πραγματικότητα, πιστεύω ότι εάν τα δικαστήρια της νότιας Κύπρου συζητήσουν γρήγορα αυτό το θέμα και ασκηθεί έφεση στα δικαστήρια της ΕΕ, πιστεύουμε ότι τα δικαστήρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα δώσουν σίγουρα μια πιο αποδεκτή απόφαση όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα», πρόσθεσε.

Ωστόσο, αυτά θα χρειαστούν χρόνο και αφού χρειάζεται χρόνος, θα οδηγήσουν σε κάποιες εντάσεις και αδικίες που κανείς δεν επιθυμεί, ανέφερε και γι’ αυτό – είπε - εξέφρασε την ανησυχία του στον κ. Στιούαρτ. Σε αυτό το θέμα, πρόσθεσε, η «προεδρία», η «κυβέρνηση», τα πολιτικά κόμματα, οι μη κυβερνητικές οργανώσεις, η πλατφόρμα οικονομικών οργανώσεων, η «ένωση εργολάβων», θα εντείνουν περαιτέρω όλες τις ενέργειές τους και θα φέρουν το θέμα και τις διαδικασίες που υπάρχουν για την επίλυσή του στην προσοχή της διεθνούς κοινότητας.

Θεωρεί, ανέφερε, ότι η ε/κ πλευρά πολιτικοποιεί το ζήτημα για να προκαλέσει ζημιά στην τ/κ πλευρά, «κι αυτό μας λυπεί».

Ο κ. Τατάρ ανέφερε επίσης ότι συνεχίζει από καιιρού εις καιρόν τις συναντήσεις με τον ΟΗΕ, γιατί Κυπριακό υπάρχει και υπάρχουν διάφορες διαστάσεις. «Όμως, παρά όλα όσα έχουν γίνει, εάν πρόκειται να ξεκινήσει ξανά μια διαδικασία διαπραγμάτευσης, θα έχουμε οπωσδήποτε κυριαρχική ισότητα και ίσο διεθνές καθεστώς, διότι αυτό είναι εγγενές δικαίωμά μας».

Αυτές τις θέσεις, συνέχισε, εκφράζει τα τελευταία 4 χρόνια και «φυσικά, η Τουρκική Δημοκρατία είναι προσηλωμένη στη νέα μας πολιτική. Χωρίς δισταγμό, μοιράστηκα μαζί τους ότι μας στηρίζει η Τουρκία».

Ο κ. Τατάρ αναφέρθηκε και στα όσα είπε στην προσωπική Απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ χθες στο Λονδίνο, επαναλαμβάνοντας αναφορές που έκανε στις πρωινές του δηλώσεις στο παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου και δίδοντας έμφαση στο αίτημα του για τα «3D», το απευθείας εμπόριο, τις απευθείας πτήσεις και απευθείας επαφές των Τ/κ στο εξωτερικό, τα οποία – όπως είπε – τους είχαν υποσχεθεί και μετά το σχέδιο Ανάν αλλά δεν υλοποιήθηκαν ποτέ.

Μεγάλη συζήτηση στα κατεχόμενα

Σε τοίχο θα οδηγήσουν τα πράγματα όσοι οδήγησαν στις πωλήσεις περιουσιών στα κατεχόμενα σε ξένους, ανέφερε, πάντως, ο πρόεδρος του ΡΤΚ, Τουφάν Έρχιουρμαν κι έκανε λόγο σε ζημιά που δημιουργήθηκε και θα είναι δύσκολο να απαλειφθεί.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, ο τ/κ Τύπος αναφέρεται σε ανάρτηση του κ. Έρχιουρμαν στα ΜΚΔ σχετικά με το θέμα των ε/κ περιουσιών στα κατεχόμενα, τις διώξεις εμπλεκομένων από την ΚΔ και τις επιπτώσεις που αυτό έχει γενικότερα.

«Τρεις ξεχωριστές ειδήσεις σχετικά με την ιδιοκτησία σε μία ημέρα: 1. Οι τιμές των διαμερισμάτων στην τδβκ αυξήθηκαν κατά 92% σε τρία χρόνια σε στερλίνες (Yenidüzen). 2. Ο Χασάν Σουνγκούρ, πρόεδρος της ένωσης κτηματομεσιτών είπε: ‘οι πωλήσεις ακινήτων έχουν σχεδόν σταματήσει εδώ και δύο μήνες’ λόγω των συλλήψεων και των διώξεων στο νότο (Haber Kıbrıs) 3. Ο κ. Χριστοδουλίδης, αφού δήλωσε ότι η κυβέρνησή του ‘δεν πολιτικοποιεί το θέμα και ότι πρόκειται για θέμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων’, είπε ότι η κυβέρνησή του θα κάνει τα πάντα για να τιμωρήσει όσους ‘σφετερίζονται ελληνοκυπριακές περιουσίες’. (Kıbrıs Postası)».

Ο κ. Έρχιουρμαν πρόσθεσε ότι για περισσότερα από 3 χρόνια ο ίδιος και το κόμμα του λένε ότι αν δεν γίνει μια σωστή ρύθμιση για την πώληση ακινήτων σε ξένους και πως θα προκύψουν προβλήματα που θα απειλήσουν τη βιωσιμότητα του κατασκευαστικού τομέα και αυτό θα δημιουργήσει τριγμούς όχι μόνο στον τομέα αλλά και στην οικονομία γενικότερα. «Στην αρχή, κανείς δεν τους έδωσε σημασία, τους είπαν ‘περπατήστε και μη φοβάστε’, και περπάτησαν προς τον τοίχο με γρήγορα βήματα».

Έκανε επίσης λόγο σε προσπάθεια εργαλειοποίησης του θέματος από την ε/κ πλευρά και όλα αυτά – όπως είπε - έγιναν σε μια εποχή που «η βάση για διαπραγματεύσεις που διαμορφώθηκε από τα ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ στην Κύπρο απορρίφθηκε, η προσπάθεια για ένταξη στο διεθνές δίκαιο όσο το δυνατόν περισσότερο μέχρι τη λύση ξεχάστηκε και ο διάλογος με τη διεθνή κοινότητα περιορίστηκε στο ελάχιστο. Αυτή είναι και η ιστορία των σημερινών προβλημάτων! Μπήκαμε σε περιπέτειες και εντός και εκτός Κύπρου και η βιωσιμότητα του κατασκευαστικού τομέα τέθηκε σε κίνδυνο».

Ο πρόεδρος του ΡΤΚ θεωρεί ότι υπάρχει λύση «για να βγούμε με τη μικρότερη δυνατή ζημιά» κι αυτή είναι «με το να σταματήσουμε να ορίζουμε τη μη λύση ως λύση, να αγνοούμε το διεθνές δίκαιο και να κατανοήσουμε τη σημασία του διαλόγου με τη διεθνή κοινότητα»

Οι τελευταίες δηλώσεις του Προέδρου Χριστοδουλίδη για το περιουσιακό σχολιάστηκαν και από τον γγ του ΡΤΚ, Ασίμ Ακάνσοϊ που είπε ότι η «επιτροπή ακίνητης περιουσίας» αποτελεί τη μόνη διέξοδο «στην κρίση με τις ελληνοκυπριακές περιουσίες».

Ο Χασάν Σουνγκούρ, «πρόεδρος» της «ένωσης κτηματομεσιτών» ανέφερε σε διαδικτυακή εκπομπή της Χαμπέρ Κίπρις ότι o τομέας των ακινήτων περνά κρίση μετά τη σύλληψη του Σαιμόν Αϊκούτ. «Οι αγοραστές σκέφτονται μήπως η τδβκ είναι κακό μέρος για επενδύσεις. Όσοι επένδυσαν εδώ πιο πριν τα πουλάνε πίσω στις εταιρείες. Η νομοθεσία αναφορικά με την αγορά περιουσιών από ξένους είχε ήδη επηρεάσει την αγορά, η σύλληψη του Αϊκούτ έγινε αιτία για να χειροτερέψει η κατάσταση. Εδώ και σχεδόν δυο μήνες σταμάτησε η πώληση ακινήτων».

Θεωρεί ότι η «κυβέρνηση πρέπει να κινηθεί στο πλαίσιο της αμοιβαιότητας» και διερωτήθηκε εάν το ψευδοκράτος θα κινηθεί νομικά εναντίον των ε/κ για περιουσίες του ΕΒΚΑΦ στις ελεύθερες περιοχές, τις οποίες - όπως είπε- «κατέχουν οι Ελληνοκύπριοι και έχτισαν ξενοδοχεία, σχολεία και επιχειρήσεις».

«Τι θα γίνει σε περίπτωση που συλληφθεί κάποιος Τουρκοκύπριος, ο οποίος έχτισε ένα σπίτι σε ακίνητο με ισοδύναμο τίτλο ιδιοκτησίας (ΣΣ: σύστημα απόκτησης σπιτιών από Τ/κ μετά την εισβολή); Υπάρχει κάποια προεργασία για αυτό το θέμα; Μπορεί η κυβέρνηση να δώσει στο λαό μας αυτό το αίσθημα ασφάλειας; Θέλουμε να νιώσουμε το κράτος μας».

Εξάλλου, ο Ενβέρ Μαμουλτζού, «πρόεδρος» της «ένωσης τ/κ επιχειρηματιών (İŞAD)», σχολιάζοντας τις συλλήψεις ατόμων που έχτισαν σε ε/κ περιουσίες στα κατεχόμενα δήλωσε ότι το ψευδοκράτος πρέπει «να στηρίξει τους πολίτες του, πρέπει να προφυλάξει τα εδάφη που έδωσε» και κατηγόρησε το «υπεξ» ότι σιώπησε,. Ζήτησε όπως η «επιτροπή ακίνητης περιουσίας» λειτουργήσει «πιο έντονα».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Η Κύπρος έχει τη δυνατότητα να απορροφήσει συνολικά κονδύλια ύψους €3,193 δισ.
Για ηλεκτρονική διακυβέρνηση συζήτησαν αξιωματούχοι της Τουρκίας στα κατεχόμενα
Η Βουλή εισάγει διεθνή πρότυπα χειρισμού βίας και παρενόχλησης στον χώρο εργασίας
Συγκεκριμένες πολιτικές πρωτοβουλίες για σπάσιμο αδιεξόδου στο Κυπριακό ζήτησε ο Στεφάνου στις Βρυξέλλες
«Η Κομισιόν έτοιμη να παράσχει υποστήριξη αν επαναληφθούν διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό»
Νίκος Χριστοδουλίδης και Κυριάκος Μητσοτάκης στο 2ο Greece-Cyprus Summit
Συνεχίζει τις προκλήσεις η Τουρκία-«Πρέπει να προβάλουμε απευθείας πτήσεις και εμπόριο»
Δείπνο προς τιμήν του Τατάρ από τον Τούρκο Πρέσβη στις Βρυξέλλες
Στα τέλη Ιανουαρίου τοποθετεί την πενταμερή ο Τατάρ-Μίλησε για συμμετοχή ΗΒ «σε χαμηλότερο επίπεδο»
Οι εξελίξεις σε Βαλκάνια και Αν Μεσόγειο στο επίκεντρο συζήτησης Αρχηγών Ενόπλων Δυνάμεων Κύπρου-Σερβίας