Από το 2009 δεν άλλαξε το επίδομα για τα παιδιά που είναι στην αναδοχή-Ανάγκη για αναθεώρηση

Την ανάγκη που υπάρχει για αλλαγή στις πρακτικές που ακολουθούνται, αναφορικά με τα επιδόματα και τη στήριξη που λαμβάνουν τα παιδιά που βρίσκονται υπό τη φροντίδα του κράτους, στο πλαίσιο του θεσμού της αναδοχής, υπογράμμισαν οι εμπλεκόμενοι φορείς, ενώπιον της Βουλής, καθώς όπως ακούστηκε, μόλις ενηλικιωθούν αυτά τα παιδιά, δεν έχουν καμία στήριξη, με αποτέλεσμα να μην λαμβάνουν επίδομα.

Η Επιτροπή Εργασίας άνοιξε το θέμα για τις ανάδοχες οικογένειες και καλεσμένοι στη συζήτηση ήταν φορείς που δραστηριοποιούνται στο συγκεκριμένο θέμα. Ανάμεσά τους και ο πρόεδρο του Παγκύπριου Συνδέσμου Ανάδοχης Οικογένειας «Φωλιά Αγάπης», Δήμο Θωμά, ο οποίος αναφέρθηκε στα προβλήματα που υπάρχουν, αναφορικά με τα επιδόματα που λαμβάνουν τα παιδιά και οι ανάδοχες οικογένειες.

Όπως εξήγησε, αυτή τη στιγμή, υπάρχει ένα πρόγραμμα που τρέχει και αφορά στην ημιανεξάρτηση διαβίωση των παιδιών που βρίσκονται στο θεσμό της αναδοχής και έχουν συμπληρώσει τα 16 έτη της ηλικίας τους. Αυτά τα παιδιά διαμένουν σε διαμέρισμα, που ενοικιάζεται από το Σύνδεσμο και έχουν επαφή με λειτουργούς του συνδέσμου. Αυτά τα παιδιά λαμβάνουν 529 ευρώ.

«Τα 529 ευρώ για εκείνα τα παιδιά, που καλύπτουν τις ανάγκες τους, όπως είναι η διατροφή, ο ηλεκτρισμός, το τηλέφωνο, δεν είναι αρκετά. Το θέμα των επιδομάτων είναι σοβαρό, επειδή εμείς ως Σύνδεσμος δίνουμε επιπρόσθετα ένα ποσό για να καλύπτονται οι ανάγκες των παιδιών. Πέραν τούτου, τα παιδιά πηγαίνουν σε φροντιστήρια και δραστηριότητες και δίνεται ένα επίδομα 75 ευρώ το μήνα, που είναι πολύ χαμηλό. Χρειάζεται ανάγκη επιπρόσθετου ποσού, που δίνουμε ως Σύνδεσμος».

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης υπήρξε παραδοχή από πλευράς Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας ότι το ύψος του επιδόματος δεν έχει αλλάξει από το 2009, κάτι που προκάλεσε έκπληξη στα μέλη της Επιτροπής, αλλά όχι στους συνδέσμους, με τον κ. Θωμά να τονίζει πως «από το 2009 μέχρι το 2024, η αύξηση του κόστους ζωής είναι αρκετά διαφορετικό, προς τα πάνω, ειδικά τα τελευταία δύο χρόνια. Νομίζω αυτά τα χρήματα όχι μόνο δεν επαρκούν, αλλά χρειάζεται να αναθεωρηθούν άμεσα. Είναι παιδιά του κράτους και είναι υποχρέωση του κράτους να παρέχει ανεξάρτητη διαβίωση στα παιδιά».

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ανάδοχης Οικογένειας «Φωλιά Αγάπης» αναφέρθηκε σε ένα άλλο πρόβλημα που υπάρχει, που αφορά στη στήριξη που λαμβάνουν τα παιδιά, μετά την ενηλικίωση και πλέον δεν είναι υπό τη φροντίδα του κράτους, που είναι μηδαμινή.

«Με την αποχώρηση αυτών των παιδιών από τη νομική φροντίδα του κράτους, στα 18, κάποια παιδιά εντάσσονται στο ΕΕΕ. Αν αναλογιστούμε ότι χρειάζονται έξι μήνες για να εγκριθεί μία αίτηση, αυτά τα παιδιά τι γίνεται; Να πω παράδειγμα. Υποβλήθηκε αίτηση Αύγουστο και εγκρίθηκε τέλος Ιανουαρίου. Έξι μήνες. Το παιδί ήταν χωρίς φαγητό και επίδομα. Δεν είναι δυνατό αυτά τα παιδιά να περιμένουν έξι μήνες. Ήταν υπό τη φροντίδα του κράτους. Εμείς εισηγούμαστε να υπάρξει ένα σχήμα, για αυτά τα παιδιά. Είναι παιδιά του κράτους και ξέρουν την κατάσταση. Δεν γίνεται να είναι παιδιά στο δρόμο, να μην έχουν να φάνει και εμείς ως εθελοντές να τρέχουμε να καλύψουμε το κενό».

Εντόπισαν την ανάγκη για αλλαγή στα επιδόματα

Σημειώνεται πως η εκπρόσωπος των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας, Παναγιώτα Τριφυλλή, επεσήμανε πως είναι εις γνώση τους η ανάγκη για αλλαγή στο ύψος των επιδομάτων που λαμβάνουν τα παιδιά και οι ανάδοχες οικογένειες και τόνισε πως παρά το γεγονός ότι δεν έχει αλλάξει από το 2009 το ύψος, δίνονται επιπρόσθετα επιδόματα, για να καλυφθούν οι ανάγκες που υπάρχουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ανοίγει το θέμα των ανάδοχων οικογενειών η Βουλή-Φωνές για χρόνιες διαδικασίες για ένα αίτημα

Δειτε Επισης

Το Υπουργικό αναβάθμισε το ρόλο του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου
Τελέστηκε η κηδεία του Άλεξ Ευθυβούλου-«Θρύλος για τους δημοσιογράφους»
Θεσπίζεται το μητρώο των καλλιτεχνών και θεσμοθετείται η καταβολή καλλιτεχνικής χορηγίας
Πράσινο Υπουργικού για αυξήσεις κατά 5,94% στις συντάξεις-Από 483,77 ευρώ αυξάνονται στα 512,50
Διεθνής έρευνα καταδεικνύει ότι το 57% των παιδιών νιώθουν πίεση στο σχολείο-«Αξιολογεί τα ευρήματα το ΥΠΑΝ»
Αίθριος με νεφώσεις ο καιρός-Στους 18 βαθμούς η θερμοκρασία
Πώς τα αεροπορικά δυστυχήματα βελτιώνουν την ασφάλεια των πτήσεων-«Καθημερινά υπάρχουν μικρά συμβάντα»
Αυτοί είναι οι αριθμοί που κερδίζουν πάνω από 8 εκατ. ευρώ στην κλήρωση του Τζόκερ
Διασφαλίζεται η ευημερία σκύλων που φιλοξενούνται σε καταφύγιο-Παρακολουθούν τις εξελίξεις οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες
Εντός του 2025 η αδειοδότηση πρώτου περιφερειακού καταφυγίου σκύλων στη Λευκωσία