Θολό το τοπίο στο Κυπριακό-Αρνητικές αναφορές από το ΣΑ και αντιπαραγωγική στάση Τατάρ

Ιδιαίτερα δυσοίωνες για το Κυπριακό ήταν οι αναφορές που έκανε στο Κυπριακό αργά το βράδυ της Δευτέρας ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας για τον Ιούλιο, Βασίλι Νεμπνένζια. Δήλωσε ότι η Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ «μιλούσε με τις δύο πλευρές μόνο για να διαπιστώσει ότι τα μέρη απέχουν πολύ από τη συμβιβαστική λύση που ίσως βρεθεί». «Είναι ατυχές, αλλά η τελευταία ευκαιρία που είχαμε ήταν το 2017 στο Κραν Μοντανά», υποστήριξε, «η οποία δυστυχώς χάθηκε και έκτοτε δεν υπήρξε ορατή, απτή πρόοδος στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό». Επεσήμανε, περαιτέρω, πως το ζήτημα της παράτασης της εντολής της κ. Ολγκίν είναι προνόμιο του ΓΓ του ΟΗΕ, του οποίου είναι η προσωπική απεσταλμένη, και εναπόκειται σε εκείνον.

Θα πρέπει, βεβαίως, να σημειωθεί ότι ο κ. Νεμπνένζια προέβη σε αυτές τις δηλώσεις πριν κατατεθεί ενώπιον του Αντόνιο Γκουτέρες η έκθεση της κ. Ολγκίν, ενώ στην εξίσωση μπαίνει και το γεγονός πως πρόκειται για Ρώσο πρέσβη, σε μια περίοδο που παρατηρείται διαφοροποίηση στην στάση της Μόσχας στο Κυπριακό, εξαιτίας της αλλαγής της στάσης της Λευκωσίας έναντι της Ρωσίας, καθώς συμβαδίζει με την υπόλοιπη ΕΕ για το ζήτημα του ουκρανικού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δυσοίωνες προβλέψεις από τον Πρόεδρο του ΣΑ-«Τα μέρη απέχουν πολύ, η τελευταία ευκαιρία ήταν στο Κραν Μοντανά»

Ο Ερσίν Τατάρ, πάντως, υποστήριξε πως η Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ αντιλήφθηκε από την πρώτη μέρα ότι «το κοινό έδαφος έχει εξαφανιστεί», μετά τη συνάντησή του με την προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ στο Λονδίνο, ενώ στα κατεχόμενα ανέφεραν πως αυτή ήταν και η τελευταία τους συνάντηση, καθώς θα υποβάλει την έκθεσή της προς τον Αντόνιο Γκουτέρες στις 10 Ιουλίου και δεν αναμένουν παράταση της παρουσίας της στην Κύπρο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Χωρίς δηλώσεις ολοκληρώθηκε η συνάντηση Ταταρ με Ολγκίν-Εκτιμούν πως ήταν η τελευταία στα κατεχόμενα

Όπως και σε όλες τις προηγούμενες συναντήσεις του με την κ. Ολγκίν, ο Τατάρ επιδίωξε να συζητήσει οτιδήποτε άλλο εκτός από τις προσπάθειες για επανέναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας στο Κυπριακό, καθώς ο ίδιος θεωρεί πως δεν θα πρέπει να υπάρξει πρόοδος αλλά να εξυπηρετηθούν άλλες αξιώσεις που προβάλλει. Αυτή τη φορά στην ατζέντα του, όπως ο ίδιος δήλωσε, ήταν να κάνει παράπονο στην προσωπική απεσταλμένη για το γεγονός πως η Κυπριακή Δημοκρατία διώκει την παρανομία των σφετεριστών ε/κ περιουσιών. Ανέφερε πως η κάνει μια «οργανωμένη επίθεση, στην οποία χρησιμοποιεί το δικαστικό σώμα ως εργαλείο», ενώ υποστήριξε πως τις λύσεις για την ιδιοκτησία ακινήτων δίνει η «επιτροπή ακίνητης περιουσίας» και εκεί πρέπει να υποβάλλονται αιτήσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έκανε παράπονα στην Ολγκίν για τις διώξεις σφετεριστών ο Τατάρ-«Το κοινό έδαφος έχει εξαφανιστεί»

Παρά τις εκκλήσεις από τη Λευκωσία να επιδείξει βούληση, ο Ερσίν για άλλη μία φορά δεν παρουσιάστηκε θετικός, ενώ δεν έκανε κάποια νύξη σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο πραγματοποίησης μιας κοινής συνάντησης με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Αντιθέτως, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, δήλωσε πως μία κοινή συνάντηση είναι το πρώτο αυτονόητο βήμα που θα μπορούσε να γίνει, τονίζοντας πως «σε αυτή τη πρόσκληση έχουμε, ήδη, ανταποκριθεί θετικά και θα αναμέναμε την ίδια θετική ανταπόκριση και από πλευράς του κ. Τατάρ».

Κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες που κυκλοφορούν ότι η κ. Ολγκίν ετοιμάζει πρόταση που να «αγγίζει» τη βάση της λύσης, ο Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης υπενθύμισε πως οι όροι εντολής της προσωπικής απεσταλμένης απορρέουν από τον ίδιο τον ΓΓ του ΟΗΕ, του οποίου οι όροι απορρέουν από το Συμβούλιο Ασφαλείας. «Δεν υπάρχει καμία πρόνοια, καμία περίπτωση αλλαγής του συμφωνημένου πλαισίου. Σε αυτό το συμφωνημένο πλαίσιο παραμένει προσηλωμένη διαχρονικά η πλευρά μας», τόνισε, απαντώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο και στις αξιώσεις που προβάλλει ο Ερσίν Τατάρ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Καλεί τον Τατάρ να επιδείξει βούληση η Κυβέρνηση-«Δεν υπάρχει καμιά περίπτωση αλλαγής του συμφωνημένου πλαισίου»

Λίγη ώρα πριν τη συνάντηση στο Λονδίνο, στη Λευκωσία λάμβανε χώρα μια άλλη συνάντηση, μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Ειδικού Αντιπροσώπου, ενόψει της άλλης ενημέρωσης που αναμένεται για την Κύπρο σε επίπεδο Ηνωμένων Εθνών. Ο Κόλιν Στιούαρτ, ο οποίος θα ενημερώσει το Συμβούλιο Ασφαλείας, θα έχει σήμερα αντίστοιχη συνάντηση με τον Ερσίν Τατάρ. Ωστόσο αυτή η συνάντηση κάθε άλλο παρά ικανοποιημένο άφησε τον Πρόεδρο, ο οποίος παρουσιάστηκε εκνευρισμένος από τις τοποθετήσεις του Στιούαρτ, που επέλεξε την πολιτική των ίσων αποστάσεων, προϊδεάζοντας ενδεχομένως για την έκθεσή του, και προέβη και σε αναφορές στο μεταναστευτικό.

Ο Ειδικός Αντιπρόσωπος εξέφρασε την ανησυχία του για την στρατιωτικοποίηση της νεκρής ζώνης, «ξεχνώντας» για άλλη μια φορά να κατονομάσει τον κατοχικό στρατό, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, μάλιστα, να απαντά πως όλοι γνωρίζουν ποιος στρατιωτικοποιεί και ποιος παραβιάζει συνεχώς τη νεκρή ζώνη και ο κ. Στιούαρτ «είναι επικεφαλής της ειρηνευτικής δύναμης στην Κύπρο, είναι πολύ πρόσφατα (που είδαμε) σε ποιους επιτέθηκε ο τουρκικός κατοχικός στρατός». Ο Στιούαρτ ευχήθηκε μάλιστα να υπάρξει κάποια πρόοδος στο Κυπριακό γιατί εάν η πολιτική διαδικασία φθάσει σε κάποιο τέλος, τότε φοβάται ότι θα υπάρξουν συνέπειες και στην νεκρή ζώνη, χωρίς και πάλι να αναφέρει ποιος προκαλεί τις εντάσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Εκνευρισμένος με Στιούαρτ ο ΠτΔ-«Δεν είναι στους όρους εντολής η μετανάστευση, όλοι γνωρίζουν ποιος παραβιάζει τη Νεκρή Ζώνη»

Όπως προκύπτει από τις δημόσιες τοποθετήσεις, ενδεχομένως μεγαλύτερη ενόχληση να προκάλεσαν οι αναφορές του στο μεταναστευτικό και στην απόφαση της Κυπριακής Δημοκρατίας να μην δεχθεί τους 28 μετανάστες που κατασκηνώνουν στη νεκρή ζώνη, έχοντας φτάσει παράνομα στην Κύπρο από την Τουρκία. Δήλωσε πως δεν υπάρχουν σχέδια για επιστροφή τους στην Τουρκία και ανέφερε πως η Ύπατη Αρμοστεία διαβουλεύεται με την Κυβέρνηση για να εξεύρουν μια πιο μακροπρόθεσμη λύση. Σχολιάζοντας τις αναφορές, ο Νίκος Χριστοδουλίδης, υπέδειξε ότι το μεταναστευτικό δεν εμπίπτει στους όρους εντολής του κ. Στιούαρτ. Εξήγησε ότι ο ίδιος έθιξε το θέμα, καθώς είχαν γίνει από πλευράς ΗΕ κάποιες δηλώσεις που δεν βοηθούν.

Από την πλευρά του, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ξεκαθάρισε πως «δεν μπορούμε και ούτε πρόκειται να επιτρέψουμε να δημιουργηθεί μια νέα δίοδος δια μέσου της νεκρής ζώνης. Εκείνο το οποίο θα πρέπει να σημειώσουμε για ακόμη μια φορά είναι ότι δεν βλέπουμε καμία αναφορά ως προς τη γενεσιουργό αιτία αυτού του προβλήματος, του λόγου που βρίσκονται εκεί οι 28». «Οι ίδιοι οι παράτυποι μετανάστες σε δηλώσεις τους σε ΜΜΕ έχουν μαρτυρήσει ότι πέρασαν από ασφαλείς χώρες, συγκεκριμένα την Τουρκία, πριν να βρεθούν στις κατεχόμενες περιοχές και να περάσουν στη Νεκρή Ζώνη. Δεν βλέπουμε, όμως, καμία αναφορά σε αυτές τις διεθνείς Συμβάσεις, στους διεθνείς κανονισμούς που αναφέρουν ότι θα πρέπει να επιστραφούν στην ασφαλή χώρα από την οποία έχουν περάσει», υπογράμμισε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ξεκαθαρίζει τη θέση της για τους μετανάστες στη Νεκρή Ζώνη η Κυβέρνηση-«Δεν θα επιτρέψουμε να δημιουργηθεί μια νέα δίοδος»

Δειτε Επισης

Την επόμενη εβδομάδα η συνάντηση Μενελάου και Ονάρ για τα σημεία διέλευσης
Πράσινο Υπουργικού για το δικαίωμα ψήφου από τα 17-Η δέσμη με δεκατρείς τροποποιήσεις στη νομοθεσία
«Ιστορική» χαρακτήρισε ο ΠτΔ την απόφαση για έγκριση δικαιώματος ψήφου από τα 17 έτη
Δικαίωμα ψήφου στα 17 και αυτόματη εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους επί τάπητος στο Υπουργικό
Ξαναζωντάνεψε η συζήτηση για το Κυπριακό στο εσωτερικό μέτωπο-Το ΑΚΕΛ, η ΕΔΕΚ και οι διαφωνίες
Κατηγορίες Τατάρ σε Χριστοδουλίδη-«Υπερέβη τα συμφωνηθέντα» της Νέας Υόρκης στη χθεσινή συνάντηση
Πιθανή επίσκεψη Μέτσολα στην Κύπρο την άνοιξη-Ορίζοντας ο Απρίλιος
Την ανάγκη για επαρκή προετοιμασία ενόψει Ντι Κάρλο και πενταμερούς επισήμανε η πρόεδρος του ΔΗΣΥ
Κόντρα ΑΚΕΛ και Κυβέρνησης με φόντο το πακέτο του ΠτΔ για οδοφράγματα-«Η σοβαρότητα των στιγμών απαιτεί υπευθυνότητα»
Για τα οδοφράγματα το «take it or leave it» του Προέδρου-«Πρέπει να περιέχουν την πτυχή της αμοιβαιότητας»