Ανοίγει το θέμα των ανάδοχων οικογενειών η Βουλή-Φωνές για χρόνιες διαδικασίες για ένα αίτημα

Το θέμα της στήριξης των ανάδοχων οικογενειών από πλευράς κράτους και την κατάρτιση σχετικής νομοθεσίας ανοίγει η Επιτροπή Εργασίας, με τους βουλευτές να ζητούν εξηγήσεις από την Κυβέρνηση, αναφορικά με το νομοσχέδιο που έπρεπε να είχε κατατεθεί, ωστόσο φαίνεται ότι κάπου σκάλωσε. Όλα αυτά την ώρα που τα παράπονα των οικογενειών για διαδικασίες που χρονίζουν να συνεχίζονται.

Η Επιτροπή Εργασίας επιδιώκει να ασχοληθεί, για ακόμη μία φορά, με ένα πολυσυζητημένο θέμα και μάλιστα, είχε τεθεί και στο τραπέζι όταν τα μέλη της Επιτροπής είχαν συνάντηση με την υφυπουργό Κοινωνικής Πρόνοιας, η οποία είναι η καθ’ ύλη αρμόδια για το θέμα, τους προηγούμενους μήνες, σε μία προσπάθεια να καταγραφούν οι απόψεις και οι προθέσεις της Κυβέρνησης.

«Το συγκεκριμένο θέμα μπορεί να έχει συζητηθεί ήδη δύο με τρεις φορές από την ημέρα ανάληψης των καθηκόντων της Κυβέρνησης και είχαμε, ουσιαστικά, ενημερωθεί ότι θα προωθείτο η σχετική νομοθεσία, που θα εκσυγχρόνιζε το πλαίσιο που αφορά στις ανάδοχες οικογένειες», εξήγησε στον REPORTER ο πρόεδρος της Επιτροπής Εργασίας και βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ανδρέας Καυκαλιάς.

Πάντως, το γεγονός ότι μέχρι και σήμερα δεν υπάρχει ξεκάθαρο νομοθετικό πλαίσιο, που να διέπει τις διαδικασίες για την αναδοχή, φανερώνει ότι το θέμα δεν ήταν προτεραιότητα των αρμοδίων, με αποτέλεσμα για αρκετό καιρό να μένει στα συρτάρια.

«Νομοθεσία ακούμε, όμως νομοθεσία δεν βλέπουμε και θέλουμε μέσα από την Επιτροπή να ελέγξουμε που ακριβώς βρίσκεται το συγκεκριμένο θέμα. Γι’ αυτό έχουμε καλέσει το αρμόδιο Υφυπουργείο και την Επίτροπο Νομοθεσίας, στην οποία είχε ανατεθεί να ετοιμάσει αυτή τη νομοθεσία. Αναμένουμε να δούμε που βρισκόμαστε, επειδή την ώρα που έχουμε χαθεί με τη συναρμολόγηση νομοθεσίας, οι ανάδοχες οικογένειες βρίσκονται μπροστά σε πολλές δυσκολίες και ζητούν στήριξη από το κράτος».

Χρονίζουν οι διαδικασίες

Όσον αφορά στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι οικογένειες, που θέλουν να μπουν στη διαδικασία της αναδοχής, η Επιτροπή Εργασίας έχει δεχτεί αρκετά παράπονα για δυσκολίες στη διεκπεραίωση των αιτημάτων τους, κάτι που θα λυνόταν αν υπήρχε το ανάλογο νομοθετικό πλαίσιο που να εξηγούσε τις διαδικασίες.

«Όλα αυτά θα τεθούν στη συζήτηση. Οι οικογένειες φωνάζουν για τις διαδικασίες και τις ατελείωτες γραφειοκρατικές πρακτικές, που δεν βοηθούν και φωνάζουν και για την στήριξη του κράτους, που δεν επαρκεί. Επίσης, έχουν παράπονο για τα επιδόματα και για τη στήριξη που πρέπει να έχουν στην καθοδήγηση και ένα σωρό άλλα πράγματα».

Σημειώνεται πως στην Επιτροπή Εργασίας έχουν καλεστεί οι οργανώσεις που εκπροσωπούν τις ανάδοχες οικογένειες, σε μία προσπάθεια να ακουστούν τα όσα αντιμετωπίζουν καθημερινά, ώστε να δημιουργηθεί η πραγματική εικόνα γύρω από το πρόβλημα. Στόχος είναι να καταγραφούν όλα τα αιτήματα, ώστε να προωθηθούν από το αρμόδιο Υφυπουργείο και να επιλυθούν.

«Θέλουμε να δούμε αν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο και αν έχει αλλάξει κάτι από τις τελευταίες φορές που έχουμε συζητήσει το θέμα. Εμείς δεν θέλουμε να ζητήσουμε εκπτώσεις στη διαδικασία και τους ελέγχους που πρέπει να γίνονται, σε ό,τι αφορά την αναδοχή, όμως θέλουμε να μην δυσκολεύουμε τον κόσμο, κάτι που δυστυχώς συμβαίνει σήμερα».

Δειτε Επισης

Παραμένει η σκόνη στην ατμόσφαιρα-Στους 36 βαθμούς η θερμοκρασία
Χειροπέδες σε άλλους τρεις για την άγρια συμπλοκή στη Λεμεσό, καταζητούνται άλλοι δέκα
Οικογενειακή συνεστίαση κατέληξε σε φονικό στην Πάφο-Πενηντάχρονος πυροβόλησε στο κεφάλι τον 43χρονο γαμπρό του
Επιμένει ο Σταυριανός-Καταχωρεί αίτηση και ζητά ακύρωση του πορίσματος για την δολοφονία του Θανάση
Αναζητά πηγές εκσυγχρονισμού το ΔΗΚΟ-Σε διαδικασία καταγραφής των απαραίτητων αλλαγών
Σε δίκη οι Αρχιμανδρίτες, αφήνεται ελεύθερος ο Νεκτάριος-Έτοιμο το πόρισμα και της Εκκλησιαστικής Επιτροπής
Προσλήψεις εργοδοτουμένων ορισμένου χρόνου για τη διαχείριση ροής προσφύγων
Χαιρετίζουν απόφαση για νέα Τεχνική Σχολή στην Πάφο οι οργανωμένοι γονείς
Ν. Χριστοδουλίδης: Kινητήρια δύναμη για κοινωνική και οικονομική πρόοδο ο πολιτισμός
Απαντά σε ΑΚΕΛ ο ΠτΔ-«Φαίνεται ότι υιοθετεί την προσέγγιση Στιούαρτ για το μεταναστευτικό»