Με το σταγονόμετρο το νερό στους γεωργούς, μονόδρομος για το Τμήμα Υδάτων-Καταστρέφονται σοδειές

Από τη μία ο καύσωνας που έχει καταστρέψει μεγάλες ποσότητες της καλλιέργειας τους και από την άλλη οι περικοπές νερού που γίνονται λόγω της λειψυδρίας, οι γεωργοί καλούνται για ακόμη μια φορά να πληρώσουν τη νύφη των αρνητικών καιρικών συνθηκών που επικρατούν τους τελευταίους μήνες, αναζητώντας την ίδια ώρα λύσεις, καθώς αντικρύζουν με ιδιαίτερη ανησυχία τα έσοδα τους να μειώνονται, λόγω των ζημιών που καταγράφουν.

Λόγω του ότι η κατάσταση έχει φθάσει στο απροχώρητο και ακόμη διανύουμε την αρχή του καλοκαιριού, οι αγρότες θέτουν στο τραπέζι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, καλώντας τους αρμόδιους να μελετήσουν την απώλεια εσόδων που έχουν οι γεωργοί. Φανερά προβληματισμένος, ο γενικός γραμματέας της Παναγροτικής Ένωσης Κύπρου, Χρίστος Παπαπέτρου, ανέφερε στον REPORTER ότι, «το εισόδημα του γεωργού, εξαρτάται από τη βασική πρώτη ύλη, που είναι το νερό. Άρα, ένας οικονομικός τομέας που έχει επιπτώσεις λόγω του ότι κόβουν το νερό, είναι ο γεωργικός τομέας, εν αντιθέσει με άλλους οικονομικούς τομείς που δεν έχουν καμία επίπτωση γιατί δεν τους ακούμπησαν, με τις αποκοπές νερού. Από την πλευρά μας, αυτό που ζητήσαμε από το αρμόδιο Υπουργείο και την Κυβέρνηση, όσο αφορά την έλλειψη νερού, είναι να κάνουν μια συγκεκριμένη μελέτη, η οποία θα δείχνει τον βαθμό απώλειας εισοδήματος για τους παραγωγούς και να το καλύψουν».

Την ώρα που υπάρχει μείωση νερού στις γεωργικές καλλιέργειες, παρατηρούνται και οι παρατεταμένες συνθήκες καύσωνα, με τον κ. Παπαπέτρου να αναφέρει ότι αυτά τα στοιχεία οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στη μείωση της παραγωγής και στην αύξηση των τιμών. «Ιδιαίτερα σε ανοικτές εποχιακές καλλιέργειες, βλέπουμε τις τιμές να ανεβαίνουν λόγω του ότι έχουν καταστραφεί μεγάλες ποσότητες από προϊόντα», πρόσθεσε.

Σημειώνεται ότι, έχουν αρχίσει ήδη να γίνονται αναλογικά οι περικοπές νερού, οι οποίες κατά μέσο όρο φτάνουν μέχρι το 33%, στη βάση της εισροής που καταγράφηκε την περσινή χρονιά. Για παράδειγμα, σύμφωνα με τον κ. Παπαπέτρου, «το νερό που δίδεται από τον νότιο αγωγό, η μείωση του κυμαίνεται γύρω στο 50%, ενώ σε άλλα υδατικά έργα λόγω του ότι υπάρχουν περισσότερα αποθέματα, είναι στο 25% η μείωση».

Όπως εξήγησε επίσης ο κ. Παπαπέτρου, «οι αφαλατώσεις που έχουμε, κάποτε κάλυπταν το 100%, οπόταν το νερό των φραγμάτων δινόταν για τη γεωργία. Σήμερα όμως, λόγω της αύξησης του τουρισμού και του πληθυσμού, οι αφαλατώσεις καλύπτουν μέχρι το 75%. Άρα το 25% για την ύδρευση λαμβάνεται από νερό των φραγμάτων, οπόταν τη νύφη την πληρώνει για ακόμη μια φορά ο αγροτικός τομέας».

Μονόδρομος οι περικοπές στη γεωργία από τους ειδικούς

Το πρόβλημα της λειψυδρίας είναι πολύ έντονο, με αποτέλεσμα να υπάρχουν επιπτώσεις στους γεωργούς, ανέφερε από την πλευρά του ο Αναπληρωτής Διευθυντής του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων, Γιώργος Καζαντζής.

Κατά την αρχή της χρονιάς, σημείωσε, «έχει ληφθεί με τη σύμφωνη γνώμη των αγροτικών οργανώσεων και επειδή δεν υπήρχε άλλη λύση, να μειωθούν οι ποσότητες του νερού που δίδονται για άρδευση κατά 33% κατά μέσο όρο. Από την πλευρά μας, κάνουμε ότι είναι δυνατό για να δώσουμε περισσότερο νερό στους αγρότες, αλλά η δυσκολία είναι ξεκάθαρη, καθώς δεν υπάρχει διαθέσιμο νερό για να δώσουμε».

Κατά συνέπεια, το Τμήμα Υδάτων, επιχειρεί να κατηγοριοποιήσει τις ανάγκες, ανάλογα με τη χρήση τους, ,ε τον κ. Καζαντζή να σημειώνει πως «οφείλουμε, να καλύψουμε πρώτα απ’ όλα την ύδρευση που είναι ζωτικής σημασίας και δευτερευόντως ότι μπορούμε να δώσουμε για την άρδευση». Οι συγκεκριμένες ποσότητες, όπως υπέδειξε, βγαίνουν για όλη τη χρονιά, ενώ «του χρόνου θα γίνει νέο πλάνο για την επόμενη σεζόν, ανάλογα με τις ποσότητες νερού που θα έχει στα φράγματα εκείνη τη στιγμή. Δηλαδή, εάν υπάρχει καλός χειμώνας, ίσως να μην υπάρξουν περικοπές με τη νέα χρονιά, εάν υπάρχει κακός χειμώνας, μπορεί να είναι και μεγαλύτερες οι μειώσεις».

Αξίζει να αναφερθεί πάντως, ότι η σημερινή εικόνα στα φράγματα είναι πάρα πολύ κακή, καθώς η πληρότητά τους είναι κάτω από το 40% . «Αυτή τη στιγμή, η ύδρευση είναι εξασφαλισμένη, ωστόσο, θα διαφανεί στην πορεία εάν χρειαστεί να λάβουμε πιο δραστικά μέτρα. Σημειώνεται ότι είναι ακριβώς γι’ αυτό τον λόγο όπου η υπουργός Γεωργίας, κάλεσε το κοινό να είναι πιο φειδωλός στη χρήση, αφού είναι πολύ σημαντικό όλοι μας να προσπαθούμε να συνεισφέρουμε στη μείωση της κατανάλωσης του νερού και της σπατάλης που γίνεται, με στόχο να περισώσουμε όσο νερό υπάρχει για να εξασφαλιστεί η παροχή νερού για ύδρευση, μέχρι το τέλος της χρονιάς και να μείνει όσο περισσότερο απόθεμα γίνεται για τους αγρότες», κατέληξε ο κ. Καζαντζής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ανησυχία για τις ποσότητες νερού στα φράγματα-«Κόβουν» από γεωργούς για να μην επηρεαστούν τα νοικοκυριά

Δειτε Επισης

Θέλουν κουβούκλια, κάμερες και... πρόστιμα οι οδηγοί λεωφορείων-Τα μέτρα ασφαλείας που βάζουν στο τραπέζι
Προσλήψεις εργοδοτουμένων ορισμένου χρόνου για τη διαχείριση ροής προσφύγων
Χαιρετίζουν απόφαση για νέα Τεχνική Σχολή στην Πάφο οι οργανωμένοι γονείς
Ν. Χριστοδουλίδης: Kινητήρια δύναμη για κοινωνική και οικονομική πρόοδο ο πολιτισμός
Υφ. Πολιτισμού: Η επανεξέταση του ΚΥΠΡΙΑ να συνοδεύεται από ριζικό ανασχεδιασμό
Καταδικάζει οποιαδήποτε επέμβαση σε δημόσια έργα τέχνης το Επιμελητήριο Καλών Τεχνών
Ζητά από το Υπουργείο Παιδείας τη στρατηγική για την Ανώτατη Εκπαίδευση η Βουλή
Ζητά διασφάλιση των δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών των ΚΙΕ η Επ. Παιδείας-Το αίτημα της ΟΕΛΜΕΚ
Στο στόχαστρο της Κυβέρνησης αδήλωτη και παράνομη εργασία-Ενέκρινε τρία νομοσχέδια το Υπουργικό
Αυτές είναι οι Εφημερίες Προσωπικών Ιατρών για τον Ιούλιο