Ο Αρχηγός Αστυνομίας παραβιάζει την οικεία νομοθεσία και τις δικές του γραπτές διαταγές

Πολύ πρόσφατα ο κ. Στέλιος Παπαθεοδώρου ως Αρχηγός Αστυνομίας αποφάσισε συνεπεία αφυπηρέτησης του Αστυνομικού Διευθυντή Επαρχίας Λάρνακας να τοποθετήσει από την 2/7/2024 ως νέο Διευθυντή τον Αναπληρωτή Αστυνόμο ΄Β κ. Χαράλαμπο Ζαχαρίου.

Η θέση του Διευθυντή μιας ολόκληρης επαρχίας και τα καθήκοντα που θα κληθεί να επιτελέσει ο ανώτερος αξιωματικός της Αστυνομίας, είναι ενδεικτικά του βάρους ευθύνης που επωμίζεται. Συγκεκριμένα, είναι υπόλογος και δίνει αναφορά στον Αρχηγό Αστυνομίας για όλα όσα συμβαίνουν στην επαρχία του, είτε είναι ποινικά, τροχαία, ή και μη αστυνομικής φύσεως υποθέσεις.

Ενόψει του βάρους αυτών των καθηκόντων ο νομοθέτης καθόρισε ρητά στον περί Αστυνομίας Νόμο του 2004 (Ν.73(I)/2004) ως έχει μέχρι σήμερα τροποποιηθεί ότι “Αστυνομικός Διευθυντής” σημαίνει τον Ανώτερο Αξιωματικό, ο οποίος είναι υπεύθυνος Διεύθυνσης Επαρχίας και περιλαμβάνει οποιοδήποτε υπεύθυνο Διεύθυνσης και Τμήματος του Αρχηγείου και το Διευθυντή Μελετών.

Ποιος καθορίζεται όμως ως Ανώτερος αξιωματικός; Για να δούμε ποιος μπορεί να οριστεί ως Αστυνομικός Διευθυντής. Ο πιο πάνω νόμος δίνει την εξής απάντηση “Ανώτερος Αξιωματικός” σημαίνει κάθε μέλος της Αστυνομίας βαθμού Αστυνόμου Β΄ και ανώτερου.

Στην περίπτωση όμως της Λάρνακας δεν έχουμε σήμερα ως Διευθυντή, μέλος της Αστυνομίας βαθμού Αστυνόμου ΄Β αλλά «αναπληρωτή» Αστυνόμο ΄Β.

Εξ΄ όσων είμαι σε θέση να γνωρίζω, υπάρχουν διαθέσιμοι Ανώτεροι Αξιωματικοί, τόσο στην επαρχία Λεμεσού, Λευκωσίας και στο Αρχηγείο Αστυνομίας, όπου θα μπορούσαν, νόμιμα, να τοποθετηθούν στην θέση του Αστυνομικού Διευθυντή Λάρνακας.

Δύο λόγια για τον τίτλο «Αναπληρωτής» όπου αυτός εντοπίζεται στον περί Αστυνομίας νόμο και Κανονισμούς.

Η Αστυνομία συγκροτείται σύμφωνα με τις εκάστοτε εγκεκριμένες οργανικές θέσεις και διάρθρωση από τέτοια μέλη των ακόλουθων βαθμών όπως το Υπουργικό Συμβούλιο δυνατό να ορίζει, δηλαδή από τους: Αρχηγό, Υπαρχηγό, Βοηθό Αρχηγό, Ανώτερο Αστυνόμο, Αστυνόμο Α΄, Αστυνόμο Β΄, Ανώτερο Υπαστυνόμο, Υπαστυνόμο, Λοχία, Αστυφύλακα.

Νοείται ότι ο Αρχηγός Αστυνομίας δύναται, σε περιπτώσεις που καθορίζεται σε Κανονισμούς, να διορίσει μέλος της Αστυνομίας ως αναπληρωτή για χρονική περίοδο, που δεν υπερβαίνει τα δύο (2) χρόνια, νοουμένου ότι αυτό κατέχει τα προσόντα για προαγωγή στη θέση στην οποία διορίζεται να ενεργεί αναπληρωματικά. Η χρονική διάρκεια του αναπληρωματικού διορισμού είναι καθορισμένη εκ του νόμου, με μέγιστη διάρκεια τα τέσσερα (4) χρόνια.

Η φράση κλειδί είναι «διορίζεται να ενεργεί αναπληρωματικά». Δηλαδή ενεργεί ως Ανώτερος Αξιωματικός αλλά δεν είναι τέτοιος.

Ο οικείος νόμος καθορίζει ρητά τους βαθμούς των μελών της Αστυνομίας που υπάγονται στον τίτλο «Ανώτερος αξιωματικός». Ο αναπληρωματικός βαθμός δεν συμπεριλαμβάνεται.

Σύμφωνα με την ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΤΑΞΗ ΑΡ. 1/20 με τίτλο «ΕΠΑΡΧΙΑΚΕΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΕΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ», με τελευταία ημερομηνία τροποποίησης την 17 Ιανουαρίου, 2023, δηλαδή κατά τον χρόνο που Αρχηγός Αστυνομίας ήταν ο κ. Παπαθεοδώρου, καθορίζει τα ακόλουθα σχετικά, «Κάθε Επαρχία, διοικείται από ένα Ανώτερο Αξιωματικό που θα είναι γνωστός ως «Αστυνομικός Διευθυντής Επαρχίας».

Σύμφωνα με την ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΤΑΞΗ ΑΡ. 1/2 με τίτλο «Αστυνομικές Διατάξεις» ημερομηνία τελευταίας τροποποίησης 14 Φεβρουαρίου, 2022, καθορίζεται ότι «Αστυνομική Διάταξη» σημαίνει οποιαδήποτε διάταξη που εκδίδεται από τον Αρχηγό για την ευταξία και τη χρηστή διοίκηση της Αστυνομίας και την καθοδήγηση των μελών της Αστυνομίας κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους. Όλα τα μέλη της Αστυνομίας έχουν υποχρέωση να ενημερώνονται και να συμμορφώνονται με τις Αστυνομικές Διατάξεις. Η έκδοση νέων Αστυνομικών Διατάξεων και οι τροποποιήσεις των υφιστάμενων γίνονται σύμφωνα με οδηγίες ή έγκριση του Αρχηγού Αστυνομίας.

Σύμφωνα με την ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΤΑΞΗ ΑΡ. 1/1 με τίτλο «ΔΙΑΤΑΓΕΣ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΕΙΔΟΣ ΚΑΙ ΕΓΚΥΡΟΤΗΤΑ ΔΙΑΤΑΓΩΝ» ημερομηνία τελευταίας τροποποίησης, 27 Σεπτεμβρίου, 2019, καθορίζει ότι η έκδοση διαταγών προς τα μέλη της Αστυνομίας, προνοείται στο άρθρο 2 του περί Αστυνομίας Νόμου (Ν.73(Ι)/2004), τον καν. 46 των περί Αστυνομίας (Γενικών) Κανονισμών (ΚΔΠ 51/1989) και τον καν. 4 των περί Αστυνομίας (Πειθαρχικών) Κανονισμών (ΚΔΠ 53/1989). Οι Διαταγές, γραπτές ή προφορικές, εκδίδονται από τον Αρχηγό της Αστυνομίας ή εκ μέρους του.

Στην προκειμένη περίπτωση ο Αρχηγός Αστυνομίας παραβιάζει την οικεία νομοθεσία και τις δικές του γραπτές διαταγές.

*Δημήτρης Απαισιώτης, Δικηγόρος

Δειτε Επισης

Η εκλογή Τραμπ-Μήνυμα προς την Ευρώπη
Τα Νηπιαγωγεία μας Κρατούν; Η Επείγουσα Ανάγκη Ενίσχυσης της Προδημοτικής Εκπαίδευσης
Η επόμενη μέρα των εκλογών στις ΗΠΑ
Νομικό τμήμα Αστυνομίας. Μια έτσι, μια γιουβέτσι
Αρχηγό Αστυνομίας αλλάξαμε. Νοοτροπία αλλάξαμε;
Ας μην βάζουμε το φυσικό αέριο του Αζερμπαϊτζάν πάνω από ανθρώπινες ζωές
Πολιτική επιχειρηματολογία έναντι ευχολογίων
Αυτισμός και η ποικιλομορφία του
Συμβασιούχοι Οπλίτες: Άμεση ανάγκη για στήριξη και αναβάθμιση τους στην Εθνική Φρουρά
Η νομιμότητα αποστολής προσκλητηρίων γάμου με φακέλους της Αστυνομίας και η άγνοια του Αρχηγού