Γεραπετρίτης: Έχουμε χτίσει μια καλή θετική ατζέντα με την Τουρκία

Στη σημασία της βελτίωσης των σχέσεων με την Τουρκία αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων ζητημάτων, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του σε εκδήλωση της 28ης Ετήσιας Συζήτησης Στρογγυλής Τραπέζης του Economist, με θέμα «Γεωπολιτικοί πόλεμοι: Ποιες οι προϋποθέσεις για βιώσιμη ειρήνη», στην Αθήνα.

Αναγνωρίζοντας ότι δεν μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία σε όλα τα ζητήματα με την Τουρκία, ο κ. Γεραπετρίτης τόνισε ωστόσο ότι η δημιουργία διαύλων διαλόγου είναι υψηλής σημασίας.

«Δεν είμαστε ούτε αφελείς, ούτε αιθεροβάμονες. Εκείνο όμως το οποίο πρέπει να έχουμε και είναι αν θέλετε και ένα χρέος που έχουμε απέναντι στις επόμενες γενιές, είναι να δημιουργήσουμε τις συνθήκες εκείνες, έτσι ώστε να μπορούμε να συζητούμε, να αποσυμπιέζουμε τις εντάσεις, να δημιουργούμε ένα δρόμο διαλόγου, διπλωματίας, δημοκρατίας», επισήμανε.

Σε αυτό το πλαίσιο, αναφέρθηκε στην οικοδόμηση μιας καλής θετικής ατζέντας, η οποία περιλαμβάνει και τη συνεργασία στο μεταναστευτικό αλλά και τη συμφωνία που επετεύχθη για χορήγηση βίζας σε Τούρκους πολίτες για επίσκεψη σε ελληνικά νησιά.

«Για όποιον δεν καταλαβαίνει την αξία αυτών των πραγματικών δεδομένων, λυπάμαι, αλλά το δικό μου χρέος απέναντι στην πατρίδα αυτό μου υπαγορεύει. Διότι όταν υπάρξει κάποιο ατύχημα πάνω από το Αιγαίο, τότε δεν θα υπάρχει VAR για να το διορθώσουμε. Το ατύχημα δεν διορθώνεται», σημείωσε ο ίδιος.

Ευρύτερα και αναφερόμενος στη Μέση Ανατολή, ο κ. Γεραπετρίτης επανέλαβε την ελληνική θέση για την ανάγκη παύσης των εχθροπραξιών, παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας σε εκείνους που πλήττονται και απελευθέρωσης των ομήρων.

Παρ’ όλα αυτά παραδέχθηκε ότι η «διεθνής κοινότητα, αν και ομόφωνα ταγμένη πάνω σε αυτές τις βασικές παραδοχές, εντούτοις έχει μια παντελή αδυναμία να μπορέσει να βρει το μέσο εκείνο, το οποίο θα οδηγήσει στο αποτέλεσμα».

Μιλώντας, επίσης, για τη στάση που τηρεί η Ελλάδα απέναντι στον πόλεμο της Ουκρανίας επισήμανε ότι για τη χώρα αποτελεί αυτονόητη στάση, που υπαγορεύεται από το Διεθνές Δίκαιο, το να σταθεί στο πλευρό του αμυνόμενου.

Αναφερόμενος συνολικά στην εξωτερική πολιτική της Ελλάδας, κατά την τελευταία πενταετία, ο κ. Γεραπετρίτης σημείωσε ότι η χώρα «έχει ένα σημαντικό διπλωματικό κεφάλαιο. Έχει κερδίσει την αναγνώριση να μπορεί να συζητά με όλα τα μέρη, με τα δυνατά μέρη, με τις Ηνωμένες Πολιτείες, με την Ινδία, με τη Βραζιλία. Αλλά να συζητά και με όλους τους γείτονες για να μπορούμε να επιλύουμε τα προβλήματά μας».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Σαρλ Μισέλ: Η εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ δεν έχει εντολή να συνδιαλέγεται με τη Ρωσία εξ ονόματος της ΕΕ
Νέα δημοσκόπηση δείχνει ότι η γαλλική ακροδεξιά δεν συγκεντρώνει την απόλυτη πλειοψηφία
Μεγαλώνει ο κύκλος των συλλήψεων για τα επεισόδια στη Λεμεσό-Χειροπέδες σε δυο, καταζητούνται άλλοι οκτώ
«Δεν έχω φοροδιαφύγει, δεν με κάλεσαν ποτέ για εξηγήσεις»-Η περιουσία του Ρέμου δεσμεύτηκε για φοροδιαφυγή
Συμπληρωματικό προϋπολογισμό ύψους €351‚4εκ. κατέθεσε η Κυβέρνηση στη Βουλή
Εγκαινίασε διάλογο με τους επιχειρηματίες ο ΠτΔ-«Δεν πρέπει να αλλάζουμε το όραμα της οικονομίας κάθε φορά που αλλάζει Κυβέρνηση»
Στη Βουλή νομοσχέδιο για προϋποθέσεις κατάργησης Βίζας προς ΗΠΑ για Κύπριους
Δεσμεύτηκε η περιουσία δημοφιλούς τραγουδιστή για φοροδιαφυγή 1,5 εκατ. ευρώ και ξέπλυμα μαύρου χρήματος
Συνάντηση Τούρκου Αντιπροέδρου με «πρωθυπουργό» ψευδοκράτους στην Άγκυρα
Το Κρεμλίνο τίμησε φαρσέρ που έχουν παγιδεύσει πολλούς Δυτικούς πολιτικούς