Οδηγείται στην Ολομέλεια της Βουλής το Νομοσχέδιο για επίδομα Τέκνου

Το θέμα της αύξησης του επιδόματος τέκνου και των ανάδοχων οικογενειών συζητήθηκε την Τρίτη κατά την συνεδρία της Επιτροπής Εργασίας της Βουλής.

Σε δηλώσεις του μετά την συνεδρία της Επιτροπής, ο Πρόεδρός της, Βουλευτής ΑΚΕΛ, Ανδρέας Καυκαλιάς είπε ότι ο θεσμός της ανάδοχης οικογένειας λειτουργεί χωρίς ρυθμιστικό πλαίσιο και σημείωσε ότι παρά τις διαβεβαιώσεις για ετοιμασία και κατάθεση ειδικής νομοθεσίας από το 2018 συζητείται το θέμα.

Ενημερωθήκαμε σήμερα, ανέφερε, πως το νομοσχέδιο βρίσκεται στην Νομική Υπηρεσία για νομοτεχνικό έλεγχο.

Είπε ότι εδώ και 15 χρόνια δεν υπήρξε αναπροσαρμογή του επιδόματος για τις οικογένειες και ότι κατά τη συζήτηση τέθηκαν αιτήματα για να δοθούν κίνητρα για προσέλκυση ανάδοχων οικογενειών, αιτήματα για δημιουργία μηχανισμού υποβολής παραπόνων, μεταξύ άλλων. Αναμένουμε, είπε, από την Κυβέρνηση ότι αυτή τη φορά θα κινηθεί γρήγορα για να κατατεθεί άμεσα στη Βουλή το νομοσχέδιο. 

Σε ό,τι αφορά στο νομοσχέδιο για την αύξηση του επιδόματος τέκνου, είπε ότι η Επιτρόπη ολοκλήρωσε την  συζήτηση του νομοσχεδίου που οδηγείται στην ολομέλεια την άλλη εβδομάδα. Δυστυχώς, ανέφερε, τα δύο αιτήματα που έχουν τεθεί από την Επιτροπή για αλλαγή της θέσης της Κυβέρνησης σε ό,τι αφορά στο νομοσχέδιο δεν έχουν τύχει καμίας ανταπόκρισης. Εξήγησε ότι αφορούν στη θέση της Επιτροπής για συμπερίληψη σε ό,τι αφορά το φοιτητικό επίδομα και των πενταμελών οικογενειών όπως και τη θέση για μεγαλύτερη αύξηση πέραν από το 5%.

Το μήνυμα της Επιτροπής, είπε, είναι ότι «σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να αποδεχτούμε ότι η απάντηση σε ό,τι αφορά στις ανάγκες της οικογένειας το 2024 είναι αυτό το νομοσχέδιο». 

Από την πλευρά του, ο Βουλευτής ΔΗΣΥ Ονούφριος Κουλλά ανέφερε ότι θα στηρίξουν το νομοσχέδιο για μια μικρή αύξηση στο επίδομα τέκνου «πάρα το ότι συνιστά μια αποσπασματική βελτίωση, που ουδόλως ανταποκρίνεται στις σημερινές ανάγκες των οικογενειών με παιδιά και φοιτητές».

Για μας, είπε, οι οικογένειες με παιδιά και φοιτητές πρέπει να αποτελούν κύρια προτεραιότητα στις παρούσες συνθήκες ακρίβειας και αυξημένων επιτοκίων και πρόσθεσε ότι απαιτείται ολιστική μεταρρύθμιση του επιδόματος τέκνου και της φοιτητικής χορηγίας προς δύο κατευθύνσεις. Πρώτον, είπε, την ουσιαστική αύξηση της στήριξης, ανάλογα βεβαίως με τη σύνθεση της οικογένειας, και δεύτερον, τη διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων έτσι ώστε να στηριχτούν περισσότερες οικογένειες της μεσαίας τάξης.

Πέραν από την αναγκαιότητα μιας τέτοιας διευρυμένης κοινωνικής πολιτικής, ταυτόχρονα υπηρετούμε τον στόχο να αντιμετωπίσουμε το σοβαρό πρόβλημα της υπογεννητικότητας και του δημογραφικού, κατέληξε. 

Πηγή: KΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Από το 2009 δεν άλλαξε το επίδομα για τα παιδιά που είναι στην αναδοχή-Ανάγκη για αναθεώρηση

Δειτε Επισης

Α. Δημητρίου: Τα εθνικά κοινοβούλια αναμορφώνουν το κοινό μέλλον των λαών
Ξεπέρασαν τα 450 άτομα που κάλεσαν το 1480 σε ένα τρίμηνο-Τι αφορούσαν τα περισσότερα αιτήματα
Καμπανάκι στη Βουλή για σοβαρές επιπτώσεις από τα ηλεκτρονικά τσιγάρα στα παιδιά
Τέσσερα δεκάρια με χαμηλή άγρια βλάστηση έκαψε η πυρκαγιά στην Πέγεια
Οργίλη αντίδραση οικογένειας Θανάση κατά Σταυριανού-«Μήπως η ΝΥ κρύβεται πίσω του για να ακυρώσει το πόρισμα;»
Κρούουν τον κώδωνα οι εργαζόμενοι στο Γενικό Νοσοκομείο-Αποφάσισαν να μην εισέρχονται στο Ιστοπαθολογικό
Έτοιμο για απεργιακά μέτρα δηλώνει το Ωρομίσθιο Κυβερνητικό Προσωπικό
Αναβλήθηκε η ψήφιση του Πόθεν Έσχες-Γίνεται ακόμη συζήτηση για αλλαγές
Επ. Περιβάλλοντος: Τεράστια η σημασία θαλάσσιου οικοσυστήματος της Κύπρου
Αντίδραση ΠΟΓΟ για γιατρό που καταδικάστηκε για άσεμνη επίθεση σε ασθενή και επέστρεψε στα καθήκοντά του